Google Analytics

Maandag 07 Augustus 2006 om 09:05

Regelmatige bezoekers van KQ kennen mijn bedenkingen bij Google's privacy policy en hun drang tot steeds bredere en gedetailleerdere tracking & tracing: in de afgelopen jaren heb ik mijn kritiek nooit onder stoelen of banken gestoken. Google heeft wat BigBrother trekjes en dat is een vervelend - om niet te zeggen gevaarlijk! - karaktertrekje, helemaal voor een beursgenoteerde onderneming (die wettelijk verplicht is de shareholdersvalue als hoogste belang te zien) onder de Patriot Act (die bedrijven verplicht de Bush Administration op eerste verzoek volledig inzage te geven).

Toch ga ik u blootstellen aan een nieuwe dienst van dit bedrijf, genaamd Google Analytics. Deze dienst biedt websitebeheerders uitgebreid inzicht in de bewegingen van een bezoeker op de website: waar hij vandaan komt, op welke pagina hij binnenkwam, welke links hij heeft gevolgd, het 'click-through' pad door de website heen enzovoorts. Zeer bruikbare informatie, omdat het de beheerder inzicht verschaft in de manier waarop de site in de praktijk wordt gebruikt. Uit deze gegevens kun je afleiden of de navigatie voldoende helder is of dat mensen zich een rotje zoeken, welke onderwerpen aansprekend zijn en welke voor zijn publiek blijkbaar minder.

KQ bevat al een aantal tools om dergelijke zaken te meten. Zo vindt u links op de voorpagina een lijstje met veelgelezen en veelbesproken postjes (dat gaat automatisch en werkt goed) en bevat elk artikel een '+' en '-' knop om uw waardering uit te drukken (daar moet u wat voor doen, dus werkt het amper). Daarnaast is via de statistieken redelijk te zien waar u vandaan kwam en welke pagina's u gedurende de sessie hebt bekeken binnen KQ.

Google Analytics gaat een stapje verder. De dienst maakt gebruik van technologie van Urchin, een pakket dat zeer gedetailleerde informatie verschaft. Voorheen gebruikte ik Urchin om alle websites die we voor Tiscali hebben gebouwd te meten (ditmoetjezien.nl, beamoviestar.nl, handen vol filmsites enz.) en daarbij bleek het een waardevol instrument. In de komende maanden laat ik Google Analytics meekijken. Ter compensatie beloof ik u een inkijkje in het verkeer, waarbij u meteen kunt zien wat er allemaal over uw surfgedrag alhier bekend is.

Conform de licentieovereenkomst van Google Analytics breng ik u nog even formeel op de hoogte van de meting (ooit elders gezien?):
Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van “cookies” (tekstbestandjes die op Uw computer worden geplaatst) om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door het cookie gegenereerde informatie over Uw gebruik van de website (met inbegrip van Uw IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google gebruikt deze informatie om bij te houden hoe u de website gebruikt, rapporten over de website-activiteit op te stellen voor website-exploitanten en andere diensten aan te bieden met betrekking tot website-activiteit en internetgebruik. Google mag deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover deze derden de informatie namens Google verwerken. Google zal Uw IP-adres niet combineren met andere gegevens waarover Google beschikt. U kunt het gebruik van cookies weigeren door in Uw browser de daarvoor geëigende instellingen te kiezen. Wij wijzen u er echter op dat u in dat geval wellicht niet alle mogelijkheden van deze website kunt benutten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het verwerken van de informatie door Google op de wijze en voor de doeleinden zoals hiervoor omschreven.

Voor de volledigheid: KQ maakt verder uitsluitend gebruik van cookies om geregistreerde bezoekers automatisch te herkennen. Dat is de optie 'Koekje erbij?' die u bij het reactieveld aantreft - die optie staat standaard overigens uit. Google's waarschuwing dat u 'wellicht niet alle mogelijkheden van deze website kunt benutten' als u geen cookies van KQ accepteert is dus alleen van toepassing op die ene functie.


Hiervoor: "Wit in een paar uur" | Hierna: "Favoom" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!