RSS en Atom (tech alert)

Woensdag 10 Maart 2004 om 19:53

Dave Winer, de man achter RSS, reikt Atom de hand met een plan om van de twee technieken een standaard te maken. Beter! Nu maar hopen dat iedereen het belang van een breed ondersteunde standaard zwaarder laat wegen dan zijn eigen ego.

Hiervoor: "Cosmopolitisch kassie kijken" | Hierna: "Met honing vang je hackers" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Bob

Dat gaat niet gebeuren. Atom wordt een standaard, helder gespecificieerd en niet gebaseerd op bestaande, rommelige meuk. Ondanks dat sommige van de ego’s die zich met Atom bezighouden nou niet bepaald het proces ten goede komen, staat daar tegenover dat mensen als Sam Ruby en Tim Bray zich inspannen om er iets moois van te maken..

Waarom staat jouw atom feed nog niet gelinkt in het hoekje rechtsonder, dan? ;-)

Bob ( E-mail ) · 10-03-’04 23:36 · Reageer op Bob

gravatar for Gert Jan

Omdat ik nog geen vertrouwen heb in de goede afloop van Atom (lees: dat het een helder gespecificeerde en breed geaccepteerd standaard wordt).

Begrijp me goed, ik zie de tekortkomingen van RSS, maar ik zie ook de problemen die de Atom jongens hebben: zowel op technisch, organisatorisch als persoonlijk vlak. Maar een technisch goede standaard is waardeloos als hij niet wordt gebruikt. Atom zal toch alledrie die probleemgebieden moeten aanpakken om tot een acceptabel alternatief te komen. En zolang ik niet het vertrouwen heb dat er een kansrijk, goed gespecificeerd en beter alternatief komt, steun ik de kreupele ‘standaard’ die er al is: in al zijn gemankeerdheid is het toch zeer bruikbaar voor mijn toepassing.

Ergens ligt natuurlijk een omslagpunt. Ik heb jarenlang IE gesteund als de ‘de facto’ standaard voor webbrowsers, ondanks alle compliancy issues, tot wanhoop van onze webdesigner Dave. Tot het alternatief goed genoeg was om serieus mee te doen: dat was het moment om ons CMS zowel IE- als Mozillacompatible te maken.

Dat die Atom feed er bij mij is, komt omdat jij me het leven zo makkelijk maakt: een vinkje aanzetten en hup, daar is hij. Hulde! Dat hij niet gelinkt staat is, omdat ik Atom pas actief zal steunen als ze kans maken RSS te vervangen.

Dat neemt niet weg dat ik Atom met belangstelling volg: in potentie is het drie slagen beter dan RSS.

Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 11-03-’04 08:16 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Bob

Daar heb je gelijk in. Atom zal zeker aantoonbaar beter moeten worden voor het op een brede ondersteuning kan rekenen. Los daarvan ben ik erg sceptisch over de intenties van meneer Winer.. Op de Atom mailinglist heeft hij zich al meerdere malen goed laten kennen door het proces te verstoren door te proberen mensen tegen elkaar uit te spelen (recent over ‘liberaal’ vs. ‘strict’ parsen of het al dan niet gebruiken van SOAP of XMLRPC een tijdje terug).

Eén van de dingen die ik goed vind aan Atom is dat er niet één naam onlosmakelijk aan verbonden is. Zodra Dave Winer de RSS/Atom kar zou gaan trekken, zou het voor een hele boel mensen in essentie een ‘RSS 3’ worden.. of ‘RSS 2’, aangezien Winer het bestaan van de huidige RSS 2 ontkent. Als het aan mij ligt blijft Winer lekker de ‘stuurman aan wal’ spelen, wat hij tot nu toe gedaan heeft.

Bob ( E-mail ) · 11-03-’04 09:53 · Reageer op BobVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!