10 jaar Internetjournalistiek IV

Maandag 13 Oktober 2003 om 09:52

Naar aanleiding van een tweeluik in de Online Journalism Review (deel 1 / deel 2) waarin belangrijke Amerikaanse Internetjournalisten van het eerste uur werden bevraagd over hun visie op Internetjournalistiek, legde ik dezelfde vragen voor aan enkele journalisten die in Nederland aan de wieg van de digitale nieuwsgaring en -distributie stonden. Eerder trof u hier al de antwoorden van Ren de Vree en Arthur Graaff; ditmaal vindt u de antwoorden van Peter Olsthoorn.

Peter Olsthoorn behoeft geen introductie. Sinds midden jaren negentig is hij een van de meest invloedrijke en spraakmakende internetjournalisten, bekend om zijn bijdragen aan o.a. Daily Planet, Planet Multimedia en AdfoWeb, berucht vanwege zijn onverbloemde, maar deskundige uitspraken. Welke andere Internetjournalist heeft zijn eigen MiniMix? (Terzijde: lees ook even de comments bij de title-tag.) De historicus Peter viert dit jaar zijn 25 jarig jubileum als journalist.

What's your first memory of using your computer to get news? How has that experience changed over time?

Peter: Via een bulletinboard waarover we ook teksten uitwisselden, met een 300 baud modem. Daarop volgde de eerste Hacktic/Xs4all verbinding met een eerste @-internetadres. Inmiddels was er een 1200 baud modem, een sensatie.
Vanaf begin jaren negentig had ik als journalist voor CommunicationsWeek International een X400-verbinding via de telefoon en MCI in Amsterdam om teksten met de Verenigde Staten uit te wisselen. In de VS en Europa probeeerden de telecombedrijven, gesteund door onder meer de Europese Commissie, de X25 / X400 standaard te pushen in plaats van internet. Die strijd is nagenoeg vergeten nu, daar TCP/IP het tenslotte won.
Twee jaar geleden tekende ik voor de SIDN de totstandkoming van internet in Nederland op. Voor velen is dat geschiedenis die er niet meer toe doet. Nu is de internetverbinding voor Westerlingen als water uit de kraan. De dankbaarheid daarvoor is ook nihil, het is een recht geworden.

How important are Weblogs in the history of journalism, and how do they differ from personal home pages?

Peter: Het belang van journalsitieke publicaties is altijd een pyramide geweest, met in Nederland bovenaan Het Journaal en NRC Handelsblad. Weblogs zijn belangrijk onderin die pyramide, ze vormen een belangrijke schakel, maar op een laag niveau daar journalistieke regels zelden worden toegepast.

Should information online be free, or should publishers try to squeeze out money from consumers?

Peter: Betaling heeft de voorkeur.

What's the most exciting new development in online journalism, and why?

Peter: Netkwesties natuurlijk, van onderaf opgebouwd en nu te bereiken via www.nrc.nl.

What will it take for people to trust the news they read online?

Peter: Vertrouwen ontstaat op basis van ervaring en blauwe ogen, altijd en overal, ook met online nieuws.

If you could have an ideal experience with online news and information, what would it be? What would it look like and feel like?

Peter: Dat is de perfecte publicatie die tot stand komt in open source journalism: journalisten van allerlei publicaties die op vrijwillige bais een enorme reeks onthullingen tot stand brengen op een internetpublicatie.
Toeters en bellen interesseren me minder, maar ik ga er wel mee experimenteren.

What's your least favorite thing about going online for news?

Peter: Te veel, veel te veel op een slechte manier voorgeschoteld krijgen dat me niet interesseert in slecht ingerichte portals. Vul de rest zelf maar in.


Hiervoor: "Kees en Esther" | Hierna: "Vatican - condoms don't stop HIV" | Naar de voorpagina | E-mail Gert Jan

Gebruikte Tags: , ,

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.

Gebruikte Tags: , ,

Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!