Lynndie England schuldig

Maandag 26 September 2005 om 22:22

Een jury van vijf officieren heeft Lynndie England zojuist voor een militaire rechtbank schuldig bevonden aan één aanklacht wegens samenzwering, vier wegens mishandeling van gevangenen en eveneens één wegens het plegen van een onzedelijke handeling. De strafmaat wordt een dezer dagen door dezelfde jury vastgesteld en kan oplopen tot 10 jaar cel. Lynndie was de negende en laatste betrokkene die in deze zaak wordt berecht, allemaal laag in rang - geen enkele officier hoefde zich te verantwoorden. In gerelateerd nieuws: Cindy Sheehan is vandaag gearresteerd tijdens een anti-oorlog demonstratie op de stoep voor het Witte Huis.

Hiervoor: "Een goede boom" | Hierna: "Bumperstickers" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Henk Algra

Er wringt iets in deze veroordeling. Terecht plaatst Gert Jan zijdeling de opmerking dat er geen enkele officier werd veroordeeld. Dat is alvast één aspect. Een ander thema is de vraag in hoeverre Lynndie England volledig verantwoordelijk mag worden gehouden voor haar daden. Zeker, de foto’s zijn verschrikkelijk en mensonterend. Maar toch…. Uit psychologische rapporten blijkt dat er bij haar sprake is van een lichte verstandelijke beperking. Daarnaast geven deze rapporten aan dat ze zeer kwetsbaar is en overgevoelig voor goedkeuring door anderen. Deze persoonlijkheidsstructuur maakt de kans groot dat ze tot haar daden is gekomen omdat ze zo afhankelijk was van anderen: ze deed alles om gewaardeerd te worden. Het zijn signalen die wijzen in de richting van een persoonlijkheidsstoornis. En dan het dysfunctionele gezin waar ze in is opgegroeid. En dan haar jonge leeftijd in extreme omstandigheden. Voeg daar nog eens de (afhankelijke) relatie bij met een andere militair, die haar mogelijk mede aanzette tot deze daden: hoe verantwoordelijk mag ze dan zelf gehouden worden?
In Nederland zou het vermoedelijk tot een naar verhouding korte gevangenisstraf komen met daarnaast verplichte behandeling (mogelijk TBS). In de USA ga je jaren achter de tralies zonder behandeling. Je komt vermoedelijk nog gekker de gevangenis uit dan je er in ging. Dat belooft ook weinig goeds voor haar nu bijna 1 jaar oude baby….
De vraag is: wie neemt deze mensen aan in het leger en laat ze vervolgens vertrekken naar een brandhaard in de wereld waar de kans op excessen zondermeer groot is, zeker voor en door kwetsbare mensen. Ik denk dat de afdeling personeelszaken (of hoe dat ook mag heten) ook wel eens voor de rechter mag verschijnen….. Maar ja, dat is een denkstijl die niet gebruikelijk is in dit soort situaties….

Henk Algra ( E-mail ) · 27-09-’05 23:44 · Reageer op Henk Algra

gravatar for Hilda

Zo kan je alles goedpraten. Het was een misdrijf. Mensen die misdrijven plegen zijn op een of andere manier gestoord, anders plegen ze ze niet. Ze heeft voor een keus gestaan en een keuze gemaakt. Daarvoor draagt ze verantwoordelijkheid, net zoals degenen die in opdracht van een generaal bommen werpen op steden. Je komt er niet vanaf door te zeggen ‘het moest’: het is je keuze om te doen wat je opgedragen wordt, of niet. Iedereen kan verzachtende omstandigheden aanvoeren, maar daad is daad, misdaad is misdaad. En ja, ook het aanzetten van iemand tot misdaad is misdaad, dus wat dat betreft is het gestoord dat niet ook die hoger geplaatsten niet worden gepakt.

Hilda ( E-mail ) · 11-10-’05 11:44 · Reageer op HildaVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!