Psalmen voor Nu - Revisited

Woensdag 18 Januari 2006 om 13:32

Links onderaanRechts halverwege de voorpagina van KolesQueeste treft u een nieuw blokje aan met een kekke XSPF Web Music Player, waarin een playlist is geladen met onze interpretaties van de Psalmen voor Nu. Voor wie benieuwd is naar de spulletjes die we voor die opnames gebruiken geef ik een klein overzicht. Het hart van onze 'studio' vormt de Apple iBook met Apple's Garageband. Daarin kan ik met een eenvoudig usb-midi-keyboard met sustainpedaaltje melodie, harmonie en ritme inspelen.

Voor de 'fysieke instrumenten' (zoals Garageband dat noemt) gebruiken we twee grootmembraam condensator studiomicrofoons (voor zang) en een 'matched pair' kleinmembraam condensator microfoons (voor akoustische instrumenten en percussie), aangesloten op een mengpaneeltje met fantoomvoeding waar ook de gitaren en bass kunnen worden ingeplugd.

Dat klinkt allemaal heel duur, maar geloof me: dat valt erg mee. Met de huidige stand van (digitale) audiotechniek kun je ook met een klein budget prima kwaliteit spulletjes kopen.

De woonkamer wordt tijdens zo'n sessie verbouwd tot studiootje, tjokvol instrumenten en kabels en een hond die strategisch positie kiest tussen de tafel en de microfoonstatieven - daar wordt het minst gelopen. Staan de partijen er eenmaal goed op dan kun je sporen gaan stapelen en bewerken, om zo van alle losse (fysieke en software-) instrumenten en stemmen een mix te maken.

Garageband maakt de eindmix in een hoge resolutie aiff-formaat, waarna iTunes daar een mp3-tje van bakt. Daarmee gaat het nodige aan details verloren - maar dat is de prijs die je betaalt voor compatibiliteit met de rest van de wereld en niet te vergeten een compacter bestandsformaat: het hoge resolutie formaat is 1411 kilobit per seconde, bij de mp3 kies ik voor 160 kilobit per seconde. Daarmee bereik je een mooie balans tussen een acceptabele kwaliteit (zodat het ook met goede speakers of hoofdtelefoon genietbaar blijft) en een compact bestand (zodat de rekening voor bandbreedte niet de pan uit rijst).

Hiervoor: "Drivecrash" | Hierna: "Kwestie van perspectief" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Eelco

Helaas komt het spelertje niet verder dan “loading playlist”, zowel in Firefox als in IE. Ben ik de enige?

Ondertussen heb ik alvast gepoefd aan de 2e ‘Psalmen voor Nu’ CD (Voor niemand bang): Psalm 39. “Ik dacht ik praat teveel”, sinds kort te beluisteren via deze link:

http://www.boekencentrum.nl/pvn/psalm39...

Wow, dat smaakt naar meer!

Eelco ( E-mail ) · 18-01-’06 16:26 · Reageer op Eelco

gravatar for Gert Jan

Ja, hij is veelbelovend! Volgens de planning moeten we nog tot maart wachten, maar wie weet… ik ben heel benieuwd naar de nieuwe versies.

Over de player: het is een flashplayer, redelijk platform- en browseronafhankelijk. Zelf heb ik ‘m getest op OSX met Safari en Firefox, en anderen hebben ‘m voor me getest op Windows XP en Windows 2000 in Firefox en IE. Misschien een bandbreedte probleem?

Gert Jan (URL) · 18-01-’06 17:57 · Reageer op Gert Jan

gravatar for terp
In reactie op : same here (WinXPsp2, FF1.5/IE60) terp ( E-mail ) (URL) · 18-01-’06 21:59 · Reageer op terp

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Hmmm… kan een security issue zijn, kan een versie probleem zijn… heb je Flash7 of beter? Gert Jan (URL) · 18-01-’06 22:15 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Gert Jan

En daaraan gekoppeld de vraag: wat gebeurt er precies? Laadt de playlist wel maar wil hij niet spelen? Blijft hij hangen bij ‘loading playlist’? Of krijg je na verloop van tijd een foutmelding?

Gert Jan (URL) · 18-01-’06 22:30 · Reageer op Gert Jan

gravatar for terp
In reactie op : Zoals je me kent heb ik (van)alles geprobeerd. Heb laatste verzie van de Flash plug, alle securitys uitgeschakeld gehad: noluck. Alleen de firewall (in de router) blijft ingeschakeld. Blijft staan op ‘loading playlist’ als ik handmatig ‘download this song’ doe geeft ie aan dat ie de URL niet kan vinden. Alle PC’s geprobeerd in m’n netwerk. terp ( E-mail ) (URL) · 18-01-’06 23:08 · Reageer op terp

gravatar for Gert Jan

Ik heb het gevonden. De player accepteert geen ‘cross domain’ requests. Als je via http://www.kolesqueeste.nl komt aanvliegen doet hij het, als je de url http://gertjan.kole.info gebruikt doet hij het niet. Ik ga een list verzinnen.

Gert Jan (URL) · 18-01-’06 23:21 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Eelco
In reactie op : Eind februari komt de 2e CD uit:

http://www.boekencentrum.nl/specials.tpl..

Ik heb ‘m al gereserveerd!

Eelco ( E-mail ) · 18-01-’06 23:25 · Reageer op Eelco

gravatar for terp
In reactie op : Jep, works terp ( E-mail ) (URL) · 18-01-’06 23:27 · Reageer op terp

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Als het goed is nu op beide domeinnamen… Gert Jan (URL) · 18-01-’06 23:28 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Eelco

Ja, bij mij werkt ‘t ook via http://www.kolesqueeste.nl/

Eelco ( E-mail ) · 18-01-’06 23:30 · Reageer op Eelco

gravatar for Eelco

Ja, nu ook op http://gertjan.kole.info/
Opgelost!

Eelco ( E-mail ) · 18-01-’06 23:33 · Reageer op Eelco

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Heeeee…. die nieuwsbrief heb ik nog niet gezien! En vervroegd, da’s heel mooi! Bedankt voor de tip, ik heb ‘m meteen besteld. Gert Jan (URL) · 18-01-’06 23:33 · Reageer op Gert Jan

gravatar for terp

IP nummer ipv URL?

terp ( E-mail ) (URL) · 18-01-’06 23:35 · Reageer op terp

gravatar for terp
In reactie op : confirmed terp ( E-mail ) (URL) · 18-01-’06 23:37 · Reageer op terp

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Nee, nog simpeler: een relatief pad. Zie de source. Volgens de specificaties moest de url absoluut en compleet zijn, maar dat blijkt dus niet nodig. Leuke player (bekijk ook de uitgebreidere variant maar eens, waar ik geen ruimte voor heb / wil maken, maar die zelfs album art ondersteunt), leuke prijs (open source, gratis) maar zeer beroerde documentatie. Maar als het werkt, heb je ook wat! Gert Jan (URL) · 18-01-’06 23:38 · Reageer op Gert Jan

gravatar for terp
In reactie op : Ja, zag het nu ook (source). Ga de player ook gebruiken denk ik, prijs is zeker ok. ps130midi? terp ( E-mail ) (URL) · 18-01-’06 23:42 · Reageer op terpVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!