Voortvluchtige TBS'er aangehouden en verdacht van moord

Woensdag 15 Juni 2005 om 16:03

Wilhelm S. is in de nacht van dinsdag op woensdag gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht vlak daarvoor een man te hebben vermoord in een bootje dat lag in het Noordhollands Kanaal bij Landsmeer. (bron: Volkskrant)

Hiervoor: "Moonwalking out of court" | Hierna: "Quote van de dag" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Henk Algra

Dit is weer een verschrikkelijk verhaal. Deze kwestie geeft (opnieuw) het grote spanningsveld aan tussen aan de ene kant het streven naar een veiliger samenleving en aan de andere kant het belang voor het individu. En eigenlijk hebben we als samenleving op dat dilemma geen antwoord. Als je risico’s wilt uitsluiten moet je tienduizenden gevangenen levenslang opsluiten. Ook een intensieve behandeling leidt namelijk nooit tot een gegarandeerd ‘resultaat’. Je kunt hooguit spreken van een aanvaardbaar risico. Maar ja, dat klinkt ook al weer gek. Wat is een aanvaardbaar risico? Het zal je vader, je echtgenoot, je dochter maar zijn die door iemand wordt neergestoken……

Uit de media konden we vandaag opmaken dat diverse politici het hoogste woord voeren over deze kwestie. Toch is de huidige situatie deels een gevolg van eerdere beslissingen door diezelfde politiek. Jongeren met psychische problemen die niet behandeld worden kunnen als volwassenen tijdbommen worden. De bezuinigingen op de jeugdzorg leiden tot een toename van zulke jongeren. Iemand alleen met een zo gevaarlijk persoon als Wilhelm S. op stap laten gaan is vragen om moeilijkheden, maar de realiteit is vaak dat er niet meer personeel beschikbaar is. En ook dat heeft o.a. weer te maken met financiële middelen.
Opvallend is trouwens ook dat rechters en behandelaars het nogal eens niet eens zijn over de te volgen koers. De rechter heeft het laatste woord, maar hij (zij) is vaak optimistischer over het perspectief van de gevangene dan de behandelaar. Dat geeft ook te denken….

Het is te hopen dat ‘de politiek’ niet alleen op emotionele basis reageert. Dan krijg je Amerikaanse toestanden met steeds langere straffen. In de USA worden tienduizenden mensen zonder enig contact met de buitenwereld gevangen gehouden, naar men zegt vanwege het risico dat ze vormen. Komen deze mensen ooit toch weer ‘buiten’, dan zijn ze sociaal zo gehandicapt geraakt dat het binnen de kortste keren weer mis gaat. Overigens mogen we ook niet vergeten dat veruit de meeste TBS’ers een psychisch beschadigende jeugd hebben gehad. Dat wil niet zeggen dat ze niet (deels) zelf verantwoordelijk gesteld mogen worden voor hun gedrag, maar het laat ook zien dat er sprake is van minder mogelijkheden en kansen dan bij mensen die een gezonde jeugd hebben gehad. Het gaat dan ook vaak om psychisch zieke mensen waarbij je toch nog hoopt dat er met een goede behandeling op termijn nog enig perspectief is. Al realiseer ik me ook dat dat perspectief beperkt is. Onze behandelingsmethoden zijn vaak onvoldoende en de gebrokenheid zit te diep in onze samenleving.

Wil je er zeker van zijn dat iemand niet meer de fout in gaat, dan zou hij dus ‘binnen’ moeten blijven. Die kant moeten we niet uit, hooguit in enkele individuele situaties. Al blijf ik het een verschrikkelijk dilemma vinden, de afweging tussen het collectieve belang en de rechten van het individu.

Henk Algra ( E-mail ) · 15-06-’05 22:44 · Reageer op Henk AlgraVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!