Registratie: overgeleverd aan de wolven

Dinsdag 30 September 2003 om 11:52

Zondagmiddag zagen we vanaf de Ring Utrecht grote rookwolken boven het industriegebied aan de Noordersluis, zo ongeveer waar onze autodealer Dirk Knopper is gevestigd. De politieafzettingen deden een grote brand vermoeden. Toen we een paar uur later terugreden was de rust weergekeerd. Nieuwsgierig surfde ik vanmorgen naar de regio pagina van Wegenerochter het 'Utrechts Nieuwsblad'. Daar stonden slechts een paar regeltjes over een afgesloten brug vanwege een brand, met een 'lees meer' linkje. U weet wel, zo eentje:

Welkom bij het vervolg van het verhaal. Helaas kon ik bij het UN niet verder lezen. Ik diende me eerst te registreren. Wat heet: wie een nieuwsbericht op de website van het Utrechts Nieuwsblad wil lezen, moet met de billen bloot. Naam, emailadres, postadres, postcode, huisnummer, geslacht - alles wil Wegener weten. Om ons nog beter van dienst te zijn. Ja ja... wordt een journalistieke productie beter als je het huisnummer en geslacht van je lezers weet?

Een blik op het organigram (pdf) maakt veel duidelijk. Een van de drie pijlers waar Wegener op rust is Direct Marketing. Volgens de privacy-verklaring wil men al die gegevens gebruiken om mij "op de hoogte te houden van eigen interessante aanbiedingen van producten en diensten, de producten en diensten van andere bedrijfsonderdelen van Wegener N.V. en van producten en diensten van zorgvuldig geselecteerde bedrijven." Sussend meldt Wegener dat ze daarbij trachten rekening te houden met mijn voorkeuren. Beloven kunnen ze echter niets. En het kan best zijn dat ze er over een tijdje anders over denken. Ze adviseren mij blijmoedig: "Check daarom regelmatig het privacy statement aan (sic!) voor een update van het privacybeleid van het Utrechts Nieuwsblad". Mochten ze - als het economisch herstel onverhoopt nog wat langer uitblijft - straks besluiten mijn gegevens te verkopen aan de hoogste bieder, dan had ik het op die pagina kunnen lezen.

Welnu, mijn voorkeur als klant is duidelijk: met zo'n partij wil ik helemaal geen zaken doen. Helaas is het wel de enige regionale krant, of beter: helaas zijn alle regionale kranten eigendom van Wegener. Ik heb dus geen keus.

Nou ja, toch wel een beetje. Gewoon onzin naams-informatie invullen, en mijn bedrijfsadres opgeven als postadres (nu ik erover nadenk: ik had beter hun eigen postadres kunnen opgeven!). Vervolgens heb ik een uniek emailadres aangemaakt voor de registratie, zodat elke email aan dit adres waterdicht te koppelen is aan de Wegener marketeers. Ten slotte heb ik een mailtje naar het UN gestuurd: "Alle overlast die uw marketeers mij bezorgen zal ik in veelvoud retourneren: reguliere post zal zorgvuldig verzwaard retour afzender gaan, en elk commercieel emailtje zal als spamrun worden aangemeld bij alle grote blacklists." Het eerste kost ze strafport, het tweede resulteert op de lange termijn in een blokkade van alle uitgaande email van Wegener.

Het gaat niet zo goed met deze traditionele media moloch. In 2001 leverde het bedrijf 42% in, in 2002 23%. De eerste helft van 2003 liet - ondanks de baten van de verkoop van Radio 10 FM - een verdere daling van 21% zien. Je ziet de marketeers voor je, in de directievergadering: "We moeten anti-cyclisch ondernemen! Het is nu tijd om de markt (lees: de klant) agressief te benaderen." Good thinking, Wegener. Zo jaag je de klanten efficient tegen je in het harnas.

Terug naar het artikeltje over de brand. Was dit hele verhaal nu de moeite waard? Na registratie, email bevestiging en activatie van het account mocht ik het langverwachte volledige artikel lezen. Het bevatte slechts een enkele zin meer dan het aankeilertje dat ik een kwartier eerder op de voorpagina had gelezen. Het vuur was uit. Inderdaad.

Hiervoor: "Zondag - rustdag" | Hierna: "Clark en de snelheid van het licht" | Naar de voorpagina | E-mail zenz

Reisgenoten

gravatar for JWV

He…zojuist precies hetzelfde ervaren met de UN-site. Was op zoek naar bevestiging van het bericht dat Dirk plantjes onder de garage had. UN op papier had hier meer over te melden zo te zien.

JWV · 02-10-’03 16:11 · Reageer op JWV

gravatar for Sally Mens

Er was brand in een verhuurd deel van de loods waarin een hennepkwekerij (wiet dus) zat (zo vertelde dhr. Knopper ‘t me zelf). Ik bleek de eerste die de brandweer had gebeld – ik zag de rook vanuit mijn flat 3 kilometer verderop.

Sally Mens · 30-12-’05 20:50 · Reageer op Sally MensVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!