Even geen vanillevla

Woensdag 03 November 2004 om 11:37

De moord op Theo van Gogh is wat het is: een moord gepleegd door een idioot die het niet kon verkroppen dat Van Gogh beter gehoord werd dan hijzelf.

Zie Walter's posting. Hear, hear. Niets aan toe te voegen, voor nu.


Hiervoor: "Lingerie: goed voor u" | Hierna: "Van Gogh" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Jochum

Wat ik mis in zijn artikel is RESPECT. Met respect luisteren naar elkaars mening. Zonder de ander te betitelen als kut-marokkaan of telegraaffundamentalist. Door het gebruik van zulke termijn gooi je de discussie op slot. Zeker wanneer je ook nog beweert dat anders(dan jou)denkende mensen NIET weldenkend zijn. Je geeft bijvoorbaat al aan een discussie niet zinvol te vinden omdat de ander niet in staat is “goed” te denken. Je maakt de ander dus monddood. Zowel Van Gogh als Fortuyn gebruikten deze stijlmiddelen veelvuldig. Beiden hebben het met de dood moeten bekopen. Haat was in beide gevallen het motief. En haat wordt opgewekt door het ontbreken van respect. Door Walters woordkeus dreigt hij in dezelfde valkuil te vallen. (Dit is geen doodsbedreiging :), dat begrijpt ieder weldenkend mens :))

Jochum

Jochum ( E-mail ) · 04-11-’04 09:48 · Reageer op Jochum

gravatar for Gert Jan

Volgens mij komen wij uit hetzelfde nest ;-)

(Zie mijn reactie hier en eerdere postjes hier en hier )

Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 04-11-’04 12:18 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Mutti

Naar mijn bescheiding mening, wie ben ik, zou het gesprek hier en overal nu niet over Marokkanen of buitenlanders in het algemeen, maar over: hoe ver gaat de vrije meningsuiting/het vrije woord.

Natuurlijk hoor je niet iemand dood te schieten om wat hij zegt.

Maar vergeet niet dat doden met woorden even erg, misschien zelfs erger is, omdat je levend dood verder moet…

Niets voor niets zeggen we op grond van de bijbel: gij zult niet doodslaan…, maar daar hoort ook bij: niemand het leven onmogelijk maken, ook niet met woorden. En wat dat betreft heeft Theo van Gogh heel wat mensen het leven ontnomen…

Mutti ( E-mail ) · 04-11-’04 14:20 · Reageer op Mutti

gravatar for Mutti

Ik wil er nog iets aan toevoegen…

Ja, het houdt me al dagen bezig ;-)

Die zogenaamde vrije meningsuiting waar iedereen nu de mond vol van heeft.

Theo van Gogh had van z’n beroep provocateur gemaakt, waarbij hij niemand en niets ontzag. En daarbij beledigde hij heel veel mensen (individuen en groepen) meestal bewust.

En dat terwijl hij zelf niet te beledigen was.

Hij haatte de islam en het fundamentalisme en hij maakte daarin geen onderscheid tussen het geloof enerzijds en het fundamentalisme anderzijds.

En dan staat de Dam vol met mensen en wordt van Gogh bijna verheerlijkt. Er wordt breeduit gesproken over het recht op vrije meningsuiting. Maar wat is nou vrije meningsuiting en waar liggen de grenzen?

Ik vind ook dat er nooit getornd mag worden aan het recht op vrije meningsuiting, maar dat is wel wat anders dan volledige vrijheid om maar alles te zeggen wat in je hersenpan opkomt. Het is niet de mening van van Gogh die in het geding is, het is de manier waarop hij die uitte, en hij deed dat door bewust mensen te beledigen. Hij beledigde personen, functionarissen, groeperingen en overtuigingen. Als hij het had over christenhonden, beledigde hij mij. En als hij zei dat islamieten geitenneukers waren beledigde hij mijn buren. En dat mag nou juist niet.

Als we de wijze waarop Theo van Gogh zijn mening uitte gaan goedkeuren, dan moeten we ook niet meer zeuren over kwetsende spreekkoren in voetbalstadions. Dan moeten we ook niet meer zeuren over antisemitische uitlatingen, en dan mag elke burger de politieagent die hem aanhoudt weer voor van alles en nog wat gaan uitmaken…

Als we de uitingen van Theo van Gogh gaan goedkeuren, dan wordt intolerantie, maatschappijverruwing en taalverruwing verheven boven de samenleving (met de nadruk op samen).

Ik veroordeel de moord op van Gogh volledig, zoals ik elke vorm van intolerantie en geweld veroordeel. En ik veroordeel extremisme, dus ook het extremisme van Theo van Gogh.

Laat daar de discussie over gaan, en laten we het hebben over respect. Want er is geen enkele mening die niet geuit kan worden met inachtneming van respect en fatsoen.

Mutti ( E-mail ) · 04-11-’04 17:52 · Reageer op Mutti

gravatar for Henk Algra

André Rouvoet (Christen Unie) zegt het volgende: “De vrijheid van meningsuiting is zo’n groot goed dat iedereen daarmee zorgvuldig dient om te gaan” (Nederlands Dagblad, 4 november 2004). Vrijheid van meningsuiting houdt dus niet in dat je allerlei mensen of bevolkingsgroepen mag diskwalificeren. Dat geldt voor ieder mens en voor alle bevolkingsgroepen. Vooral het oordelen en over één kam scheren van hele groepen mensen (de kerkmensen, de moslims, de Marokkanen, de mensen met een uitkering) is een zeer kwalijke zaak.

De manier waarop Van Gogh schreef (ik las wekelijks zijn columns, soms ook wel met plezier moet ik bekennen) leidde bij mij ook weer tot de vraag hoe we zelf over anderen denken en schrijven.

Opmerkelijk is het verband dat Rouvoet trekt in relatie tot de affaire Buttiglione. Je kunt het oneens zijn met zijn visie over homoseksualiteit, maar het is wel verwonderlijk dat de mensen die het hardst schreeuwen dat Theo van Gogh kampioen-voorvechter was van de vrijheid van meningsuiting tegelijkertijd ook degenen waren die de opvattingen van Buttiglioni discriminatie noemden.

In ieder geval: de discussie over de vrijheid van meningsuiting zet ons ook weer eens aan het denken over onze eigen schrijfsels.

Henk Algra ( E-mail ) · 04-11-’04 18:17 · Reageer op Henk Algra



Verder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!