De getuige van Bill Gates en het Innovatieplatform

Vrijdag 08 Oktober 2004 om 18:17

Het is een beredeneerde gok van 10 miljoen dollar, evenveel geld in één investering als het gehele Technopartner programma van het ministerie van Economische Zaken voor volgend jaar.

Michiel Frackers schreef een uitgebreide reactie op de eindrapportage Sleutelgebieden-aanpak van het Innovatieplatform. Halverwege komt ook de investering van August Capital in Six Apart ter sprake. Uit dat deel is de bovenstaande quote afkomstig.

Michiel Frackers beschouwt die transactie als een durfinvestering in innovatie: hij vertrouwt in zijn beoordeling op het instinct van David Marquardt. Dat overtuigt mij niet. De tijden zijn veranderd sinds de vroege jaren negentig. Six Apart is de (piepkleine) bouwer van Moveable Type, een weblogtool zoals daar vele zijn. De aankondiging in mei dat het licentiemodel ging veranderen ontlokte een storm van negatieve reacties, naast een enkele begripvolle. Veel gebruikers stapten over op een van de vele vrij beschikbare (en kwalitatief uitstekende!) Open Source initiatieven: waarom betalen voor iets dat je elder net zo goed en gratis kunt krijgen?


Pivot (de uitstekende software van Bob, waarop dit weblog draait) is 'free as in beer'. Mocht Bob destijds anders besloten hebben, had ik dan betaald voor de software? Nu wel - sterker nog, ik heb met veel plezier vrijwillig gedoneerd om Pivot te ondersteunen. Daarbij speelt de uitstekende ervaringen die ik met het pakket heb opgedaan echter een grote rol. Had ik vooraf moeten betalen om Pivot te kunnen gebruiken, of slechts tegen betaling gebruik kunnen maken van een significant deel van de uitgebreide mogelijkheden, dan had Pivot niet de kans gekregen mij te overtuigen van zijn kwaliteit. Ik zou gekozen hebben voor een van de vele gratis alternatieven. 't Is maar voor de leut, immers, dat weblog ;-)


Eerlijk gezegd denk ik dat in weblogsoftware geen droge boterham is te verdienen: hooguit met een weblogdienst. Maar ook daarvan zijn vele gratis voorbeelden beschikbaar, waaronder het door Google opgeslokte Blogger. Of je zou er een integrated weblogtool van moeten maken in een collaboration suite, gericht op enterprises. Maar een weblogtool is niet echt spannend, als in: innovatief en complex. Integendeel, de functionele eisen zijn na een enkele jaren gebruikersfeedback genoegzaam bekend en er is geen rocketscience voor nodig om die eisen te vertalen in een gebruikersvriendelijk product.


Nee, ik ben bang dat die $10M old-school hyped is.

Hiervoor: "De Digitale Journalist" | Hierna: "Today... is the day." | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Michiel Frackers

Je schrijft: ‘Michiel Frackers beschouwt die transactie als een durfinvestering in innovatie: hij vertrouwt in zijn beoordeling op het instinct van David Marquardt.’ Dat zeg ik nergens, wat ik wel schreef is: ‘Er is geen enkele zekerheid dat Marquardt met Six Apart weer zo’n hit heeft als ooit met Sun of Microsoft, want ook de meerderheid van zijn investeringen rendeert niet.’ Het ging mij er in mijn stukje vooral om dat de overheid zich niet moet bemoeien met innovatie want dat kan ze niet, dan krijg je Videotex. Innovatie moet worden overgelaten aan een ander type mensen, dat zijn meestal figuren als Mojo (ex-hippies) of Endemol (ex-feestwinkel eigenaar). Gates was dropout… En over Six Apart: jouw analyse beslaat slechts Movable Type, die tak is inderdaad financieel weinig interessant. Maar het merendeel van de omzet van Six Apart komt uit licensering van Typepad aan grote ISP’s, zoals de twee partners in Japan. De abonnees van die ISP’s kunnen ofwel gratis ofwel tegen een gering bedrag een blog maken, de ISP betaalt Six Apart een licensing fee voor de software en eventueel de hosting. Daarnaast is er nog een reden waarom Marquardt het aandurft in Six Apart te investeren; hij gaat er van uit dat zelfs als de huidige produkten niet goed renderen, het verzamelde talent samen altijd wel iets van waarde gaat maken.

Michiel Frackers (URL) · 09-10-’04 01:48 · Reageer op Michiel FrackersVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!