Tweedehands adressen

Dinsdag 15 Februari 2005 om 08:37

Vanmorgen lag de bovenstaande spam in m'n mailbox. De website 2dehands.nl denkt dat ze het recht heeft mijn bandbreedte, harddiskruimte en tijd te claimen voor een mail ter promotie van hun diensten. Ze nodigen deze steile calvinist en braaf getrouwde vader van drie kinderen van harte uit om z'n caranavalskleren via hen te verkopen - en adviseren me terloops om eens een nieuwe partner op te duikelen via een gratis full membership bij hun partner-in-crime, datingsite nalo.nl. Vrij kansloze actie. 2dehands.nl denkt me goed genoeg te kennen om me bij mijn voornaam aan te spreken, terwijl ik me niet kan heugen ooit hun site te hebben bezocht. Hun statement "U heeft op 2dehands.nl aangegeven de nieuwsbrief te willen ontvangen" is dan ook zeer beslist gelogen. Maar kijk eens via welk emailadres ze me bereikt hebben: marktplaats at khmc.nl. KHMC, dat is mijn persoonlijke management BV. En dat adres 'marktplaats' is - u raadt het al - speciaal aangemaakt voor (en alleen gebruikt op) de website www.marktplaats.nl. Die constructie gebruik ik standaard; als ik ergens moet registreren waar een valide emailadres echt nodig is terwijl ik de partij in kwestie niet helemaal vertrouw, maak ik een apart adres aan. Dat biedt twee voordelen. Ten eerste kun je zo'n adres met hetzelfde gemak weer verwijderen. Ten tweede kun je direct zien of zo'n partij zich gedraagt naar z'n beloftes - lees privacy policy.

Marktplaats.nl 'mingled' z'n emailadressen, net als Kole's Queeste en talloze andere websites, zodat harvesting bots van spammers er geen soep van kunnen koken. De kans dat dit adres via de website is gelekt lijkt daarmee verwaarloosbaar. Bovendien weet 2dehands.nl mijn naam te koppelen aan dit account, en ik zie maar een manier waarop dat kan: 2dehands.nl heeft gebruik gemaakt van de database van concurrent marktplaats.nl.

De vraag is dan natuurlijk of dat met of zonder medeweten van marktplaats.nl is gebeurd. Deze e-Bay dochter stelt in haar algemene voorwaarden:

4. Marktplaats respecteert ieders privacy en zal gegevens dus niet voor andere doeleinden gebruiken dan voor het verbeteren van de service aan de gebruiker van Marktplaats. Zonder uitdrukkelijke toestemming van de gebruiker worden gegevens niet aan derden ter beschikking gesteld. Gegevens zullen nimmer op persoonsniveau gerapporteerd worden.

Ik heb geen toestemming gegeven aan marktplaats om mijn gegevens aan 2dehands.nl ter beschikking te stellen. Wie is er nu het boefje - heeft marktplaats.nl mijn gegevens aan 2dehands.nl verkocht, heeft 2dehands.nl de database van marktplaats.nl gejat, of hebben beiden boter op hun hoofd?

Ik heb beide partijen een verwijzing naar deze posting gestuurd en zal u op de hoogte houden van hun reacties.


Hiervoor: "Frodo heeft toch gefaald..." | Hierna: "Voor de vorm" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Bernard Hartong

Beste Gert-Jan,

Wij hebben gisteren een zeer domme fout gemaakt en onze nieuwsbrief ook naar niet leden van onze nieuwsbrief gestuurd. Wij schamen hier ons ook diep voor. Spam is iets waar wij niet graag geassocieerd mee willen worden.

En nee, wij hebben niet de database van Marktplaats gestolen. U heeft gewoon een account bij ons met het e-mailadres marktplaats at khmc.nl.

Ik hoop dat de verwarring bij deze uit de wereld is geholpen.

Met vriendelijke groet,

Bernard Hartong
Sitemanager 2dehands.nl

Bernard Hartong ( E-mail ) · 15-02-’05 17:03 · Reageer op Bernard Hartong

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Een foutje is menselijk, laten we aannemen dat die mailing een glitch was. No hard feelings.

De verwarring is echter niet de wereld uit geholpen. Dat ik in uw accountdatabase sta, dat geloof ik direct. Het punt is juist dat ik me niet kan herinneren op 2dehands.nl te zijn geweest, al helemaal niet dat ik me daar zou hebben geregistreerd – laat staan met dit emailadres! Erg a-typisch, zogezegd. Blijft dus de vraag hoe mijn marktplaats.nl gegevens in uw 2dehands.nl accountdatabase komen. U kunt me vast wel vertellen wanneer deze gegevens zijn geregistreerd, en vanaf welk IP-adres.

Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 16-02-’05 16:03 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Casper

Wellicht via nalo.nl , haha. ;)

Casper ( E-mail ) (URL) · 28-02-’05 20:46 · Reageer op CasperVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!