Drivecrash

Dinsdag 17 Januari 2006 om 09:46

Een nieuwe ervaring: de harde schijf van m'n iBook weigerde gisteravond dienst. Opstarten lukte pas na drie pogingen, en dan nog niet eens naar behoren. Een applicatie draaien is onmogelijk, en repareren via de gebruikelijke tools werkt evenmin. Op zich heb ik een redelijk recente backup van de data, en m'n persoonlijke data (adressen, agenda's enzovoorts, tot en met de bookmarks van de browser) wordt iedere dag automatisch gebackuped naar .Mac. Maar de meest recente versies van bepaalde documenten ontbreken. Op zo'n moment ben je blij met UNIX, de basis waarop OSX is gebouwd; dat biedt nog een kans om data te redden, zij het dat ik geen held ben in de terminal. Heb je daar meer kaas van gegeten dan ik, voel je dan vrij me te adviseren! Wat heb ik gedaan?
- opstarten vanaf de OSX-Tiger DVD
- schijfhulpprogramma gedraaid, maar die kon 'm niet herstellen. De iele 'schriiiik!' die de schijf af en toe uitstoot, deed me al vermoeden dat het geen appeltje-eitje zou worden. Hij klaagt over foute threadcounts, foute filecounts... en constateert dat hij het niet kan herstellen
- externe schijf via FireWire aangesloten
- in terminal df om de schijf- en volumenamen te bekijken: de ingebouwde schijf is /dev/disk0s3, gemount op 'iBook HD', de externe schijf /dev/disk2s3, gemount op 'Extern 1'
- ingebouwde disk unmounten middels disktool -e /dev/disk0s3
- naar de externe schijf: cd /Volumes/Extern 1/
- DiskDump gebruiken om een integrale kopie te maken naar een image, blocksize 512 bytes, met de switches 'noerror' om te zorgen dat hij doorgaat bij leesfouten en 'sync' om missende data door nullen te vervangen: dd bs=512 if=/dev/disk0s3 of=ibook.dmg conv=noerror,sync
- wachten... (geen voortgangsindicatie... kan ik op de een of andere wijze dit proces controleren?)

Update: dd roept netjes terug
58342902+0 records in
58342902+0 records out
29871565824 bytes transferred in 3651.691693 secs (8180199 bytes/sec)

en na de externe schijf te hebben vastgeknoopt aan m'n G4 desktop kan ik de zojuist gemaakte image probleemloos lezen.

~w00t! ;-)

Hiervoor: "Meubeltjesproject" | Hierna: "Psalmen voor Nu - Revisited" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for lijn

Waar heb jij commandlinehulp voor nodig dan? Dit is exact wat ik zou doen :)

Fijn hè? Unix…

lijn (URL) · 17-01-’06 11:34 · Reageer op lijn

gravatar for terp

ach, was me in ‘ramen’ ook gelukt geen enkel probleem…..
Maar ben blij dat je je materiaal weer terug hebt, alle user spul gaat bij ons thuis op de Raid5 van de server, kijk dan mag er eens een schijfje crashen (zelfs van de raid ;-)

terp ( E-mail ) (URL) · 17-01-’06 12:14 · Reageer op terp

gravatar for Lars

Ik krijg last van flashbacks bij dit verhaal! Ik ga een tijdje in foetushouding op de vloer liggen.

Lars (URL) · 18-01-’06 09:25 · Reageer op Lars

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Heheh… ik moest ook meteen aan jou denken – no offense ;-)

Tot nu toe lijkt het allemaal mee te vallen. Schijf geformatteerd, hardware test gedaan (die niks kon vinden), nieuw OS er op, applicaties er op, updates gedraaid, alle persoonlijke gegevens (agenda’s, adresboek, bookmarks, ftp-favorieten, logins etc.) werden automagisch via .Mac teruggezet, alle email, plaatjes, muziek, documenten enz. heb ik zelf teruggezet via de diskimage – het lijkt er op dat ik met de schrik vrij kom. Geen data verloren, alleen tijd. Het was m’n eerste crash in 6 jaar Mac gebruik, en het herstel ging veel soepeler dan ik ooit met Windows heb meegemaakt. Maar het kriebelt wel even…

Kijk je een beetje uit met het weer opstaan?

Gert Jan (URL) · 18-01-’06 09:51 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Dit was het slimste dat ik kon verzinnen – en soms ben ik eigenwijs genoeg om te denken dat ‘my best shot’ ook werkelijk de beste optie is ;) maar ik weet ook dat er veel gebieden zijn waarop ‘my best shot’ helemaal niets voorstelt, waar anderen veel betere, slimmere, efficiëntere oplossingen weten te verzinnen dan ik. De UNIX cli is zo’n omgeving, waar ik me dan ook bij voorkeur alleen in begeef als iemand anders m’n handje vasthoudt, of als ik alleen maar een simpele, goed gedefinieerde taak hoef te doen. Per slot van rekening is het een krachtige tool waarmee je dingen heel goed, maar ook héél fout kan doen – maar dat hoef ik jou als Unix-crack niet te vertellen ;) Gert Jan (URL) · 18-01-’06 10:04 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Lars

Ach, ik ben ook bij collega’s synoniem geworden voor Mac-problemen. Toen Apple onze redactie onlangs een Quad PowerMac met 4,5 GB geheugen en twee 30” schermen stuurde – om Aperture te testen (!) – gokten m’n collega’s dat ik hem in vijf minuten zou slopen. Niet gebeurd overigens. ;)

Maar nu geen vertrouwensbreuk met je machine? M’n PowerMac “waar hij nu ook moge zijn” kon ik gewoon niet meer vertrouwen – en ergo moest ie weg. Hmm, het lijkt wel een valse hond!

Lars · 18-01-’06 23:04 · Reageer op LarsVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!