ShotCode

Dinsdag 10 Januari 2006 om 16:37

Vanmiddag heb ik geëxperimenteerd met ShotCode, een nieuwe methode om offline weblinks te communiceren. Het concept is even simpel als doeltreffend. Kom je zo'n schietschijf als hierboven tegen (dat kan op een beeldscherm zijn, of op een filmposter, of een visitekaartje, of op de rug van een T-shirt, of een liturgie, of...) dan richt je je hippe cameratelefoon er op, maakt een foto met de ShotCode applicatie en de browser van je telefoon surft naar de bijbehorende website. Easy!

Handig om je bijvoorbeeld ter plekke online aan te melden voor een event, of om te reserveren voor een restaurant, of om je weblog te promoten via je kleding, of om de teksten van de liederen die tijdens een viering worden gezongen op je telefoon te krijgen, of om je telefoonnummer bekend te maken aan het pastorale team, of... Voorlopige conclusie: een veelbelovende techniek. M'n Siemens S65 is uitstekend in staat plaatjes te maken van 'shotcodes' in verschillende maten, van papier of van het beeldscherm van m'n iBook. De software herkent de juiste site. De enige glitches die ik tegenkwam leken meer te maken te hebben met de 'phonifier', een extra renderslag die probeert een gewone html-site om te zetten naar een wml site specifiek voor mobiele apparaten.

Uiteraard heb ik ook geprobeerd daar omheen te werken. Als je je site door de Google wml-gateway haalt (een kwestie van als url opgeven 'http://www.google.com/gwt/n?u=http://jouwsitehier', als je geen plaatjes wilt zien aangevuld met '&_gwt_noimg=1', uiteraard steeds zonder de quotes, en daar een shotcode van genereren), probeert de renderengine van shotcode een paar seconden lang er iets van te maken, gooit dan de handdoek in de ring onder de verzuchting "too many redirections" en vraagt je vervolgens of je de pagina zonder omzetting wilt bekijken. Klik "OK" en je krijgt de complete website op je mobiel, inclusief volgbare links, waarbij Google het meubilair (navigatie, linklists e.d.) keurig dichtklapt zodat je meteen bij de content belandt.

De phonifier biedt daarentegen weer de mogelijkheid rss- en atomfeeds om te zetten naar WML - dat is ook weer handig! Het wachten is nu op de mogelijkheid om zelf aan te geven dat er helemaal niets omgezet hoeft te worden (zodat je je eigen wml pagina kan maken, of gebruik kan maken van een wml-gateway naar keuze). En volgens mij zijn de dames en heren van ShotCode daar nu mee bezig...


Hiervoor: "Collaborative Recording" | Hierna: "Straatpastoraat en meubelproject" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Wim

Lijkt verdacht veel op Sem@code !!!
Zie: http://www.semacode.org/

Wim · 11-01-’06 15:00 · Reageer op Wim

gravatar for Gert Jan

Hee, die kende ik nog niet! Het concept lijkt er inderdaad heel sterk op. Ik heb hier even de SDK neergezet, waarmee je tags kunt genereren. De Java ME client werkt vlekkeloos op de Siemens S65. Geen rendering of aanverwachte fratsen: gewoon de url hopla naar je browser. Meteen maar even geprobeerd met KQ via de Google gateway – werkt als een tierelier. Neat…!

Gert Jan (URL) · 11-01-’06 15:48 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Gert Jan

En een nadeel van semacode: het oogt zo high-tech, als u begrijpt wat ik bedoel. Als je op de SDK pagina een wat complexere url intypt krijg je een ontzettend grote matrix (zie bijvoorbeeld de matrix rechts op die pagina). Als je dat op een stuk drukwerk print, op zo’n formaat dat een cameraphone het nog herkenbaar kan fotograferen, staat er toch wel een imponerend grote barcode-matrix op. En dat vind ik dan weer een groot pré van ShotCode: het blijft een nette, overzichtelijke stip-met-spikkels. Veel minder ‘high-tech’ qua uitstraling, waardoor het minder weerstand oproept. Denk ik. Ik experimenteer nog even verder.

Gert Jan (URL) · 11-01-’06 18:03 · Reageer op Gert Jan

gravatar for johan

Als je de semacode combineert met tinyurl blijft de grote van de semacode minimaal….

Wat mij nog niet helemaal duidelijk is u very easy het gebruik is voor de gewone consument met een mobile en internet erop. Makkelijker of moeilijker dan sms en/of een tinyurl pagina in te voeren?

johan ( E-mail ) · 19-04-’08 22:15 · Reageer op johan

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Shotcode is met name geschikt voor de communicatieroute print > mobiel > online. Ik denk dat het keyboard het verschil maakt. Het invoeren van een url op m’n GSM vind ik geen feest: kleine knopjes, ik ben niet vaardig genoeg met het invoermodel… ik kan me voorstellen dat mensen die veel SMS-en zich daar niet in zullen herkennen: een vriendin van me kan blind foutloos hele epistels sms-en, terwijl ik al mijn aandacht nodig heb om een woordje te vormen. Voor haar zal de PLUK methode sneller werken: je smst een keyword naar een bepaald nummer en krijgt een gratis sms-je terug met de url. Voor mij is de shotcode methode veel fijner: foto nemen en klaar. De tiny-url methode vind ik vlees nog vis voor professionele communicatie: registreer dan gewoon een korte url voor zo’n actie. Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 20-04-’08 08:14 · Reageer op Gert JanVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!