Basisscholieren topografisch zwak

Woensdag 08 Oktober 2003 om 12:22

Het Cito onderzocht hoe het is gesteld met de topografische kennis van groep 8-ers. Diep droef, zo blijkt: slechts 1 op de 6 kinderen weet de drie grote steden aan te wijzen op de kaart. Nauwelijks verrassend, als het Cito zelf ervan uitgaat dat je met 300 namen een wereldwijde 'mentale' topografische basiskaart bouwt. "Hoogezand - Sappermeer - Zuidbroek - Winschoten - Beerta ..." is er niet meer bij. Ik herinner me een noorderling (nee, ik noem geen namen Jochum ;-)) die bijna zakte voor z'n rijexamen omdat hij geen idee had hoe hij de opdracht van de examinator "Rij nu maar richting Zwolle" praktisch moest uitvoeren. En die vervolgens op weg naar ons toe (Nieuwegein) vanaf de ring 's Hertogenbosch telefonisch informeerde of hij al in de buurt kwam... Sinds hij met een GPS in de hand het land onveilig maakt komt hij echter overal waar hij wezen wil.

Nu ben ik als navigatiefreak natuurlijk weinig objectief, en bovendien niet deskundig als het gaat om primair onderwijs. Dick van Schreven weet daar veel meer zinnigs over te zeggen. Hij zoekt het in associatief leren: dus niet zozeer rijtjes stampen, maar zorgen dat je een beeld hebt bij een topografische naam. En ik moet toegeven: dat is wel precies de manier hoe het bij mij werkt. Als ik 's Hertogenbosch hoor, associeer ik dat direct met de St-Jan, de skyline, de rondweg - en vervolgens weet ik dat ik de A2 in zuidelijke richting moet pakken. Andersom werkt dat ook: zodra ik een punt op de route herken weet ik precies waar ik me op de kaart bevind, in welke richting ik rij en waar ik naar toe wil.

Mijn geliefde snapt daar niks van, maar dat vrouwen en mannen anders navigeren wisten we al.

Hiervoor: "Donnie Fowler stapt op" | Hierna: "Gadget alert" | Naar de voorpagina | E-mail zenz

Reisgenoten

gravatar for dutch mamma

Doet me denken aan de Vakantieman (15 jaar geleden?) waar mensen op een kaart moesten aanwijzen waar ze op dat moment op vakantie waren…
Tenenkrommend!

dutch mamma (URL) · 09-10-’03 01:37 · Reageer op dutch mamma

gravatar for JaKo

ach, over een paar jaar ontdekken we dat het veroorzaakt wordt door een onderontwikkeling van een van beide hersenhelften en kunnen we er weer een leuke naam voor bedenken. Naast dyslexie en discalculie hebben we dan ook geolexie. Hoeft de leraar zich niet meer schuldig te voelen en de leerling niet meer z’n best te doen.

JaKo ( E-mail ) · 10-10-’03 15:38 · Reageer op JaKo

gravatar for Ettje

Dat verhaal over het rij-examen komt me verdacht bekend voor ;-))
Eerlijk gezegd onvoorstelbaar van een zoon die een vader en een broer heeft die moeiteloos alles vinden… Die vader gaat soms wel via een boerenerf, maar hij komt er wel ;-)
Zelf heb ik nog altijd steun aan de rijtjes, zoals Utrecht, De Bildt, Ziest, Driebergen, Amerongen, Rhenen, Veenendaal… Geen idee waarom die het meest is blijven hangen, terwijl bij je vader die van Groningen enz. het meest is blijven hangen…

Mutti

Ettje ( E-mail ) · 16-10-’03 14:26 · Reageer op EttjeVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!