'Wonderkind' in Bethlehem

Vrijdag 05 December 2003 om 11:08

Duizenden pelgrims hebben hem al bezocht, de twee weken oude Ala Ayyad. Hij werd geboren op 27 november, Lailat al-Kader - de dag waarop Allah volgens de Moslims de Koran aan Mohammed gaf. Drie weken te laat, een gegeven dat zijn ouders sterkt in hun overtuiging dat de dag geen toeval is. Lailat al-Kader is de 27e dag van de Ramadan en draagt de belofte in zich dat Allah een ommekeer ten goede bewerkstelligt: een scharniermoment in de geschiedenis. Maar meer bijzonder dan zijn geboortedag is het kind zelf. Op zijn rechterwang draagt hij een aantal geboortevlekken, waarin met een beetje goede wil het woord 'Ala' valt te lezen. En dat is de naam van zijn oom, een Hamas-terrorist die acht maanden geleden samen met drie kameraden door de Israeli's is doodgeschoten.

Volgens de Israelische autoriteiten was deze Ala verantwoordelijk voor de dood van tenminste 12 burgers bij een bomaanslag op een bus in november 2002. Tegenover de buitenlandse pers zegt zijn familie daarover niks te weten, men noemt Ala een martelaar, en een 'man met geheimen'. Van banden met Hamas weten de ouders niets. Ze verlangen naar vrede. Tegenover de JerusalemPost spreekt de familie andere taal: Ala zal worden opgeleid om in de voetsporen van zijn oom te treden en een nieuwe generatie terroristen te leiden in hun strijd tegen Israel.Diezelfde dubbele boodschap kom je in alle berichtgeving over deze zaak tegen. Er lijkt een breuklijn door de familie te lopen. Enkele radicale ooms spannen Ala direct voor hun ideologische karretje, terwijl de ouders zelf terughoudend en gematigd zijn. Ala's oma ervaart de geboorte van Ala als een teken van Allah dat haar zoon niet voor niets is gestorven: "For the past eight months, I prayed and cried every day for my son. Now I am very happy, because my martyred son, Ala, has returned. This baby sends a message to Israel that those who kill us will be killed." Bloeddorstige taal uit de mond van een grootmoeder... Hoe kan een vrouw die haar zoon verloor nu haar kleinkind voorbestemmen om hem na te volgen? "We will raise him to be good and pious like his uncle. Just as Mary received a sign from God that Jesus would be born to her in this holy place, so we have received a sign from God. This miracle shows that the martyrs who fall fighting for God do not die. It shows they live on in Paradise and that God is generous."Haar zoon Imad, oom van de kleine Ala, constateert hetzelfde maar interpreteert vanuit een andere invalshoek: "When someone is killed, God replaces him, so why carry on killing? We are against all killings, of Jews and Palestinians, but circumstances have forced us into this situation."Gelukkig weet Ala nog van niets...'Miracle' boy inspires hope in Bethlehem


Hiervoor: "Anti Spam" | Hierna: "Altijd wat met die katholieken" | Naar de voorpagina | E-mail zenz

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!