Paniekvoetbal

Vrijdag 26 Maart 2004 om 09:40

De VVD spreekt bij monde van Tweede Kamerleden Paul de Krom en Geert Wilders zijn zorg uit over de provinciale en gemeentelijke websites met risicokaarten (zoals die van Noord Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Groningen en zelfs Limburg). Het duo is bang dat terroristen dankbaar gebruik zullen maken van deze kaarten om hun doelen te kunnen bepalen. Ze stellen er kamervragen over, zoals deze: "Bent u van mening dat het aanbieden van dergelijke informatie op deze wijze de mogelijkheid van terroristische aanslagen vergroot althans makkelijker wordt gemaakt? Zo nee, waarom niet?" Het lijkt wel alsof het in de mode is, het verzinnen van technische ingrepen die voor bad guys geen drempel van betekenis opwerpen, maar de good guys wel lelijk raken. Zoals de eurionconstellatie die het bewerken van afbeeldingen van bankbiljetten moet voorkomen (en er is nog nooit zoveel vals geld in omloop geweest), de regiobeveiliging van DVD's (waar de echte boeven lachend omheen hobbelen), de kopieerbeveiliging van CD's (waardoor ze niet meer op je PC zijn af te spelen, terwijl de beveiliging geen noemenswaardige probleem is voor de grote crooks) - of het online opofferen van persoonlijke vrijheid vanwege een imaginair risico of het creeren van een schijnveiligheid.


Terroristen vinden de informatie die ze nodig hebben echt wel: daar hebben ze deze publiekssites niet voor nodig. Mensen die willen weten wat voor risico's ze lopen in hun wijk, hebben juist veel baat bij dergelijke sites. Deze websites nemen een drempel weg en verstrekken de burger op overzichtelijke wijze de informatie waar hij volgens de Wet Openbaarheid Bestuur recht op heeft. Het vooruitzicht te moeten Wobben is voor veel burgers afschrikwekkend genoeg om hen de moed bij voorbaat in de schoenen te doen zinken. Terroristen zullen waarschijnlijk een tikkeltje vasthoudender zijn en doorgaan tot ze de gewenste informatie hebben. Want dat is natuurlijk een feit: iedereen kan zonder opgaaf van redenen een beroep doen op de WOB. Ook zonder zo'n site krijgt de terrorist dus de informatie die hij wil.


Tenzij... alle informatie die mogelijke doelwitten zou kunnen onthullen voortaan wordt geweigerd op basis van de uitzonderingsgronden van de WOB, bijvoorbeeld vanwege de veiligheid van de Staat. Daarmee wordt onze gemeenschap decennia teruggeworpen in de tijd en heeft de overheid vrij spel: kerntransporten, gevaarlijke concentraties van petrochemische industrie, dumpplaatsen van chemisch afval, vuurwerkbedrijven in woonwijken... wat niet weet wat niet deert. Een hele slechte ontwikkeling. Milieuactivisten zullen dan, net als terroristen, hun heil moeten zoeken in het omkopen van kompels om de gewenste informatie te krijgen.


Nederland is een land waarin deze informatie vrij beschikbaar is voor de burger. De Wet Openbaarheid van Bestuur vind ik een groot goed: de overheid zou openheid en transparantie tegenover de burger altijd hoog in het vaandel moeten hebben - hoger dan geheimhouding vanwege een vermeend risico van terrorisme. Immers, als u er even voor gaat zitten heeft u binnen 5 minuten een handvol doelen bedacht waarmee je je als terrorist goed op de kaart kunt zetten. Zo, uit uw blote hoofd - daar heeft u toch geen risicokaart voor nodig? Waarom zou een terrorist die dan wel nodig hebben?


Mocht u toch hulp nodig hebben bij het bedenken van de beste doelen, wacht dan nog even. Binnen een week verwachten we het antwoord op vraag 3 van de heren Krom en Wilders: "Kunt U een overzicht geven van openbare bronnen waarin op vergelijkbare wijze risico-informatie door overheden aan het publiek wordt verstrekt?" En nu maar hopen dat die terroristen niet naar het antwoord komen luisteren...


(Zie ook Netkwesties)

Hiervoor: "Audiobijbel" | Hierna: "Autogordel voor honden en katten" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Azimuth

Ik heb net de kaart van Noord-Holland even bestudeerd en niet alleen dat ik de doelen die erop staan zelf wel had kunnen bedenken, ik heb er zelfs een paar bedacht die er niet op staan. Het ECN in Petten bijvoorbeeld staat er niet op. Ook in Schagen, waar ik jaren gewoond heb, staan alleen de grote doorgaande wegen erop. Nu is Schagen geen industriestad maar ik weet wel een paar bedrijven in het havengebied en op het industrieterrein aan te wijzen waar je behoorlijke schade kunt aanrichten. een gouden gids zal genoeg zijn om die doelen te vinden. Of gaat die ook afgeschaft worden?

Azimuth ( E-mail ) · 26-03-’04 11:16 · Reageer op AzimuthVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!