Echt of vals?

Zaterdag 03 Juli 2004 om 17:07

50 euro - nou ja, niet echt, maar ziet u het verschil?

Niet iedereen denkt met weemoed terug aan de tijd van de oud-hollandsche gulden. Een complete beroepsgroep is ronduit opgetogen over onze nieuwe Europese munt: de valsemunters. De Euro is namelijk een stuk eenvoudiger te vervalsen, en het afzetgebied is zo groot dat ook het drukken van biljetten met een lagere waarde nu eindelijk de moeite waard is. Da's goed voor de broodnodige variatie (altijd maar honderdjes vervalsen gaat ook vervelen) en bovendien zijn de slachtoffers minder snel geneigd kleinere coupures op echtheid te controleren, zodat de afzet ook een stuk soepeler verloopt.

De Nederlandsche Bank onderschepte vorig jaar maar liefst 26.000 valse biljetten die door nietsvermoedende consumenten waren aangenomen in de veronderstelling dat het echte, wettige betaalmiddelen waren. Zoiets zou mij ook makkelijk kunnen overkomen: de doodenkele keer dat ik niet met plastic maar met contanten afreken heb ik nog steeds het gevoel in een bananenrepubliek op vakantie te zijn. Gelukkig schiet DNB ons te hulp met een flash-animatie die de enige juiste echtheidskenmerken van dit foeilelijke monopoliegeld nog eens voor het voetlicht brengt.


Hiervoor: "Vensterhondje" | Hierna: "Gerepatriëerd" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Onno

Interessant is dat Nederland tijdens de onderhandelingen over de euro-invoering bijna alle landen meehad om waarlijk geavanceerde biljetten te gaan gebruiken. Alleen spartelde Frankrijk tegen omdat zij ze niet zo konden drukken en het beslist niet in het buitenland wilden laten doen.

En dus kregen we oostblokgeld.

Onno (URL) · 05-07-’04 10:23 · Reageer op Onno

gravatar for Bob

Wordt het niet weer eens tijd voor verse content? ;-)

Bob · 25-07-’04 21:00 · Reageer op Bob

gravatar for Jan Willem

@Bob:

volgens mij heet dat op vakantie geweest zijn

Jan Willem · 03-08-’04 12:19 · Reageer op Jan WillemVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!