Segregatie

Dinsdag 29 Augustus 2006 om 12:36

Als in een relatie mensen al jaren niet meer echt met elkaar spreken, zijn we niet verbaasd als ze uiteindelijk uit elkaar drijven en steeds minder moeite doen elkaar als round characters te zien. Maar als het gaat om onze maatschappij zijn we zo arrogant als het gaat om wat er kan gaan gebeuren. Een scherpe en onherstelbare verdeling van dit land, dat kan in het moreel superieure Nederland toch niet? Een burgeroorlog is uitgesloten, een ontwricht Nederland belachelijk. Toch had men 15 jaar geleden niet kunnen voorspellen dat de toonhoogte waarop mensen in Nederland inmiddels met elkaar spreken zo schril en humorloos zou worden. Zo onbegrepen en vol echo. Zo achteloos en agressief.

Erik van Heeswijk, bestuurslid van de NVJ en vurig pleitbezorger voor diepgang, gevoel en karakter in de internetjournalistiek, geeft het goede voorbeeld in een weloverwogen bijdrage op Sargasso. Heel herkenbaar, in vele opzichten, vind ik zijn verwoording van de gescheiden werelden die langs elkaar heen levend coëxisteren in ons kleine landje. Persoonlijk ben ik hoopvoller gestemd, overigens: als ik kijk naar het werk van Youth for Christ The Mall onder allochtone jongeren in Utrecht zie ik een groeiende belangstelling voor elkaar en ontspaning over en weer. In een paar jaar tijd is de sfeer daar radicaal omgeslagen. Lees overigens ook vooral de reacties op Eriks column, en vraag u af: zou daar nu ook een 'nieuwe Nederlander' tussen zitten, of zijn weblogs al net zo gesegregeerd?


Hiervoor: "Pikasso" | Hierna: "Geek humor" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Gebruikte Tags: , ,

Reisgenoten

gravatar for Mutti

Ach, als ik naar m’n buurman, van Turkse afkomst, luister… Hij zweet al weken peentjes, uit angst dat ons huis gekocht zal worden door een buitenlander… Nee, ook een nieuwe buurman van Turkse afkomst is voor hem niet goed. Hij wil in een witte straat wonen, en zijn kinderen moeten naar een witte school. Wij hebben er geen moment moeite mee gehad toen hij het huis naast ons kocht! Voor ons was hij gewoon een nieuwe buurman, en toevallig ook nog een heel aardige buurman.

Mutti (URL) · 29-08-’06 15:20 · Reageer op MuttiVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.

Gebruikte Tags: , ,

Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!