Presidentsverkiezingen VS

Woensdag 17 September 2003 om 12:45

Markos Moulitsas Zuniga (a.k.a. Kos) is technical consultant voor Howard Dean's campagne. Zijn eerste stap in de politieke arena was echter de website draftclark.com, een site die beoogde een community te bouwen die Wesley Clark moest overtuigen in de race voor het presidentschap te stappen, en meteen fondsen te werven voor zijn campagne. Clark twijfelde echter te lang, waarna Dean's campagneleider Joe Trippi Moulitsas overhaalde om voor Dean te komen werken. Moulitsas' ideeën pasten uitstekend bij Deans strategie en imago: in recordtijd brachten ze met behulp van Internet een grote menigte in het geweer, ondertussen de andere democratische kandidaten links en rechts passerend. Kenmerkend voor de campagne is het sterk bottom-up georganiseerde campagneteam, naadloos aansluitend bij de liberale democraat Dean en de community-drive van Moulitsas. Nu Clark alsnog besloten heeft zich kandidaat te stellen, is de grote vraag wat Moulitsas gaat doen. Gaat hij zijn kwaliteiten (opnieuw) aanwenden voor Clark, of is diens stijl toch te top-down?

Kenmerkend voor Moulitsas is de wijze waarop hij omging met draftclark.com. Na zijn overstap naar het Dean-team waren zowel DraftClark2004 als DraftWesleyClark.com geïnteresseerd om de website over te nemen. De eerste wilde het alleenrecht kopen en niet samenwerken met de tweede, waarop DraftWesleyClark.com het domein gratis van Moulitsas kreeg. Zo zijn er nu twee rivaliserende websites die allebei met Clark aan de haal gaan.

DraftWesleyClark.com, een club van John Hlinko, Matt Stoller en Stirling Newberry, is zo mogelijk nog meer gefocussed op openheid dan Moulitsas. Op hun site dient Linus Torvalds als icoon, en hun politieke ideeën worden ontwikkeld als "open-source politics"; een concept dat in de verte wel iets wegheeft van het idee dat Emile Ratelband vorig jaar hier probeerde te lanceren. Door het langdurig ontbreken van de persoon Clark is de beweging sterker gericht op zijn ideeën dan op de man zelf. En in die ideeën speelt openheid een belangrijke rol: zowel in de politiek als in de technische invulling van de campagnemiddelen.

Zo ontstaat er ook een IT-tweedeling: Howard Dean leunt zwaar op Microsoft technologie, DraftWesleyClark.com is volledig Open Source. Het wordt steeds leuker, die campagne!

Hiervoor: "Wesley Clark" | Hierna: "Alternatieve begroting" | Naar de voorpagina | E-mail zenz

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!