Beleid is beleid?

Zondag 20 November 2005 om 15:39

Minister Verdonk voelt zich in haar goede naam en eer aangetast door de spandoeken die de Amsterdamse binnenstad 'sieren'. In het Radio 1 journaal zei ze vanmiddag:
Ik ben hierdoor persoonlijk geraakt en niet zozeer het beleid dat ik uitvoer. Wil je hier iets aan doen dan rest maar een ding en dat is aangifte doen.

Nu is het al te gemakkelijk om de minister de spiegel voor te houden, en haar te vragen wat het beleid dat zij uitvoert doet met de goede naam en eer van al die asielzoekers. Maar als manager sta ik toch even te kijken van het onderscheid dat de minister hier maakt tussen haar persoon en haar ambt, nota bene gesteund door minister Donner: 'Zij voert beleid uit dat democratisch is vastgesteld.’

Het spreekt voor zich dat slachtoffers van een beleid de uitvoerenden verantwoordelijk houden. Het 'voetvolk' kan die verantwoordelijkheid nog (beperkt!) naar boven doorschuiven, maar als je eenmaal minister bent heb je geen overste meer waar je naar kunt doorverwijzen: de minister is het beleid. Het geeft geen pas te proberen de hete aardappel van de verantwoordelijkheid voor het repressieve beleid en de vele spaanders die bij het hakken links en rechts vallen, door te schuiven naar 'de parlementaire democratie'. Zeker, de huidige regering is voluit collectief verantwoordelijk voor het beleid - maar je kunt als minister kiezen of je dat beleid wilt uitvoeren of niet. Dat is je persoonlijke verantwoordelijkheid, die uiteindelijk neerkomt op een persoonlijke afweging die elke verantwoordelijke zelf zal moeten maken: sta ik achter dit beleid of niet? Zo ja, dan recht je je rug en voer je het beleid uit. Zo niet, dan sta je voor de keuze of je bereid bent je eigen principes en idealen te verkwanselen voor een pluchen zetel.

De handen ten hemel heffen en 'befehl ist befehl' roepen past niemand, zeker niet een vrouw in haar positie. Ministeriële verantwoordelijkheid houdt juist in dat je verantwoordelijkheid draagt voor het beleid én de uitvoering daarvan door ambtenaren. Als je niet achter het beleid staat en daarom die verantwoordelijk niet blieft, dien je op te stappen. Díe stap zou minister Verdonk sieren.


Hiervoor: "Alexia" | Hierna: "Opgeladen" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Sietse Brouwer

Goed gesteld. Ik kwam stomtoevallig op deze webstek terecht, omdat ik zocht naar de tekst van “de steppe zal bloeien”, en uw website de derde van boven was. Ik vond hem mooi vormgegeven, dus ik besloot nog even rond te kijken, las een aantal van uw posts waar ik het roerend mee eens was, en nu ben ik hier aan het schrijven.

Wat ik zeggen wilde.
In Augustus heeft de gemeenteraad van Vlagtwedde een motie aangenomen die het kabinet aanspoort de asielzoekers die hier vóór de nieuwe asielwetten aankwamen, humaner te behandelen. Sindsdien hebben meer dan 30 gemeenten deze motie overgenomen.
Mijn vader is betrokken bij de stichting Van Harte Pardon, en heeft onlangs een overzicht samengesteld van de eerste 28 gemeenten die de motie aannamen. De belangrijkste resultaten:

  • Gemiddeld stemde 88 % van de raadsleden vóór.
  • Deze raadsleden vertegenwoordigen samen 890 000 mensen.
  • Vóórstemmers per partij die ook in de regering vertegenwoordigd is: CDA 93 %; VVD 49 %; D’66 89 %.

Dat is wel even wat anders dan wat de partijdiscipline de kamerleden voorschrijft.

Ik wil meer gemeenteraden overhalen deze motie aan te nemen. Dit doe ik door deze informatie te verspreiden; wanneer mogelijk onder mensen die raadsleden kennen, maar ook aan anderen; want hoe verder deze kennis zich verspreidt, hoe groter de kans dat ze op het juiste moment op de juiste plek is.

Als u niet geïnteresseerd bent, spijt het mij dat ik u stoorde.

Als u wel geïnteresseerd bent in dit overzicht, dan zal ik het u graag toesturen — mijn e-mailadres is gegeven, en ik heb de “kattenbel” optie aanstaan. Ik heb naast dit overzicht nog de de motie zelf, en een toespraak die mijn vader hield voor de Wageningse gemeenteraad.

Als u het bovendien zou willen verspreiden onder mensen die u kent, dan zou ik een gat in de lucht springen. (Misschien dat uw kerk hier zelfs aan mee wil werken?)

Ik kijk uit naar uw eventuele reactie.

Met vriendelijke groet,

Sietse Brouwer

Sietse Brouwer ( E-mail ) · 20-11-’05 20:22 · Reageer op Sietse BrouwerVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!