Rechtspraak en Mediation

Maandag 07 Juni 2004 om 14:44

AC is onverbloemd teleurgesteld in de rechterlijke macht: voor de zoveelste keer is de rechtzaak tussen Jamby en de Vereniging Veronica uitgesteld. De ene keer komt er op het laatste moment een 'schikkingvoorstel' dat bij nader inzien opgeklopte lucht is, de andere keer heeft de rechter belangrijkere zaken af te handelen. Iedere keer zit er weer een paar maanden tussen voor de zaak opnieuw op de rol staat, en al die tijd blijf je de ballast met je meezeulen: een roedel advocaten, rechtspersonen die in leven moeten worden gehouden, domeinnamen, the lot - om nog maar te zwijgen van de tijd die zo'n grap kost, en de ruimte die het in je hoofd inneemt. 'Mijn' advocaat, Hans, is een vurig pleitbezorger voor mediation: een arbitragemethode waarbij beide partijen onder leiding van een mediator proberen er zelf uit te komen. Met duidelijke spelregels, op basis van vrijwilligheid en onder strikte geheimhouding.


Mediation heeft een aantal grote voordelen. Om te beginnen leidt mediation tot een veel snellere conflictoplossing dan een rechtsgang. Mede daardoor is het stukken goedkoper, waarbij beide partijen directe invloed hebben op de kosten: een mediator wordt per uur betaald - hoe eerder er overeenstemming is, hoe lager de factuur. Belangrijker is, dat de methode tot een hogere tevredenheid bij de geschilpartijen leidt. In de rechtzaal is altijd tenminste één partij de verliezer. In een mediationtraject beslis je zelf of je ingaat op een voorstel: daarmee is bij het bereiken van een overeenkomst voor het gevoel van beide partijen recht gedaan. Door de vertrouwelijkheid blijft het conflict binnenskamers, wat zowel bij zakelijke als persoonlijke geschillen een groot pluspunt kan zijn. Een overeenkomst biedt voor de partijen bovendien meer basis om de relatie ooit nog weer voort te zetten dan een uitspraak van de rechter.


En: een groot deel van de civiele procedures kan bij de overbelaste rechterlijke macht worden weggehaald. Win-win-win dus. En: geen last meer van advocaten die als vervangende rechters dienstdoen, vriendjespolitiek en verschoningscodes. Win-win-win-win.

Hiervoor: "Eolas" | Hierna: "Love" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Jaap Wever

Beste Gert Jan,

Mediation is geen arbitragemethode. Een arbiter doet een uitspraak. Een mediator onthoudt zich daarvan maar zorgt voor de randvoorwaarden om in een conflict tussen partijen(echtelieden, zakelijke partners e.d.) (weer) in gesprek te komen. De oplossing komt van de kemphanen en niet van de scheidsrechter.

Met vriendelijke groet, Jaap Wever

Jaap Wever ( E-mail ) · 13-12-’04 12:01 · Reageer op Jaap WeverVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!