Miljoenennota 2004

Donderdag 16 September 2004 om 08:38

In 2002 was de journalistieke wereld in rep en roer, omdat ene NH2BA de hoofdlijnen van de miljoenennota twee dagen te vroeg integraal had gepost in de nieuwsgroep nl.media.krant. Die hoofdlijnen worden de vrijdag voor prinsjesdag verspreid onder de traditionele media, zodat de dames en heren journalisten zich kunnen voorbereiden - achtergrondinfo bij elkaar sprokkelen, analyse schrijven, infografiekje maken, dat werk. Uiteraard ligt er een strikt embargo op die informatie, maar NH2BA meende dat hij als niet-journalist niet gebonden was aan de 'gentlemens agreement' die zo'n embargo feitelijk is: er bestaat namelijk geen wetgeving die een embargo regelt.


Indertijd leidde deze affaire tot een nieuwe journalistieke gemeenplaats in de discussie over de verschillen tussen 'echte journalisten' en 'we-media' zoals grassroot sites en webloggers. De 'amateurs' zouden zich niet aan de codes van de journalistiek houden zoals hoor en wederhoor, één bron is geen bron, feiten dubbel checken, een embargo is heilig, enzovoorts. Een jaar later bleek dat een loos argument, toen de NRC en zelfs de NOS voortijdig berichtten over de WAO plannen van het kabinet. En dit jaar publiceert RTL Nieuws bijna een week voor tijd de integrale conceptversie van de miljoenennota.


Conclusie: traditionele media kunnen een puntje zuigen aan de journalistieke principes en slagkracht van we-media (zie ook hier), en in 2010 ligt de miljoenennota nog voor het zomerreces op straat. Mark my words.

Hiervoor: "Schreeuwende Madonna" | Hierna: "Zwitserland... da's Europa, toch?" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!