Nee, zegt u maar even niets meer...

Vrijdag 27 Mei 2005 om 09:21

Met zulke voorstanders heb ik geen tegenstanders meer nodig!

De frustratie slaat toe in het Ja-kamp: PvdA-europarlementariër Thijs Berman toont zich op BNR Nieuwsradio onaangenaam getroffen door het niveau van de Madurodamcampagne van onze premier. Klare taal van deze voormalig Frankrijk-correspondent voor de NOS, die al eerder geen blad voor de mond nam. Meer van dit soort politici, graag!


Hiervoor: "Stofzuigerverkoper" | Hierna: "Apple of Wintel?" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Mutti

De Raad van Kerken adviseert om ‘ja’ te zeggen tegen de Europese Grondwet, óók omdat er in de Grondwet een paragraaf is opgenomen waarin duidelijk is staat dat er meer overleg zal komen tussen de kerken en het Europese Parlement…

Mutti ( E-mail ) (URL) · 29-05-’05 15:11 · Reageer op Mutti

gravatar for Gert Jan

De Raad laat zich blij maken met een dode mus. Meer overleg betekent nog niet meer inspraak…

Ik zie steeds meer organisaties die onder grote druk van de regering capituleren en dit halve ei accepteren, omdat het ‘de minst slechte optie’ zou zijn: en een half ei is beter dan een lege dop.

Dat is natuurlijk ook zo, maar er zitten meer kanten aan het verhaal. Zo vind ik de ‘lege helft’ wel erg cruciaal. Europa wordt ‘democratischer’, zegt het Ja-kamp. Dat is waar, maar het wordt daarmee nog allerminst democratisch. dat lijkt een nuanceverschil, maar dat is het niet. Het EP krijgt weliswaar op sommige fronten wat meer macht, maar verliest ook veel aan hogere, niet-verkozen organen. Bovendien zit je met het probleem dat Nederland alleen serieus een vuist kan maken als tenminste 8 lidmaten meewerken. Dat zal zijn prijs hebben: voor wat hoort wat, nietwaar? In de praktijk zal er dus noodzakelijkerwijs veel in achterkamertjes (moeten) worden geregeld, wat de transparantie allerminst ten goede komt. En aangezien de leden van de EC niet rechtstreeks gekozen zijn, en evenmin kunnen worden ontslagen door hun controlerende parlement, zit er weinig anders op dan te vertrouwen dat in die achterkamertjes de juiste afwegingen worden gemaakt. En wetgeving die er door komt, MOET worden vertaald in landelijke wetgeving. Dan kun je op laag niveau overleggen zoveel je wilt, maar het netto rendement zal volstrekt onvoorspelbaar zijn.

Begrijp me goed, ik vind dit grondwettelijke verdrag op veel punten een verbetering ten opzichte van het verdrag van Nice. Maar het is gewoon niet goed genoeg, en ik ben er niet van overtuigd dat een nee-stem ons terug in de middeleeuwen zal storten, en evenmin dat het mijn plicht als goed Christen is om Ja te stemmen (zoals JP dreigend het CDA congres voorhield). Als dit verdrag er eenmaal door is, zullen we de grootst mogelijke moeite moeten doen om het te corrigeren. Beter een half ei dan een lege dop? Nee, zo groot is de honger niet, we redden het best zonder grondwettelijk verdrag – een ontbijtje zonder ei is best te overleven. De regering lijdt wat gezichtsverlies, (“Ik sta voor gek”, zei JP in het AD), maar verder vloeit er geen bloed. Liever ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!

Gert Jan (URL) · 29-05-’05 17:09 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Mutti

In feite is ons referendum nu natuurlijk nog een wassen neus, nu Frankrijk ‘nee’ gestemd heeft.

Ik weet het nog niet, wat ik ga stemmen. Laat het woensdag maar van het weer afhangen ;-)
In ieder geval is de overgang van nu, van 30° naar 13° niet bij te sloffen. Brrrr.

Mutti ( E-mail ) (URL) · 30-05-’05 16:09 · Reageer op Mutti

gravatar for Omi

En toch heb ik een katterig gevoel nu Nederland zo massaal ‘tegen’ gestemd heeft…
Omdat er zoveel oneerlijke argumenten, o.a. weg met Balkenende, hebben meegespeeld.

Terwijl het juist de volksvertegenwoordigers, de 2e kamerleden zijn, die zich dit ‘tegen’ moeten aantrekken. Omdat zij massaal ‘voor’ gestemd hebben. En dus geen flauw benul lijken te hebben wat er leeft onder de mensen die ze vertegenwoordigen.
Als er koppen moeten rollen, dan dus hun koppen!

Omi ( E-mail ) (URL) · 02-06-’05 00:05 · Reageer op OmiVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!