Content distributie en wetgeving

Donderdag 30 September 2004 om 11:54

It's going to get interesting when iPods are outlawed and assault rifles are legal.

Adam Curry legt de vinger op de zere plek naar aanleiding van een prima artikel van Doc Searls over Podcasting. Adam's 'Daily Source Code' is een goed voorbeeld van de mogelijkheden van deze nieuwe vorm van contentcreatie en -distributie, gebruikmakend van RSS en enclosures. Het concept heeft grote potentie, daar ben ik van overtuigd.


Toch zit er nog een addertje onder het gras. Toevallig zit ik op een plek waar ik inzicht heb in de bandbreedte die de Daily Source Code verstookt en ik kan u verzekeren: dat is voor gewone stervelingen onbetaalbaar. Er zijn pieken bij van 20Mb/s... Om dit tot een breed succes te maken is dus een alternatieve distributiemethode nodig.


Voor een van de projecten waar ik nu mee bezig ben zijn we serieus aan het kijken naar P2P netwerken als BitTorrent. Het idee is om de nieuwe film van Theo van Gogh over de moord op Pim Fortuijn via Internet in premiere te laten gaan. Marketingtechnisch erg sterk - maar het levert een paar grote technologische uitdagingen op. Een van de mogelijke oplossingen is de film geruime tijd van te voren via P2P te distribueren. De film wordt daarbij versleuteld aangeboden: na betaling van een klein bedrag krijgt de kijker een key waarmee de film vanaf het premieremoment te openen is.


Vanuit de 'legal guys' kwam meteen de reactie dat P2P technologie niet genoemd zou mogen worden vanwege de juridische voetangels en klemmen. Gelukkig denkt de rechter daar anders over.


Als ik Adam een tip zou mogen geven: kijk eens naar de mogelijkheden om een eigen TorrentTracker op te zetten en die vast te knopen aan RSS.


Update: ook de Gillmor Gang bespreekt PODcasting. Dan Gillmor noemt het een 'big deal' in z'n column - dank aan Tim voor de tip.


Hiervoor: "Escheriaans" | Hierna: "Michiel Veenstra wint de Marconi-Award" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!