Hoog zwaartepunt leidt tot hoge boete

Vrijdag 04 Juni 2004 om 10:51

Ford ExplorerEen jury in San Diego heeft Ford gisteren veroordeeld tot een strafbetaling van $246 miljoen, bovenop een schadeloosstelling van $123 miljoen. De 'gelukkige' is Benetta Buell-Wilson, die in 2002 meerdere keren over de kop sloeg na een iets te fors uitgevallen uitwijkmanoeuvre in haar Ford Explorer (modeljaar 1997). Het dak van de auto bleek niet bestand tegen die krachten en 'verfrommelde als papier', waarbij de rug van de vrouw brak en zij aan beide benen blijvend verlamd raakte. Ford verweerde dat ze de vorige 13 (!) rechtzaken over de vermeende onveiligheid van de Explorer allemaal had gewonnen, omdat de Explorer aan alle wettelijke voorschriften voldoet. De jury luisterde echter naar de advocaten van het slachtoffer, die aantoonden dat Ford's interne adviseurs al in de designfase hadden gewezen op de smalle wielbasis, het hoge zwaartepunt en het zwakke dak, maar dat deze bezwaren door het bedrijf waren genegeerd.


Een opmerkelijke redenering van de jury, omdat hiermee de bestaande - zeer zorgvuldig bepaalde - wettelijke voorschriften en passant als ontoereikend terzijde worden geschoven. Het slachtoffer bood aan $100 miljoen van de strafbetaling te laten zitten als Ford de verkochte modellen terug zou roepen voor aanpassingen. Dat zijn er echter meer dan 5 miljoen...


Ford gaat in beroep.

Hiervoor: "Mac SE" | Hierna: "De waan van de dag" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Mutti

Niet op dit onderwerp, maar wel op je

web-site in ‘t algemeen…

Sinds kort kan ik namelijk maar een deel

(hier moet ik dus een return zetten om-

dat ik het anders zelf niet meer kan le-

zen) van je site zie. De rechter kolom

schuift voor een deel over de middenkolom.

Was eerder niet zo.

Groetjes!!!!!

Mutti · 05-06-’04 14:49 · Reageer op Mutti

gravatar for Grobbo

Volgens mij neemt Ford het sowieso niet zo nauw met de veiliheidsvoorschriften. Check de crashtest vergelijking tussen de Ford F150 en de Mini Cooper van 40Kmh maar eens: http://www.bridger.us/2002/12/16/CrashTe..

Grobbo (URL) · 07-06-’04 09:26 · Reageer op GrobboVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!