The Downing Street Memo

Maandag 13 Juni 2005 om 12:36

C (Sir Richard Dearlove, directeur van de SIS - beter bekend als MI6, gjk) reported on his recent talks in Washington. There was a perceptible shift in attitude. Military action was now seen as inevitable. Bush wanted to remove Saddam, through military action, justified by the conjunction of terrorism and WMD. But the intelligence and facts were being fixed around the policy. The NSC had no patience with the UN route, and no enthusiasm for publishing material on the Iraqi regime's record. There was little discussion in Washington of the aftermath after military action.

www.downingstreetmemo.com, zie ook de Times Online.


Hiervoor: "Een stap in de goede richting" | Hierna: "Leer beter Googlen..." | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Henk Algra

We zijn net terug uit de USA. Het was een reis met veel indrukken die nog grotendeels verwerkt en verhaald moeten worden.
Tijdens de reis hebben we veel Amerikanen gesproken. De scepsis over (o.a.) de oorlog in Irak lijkt toe te nemen. Dat heeft er overigens ook mee te maken dat de Amerikanen nu aan den lijve gaan voelen hoe deze oorlog de financiële middelen van de overheid aan het uitputten is. Met name de sociale zorg, de gezondheidszorg en het openbaar vervoer (in de USA bij uitstek het vervoer voor de mensen die verder weinig hebben) staan onder een enormne financiële druk. En dan heb ik het nog maar niet over de duizenden gewonden en doden door o.a. de aanslagen. Ook dat grijpt zichtbaar diep in in de samenleving.
Wat mij vooral bij blijft is het gevoel van vervreemding bij veel Amerikanen die we gesproken hebben. Hoe kan het nu dat processen zo onafwendbaar lijken door te gaan? Dat is het gevoel dat veel Amerikanen lijken te hebben (maar ook mensen in andere landen). Waarom wordt op een bepaald moment een bepaalde keuze gemaakt en kun je daarna niet meer bijsturen?
In een kerk in het centrum van Washington sprak een kerkganger ons aan dat we niet moesten denken dat alle Amerikanen zo waren als ‘that man down in the street’. Even dacht ik dat hij de ‘zwervers’ bedoelde in het parkje voor de kerk (waar deze kerkgemeenschap overigens een open oog voor heeft). Nee, hij bedoelde George Bush, die een paar straten verderop woont. “He is not one of us” zei hij met een duidelijke verbittering in zijn stem….

Henk Algra ( E-mail ) · 15-06-’05 05:11 · Reageer op Henk AlgraVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!