P2P legaal, maar...

Vrijdag 19 December 2003 om 13:05

Echt duidelijk is het allemaal niet. De Hoge Raad heeft het cassatieberoep van Buma/Stemra tegen Kazaa verworpen, in lijn met het advies dat de advocaat generaal in oktober gaf. De argumentatie laat echter nogal wat vragen onbeantwoord. Wel is duidelijk dat de aanbieders van een product of dienst niet verantwoordelijk zijn voor wat de afnemers met die dienst doen. Oftewel: Kazaa schendt geen auteursrechten. Hooguit doen de gebruikers van Kazaa dat, als ze auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbieden. Kazaa is daarvoor echter niet aansprakelijk, en had daarom niet mogen worden gesommeerd de inbreuk te voorkomen. "Het hof heeft (...) kennelijk geoordeeld dat niet alleen met betrekking tot het bestaande programma maar ook met betrekking tot een nieuw programma weliswaar aanpassing mogelijk was, maar niet een zodanige aanpassing dat geen op de auteursrechten met betrekking tot muziekwerken behorende tot het Buma/Stemra-repertoire inbreuk makende openbaarmakingen en verveelvoudingen kunnen plaatsvinden."

Een onvermijdelijke conclusie, als u het mij vraagt. Tenzij we ook TPG post aansprakelijk willen stellen voor het bezorgen van kogelbrieven, en de papierindustrie voor de vele illegale kopietjes die uit kopieermachines rollen.

Ik ben heel benieuwd of dit consequenties gaat hebben voor dat andere hete hangijzer: de vraag of je als website verantwoordelijk bent voor uitspraken die lezers via de commentaar- of forumfuncties op je site plaatsen. Is dat niet ook gewoon een dienst?
Uitspraak

Hiervoor: "Curry & Van Inkel?!" | Hierna: "Domme bankrover" | Naar de voorpagina | E-mail zenz

Reisgenoten

gravatar for rikky & co

P2P is helemaal verrot dankzij alle spyware die erin zit. Kazaa is niets minder dan een tool geworden om je pc te bevuilen. Helaas moet ik zeggen, want het principe (delen) is natuurlijk fantastisch.

Zelf gebruik ik nieuwsgroepen om van alles te delen. Maar ook deze zullen wel binnen nu en afzienbare tijd vervuild worden door spam, reclame en andere troep. Helaas………..het internet slibt dicht. Of….?

rikky & co (URL) · 21-12-’03 22:19 · Reageer op rikky & coVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!