Wel een feestje, maar de jarige mag niet genoemd

Dinsdag 03 Oktober 2006 om 08:53

De religieuze ondertoon in haar jaarlijks voor de radio uitgesproken kerstrede is niet wenselijk. Het zwaartepunt van de toespraak moet op de Nederlandse rechtstaat liggen.

Paul Cliteur over de kerstrede van Hare Majesteit, vandaag geciteerd in het ND. Zou er iemand in de omgeving van meneer Cliteur hem even kunnen uitleggen dat het kerstfeest het feest is van de geboorte van Christus? Als zelfs dáárbij al geen 'religieuze ondertoon' meer mag klinken...


Hiervoor: "Een plaatje schieten..." | Hierna: "DRM" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for terp

Sommige mensen zijn zo kwijt waar ze vandaan komen en waar ze naar toe gaan.

terp ( E-mail ) (URL) · 03-10-’06 09:16 · Reageer op terp

gravatar for weefselkweekje

Daarom wil ik i.p.v. kerst ook een nieuwe feestdag om te vieren dat ik heiden ben. En dan kan Trix ons gewoon op die dag toespreken :).

weefselkweekje (URL) · 03-10-’06 11:41 · Reageer op weefselkweekje

gravatar for terp

dat bedoel ik…

terp ( E-mail ) (URL) · 03-10-’06 11:49 · Reageer op terp

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Maar dan wel met Kerst doorwerken, weefselkweekje! En natuurlijk met Pasen, Pinksteren, Hemelvaartsdag… Tenzij je ervoor kiest om je vrije dagen synchroon te laten lopen met christelijke feestdagen – maar dan moet je ook niet klagen over religieuze activiteiten op je vrije dagen ;-)

De Christelijke roots van deze natie vind je overal terug, tot in de vrije dagen aan toe. Nu een groot deel van de inwoners zich daar niet meer in herkent, kun je je afvragen of die dagen nog wel zo prominent als nationale feestdagen moeten gelden. In de praktijk heeft de commercie (zoals zo vaak) hierin het al het voortouw genomen, door ze te benutten als koopdagen.

Het lijkt me helemaal niet zo raar om Christenen de christelijke feestdagen te laten vieren, Moslims de islamitische, Joden de joodse, heidenen de heidense…

Maar laten we dan wel van elkaars feestdagen afblijven: niet de hoogtijdagen van de Moslims kapen voor iets Christelijks, of de christelijke feestdagen laten kapen door de commercie. En laten we dan ook accepteren dat de koningin op een christelijke hoogtijdag een christelijke boodschap uitspreekt.

Want ja, ik vind dat een christelijke vorstin in een van oudsher christelijk land uiting mag geven aan haar persoonlijk geloof, helemaal als dat op een christelijke feestdag is.

Gert Jan (URL) · 03-10-’06 12:33 · Reageer op Gert Jan

gravatar for weefselkweekje

Ik zou wel een voorstander zijn van een soort dagenbudget waar je zelf je feestdagen mee kunt invullen (bij voorkeur gebaseerd op de geloofsovertuiging met de meeste feestdagen :)). Ik vrees alleen dat bedrijven er niet zo happig op zullen zijn als een kleine groep medewerkers door willen werken op dagen waarop 99% vrij is.

En ook ik vind het prima als onze koningin een christelijke boodschap uitspreekt, maar dan wel graag op persoonlijke titel. De scheiding van kerk en staat is wat mij betreft heilig :) Of de kersttoespraak een puur persoonlijke boodschap is is mij eigenlijk niet duidelijk.

weefselkweekje (URL) · 03-10-’06 14:30 · Reageer op weefselkweekje

gravatar for Rineke

@Gert Jan: Wij, christenen hebben toch een aantal heidense feestdagen al gepikt om er christelijke van te maken? Kerst was een verlichte bomen feest om de goden in hartje winter gunstig te stemmen. Wat nu Paasvuren zijn, waren vuren om het land vruchtbaar te maken door er de resten die na verbranding overbleven over te strooien.

Rineke · 03-10-’06 17:37 · Reageer op Rineke

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Hoho, nu ga je iets te kort door de bocht. OK, het moment waarop we de geboorte van Jezus vieren heeft niets met Zijn werkelijke geboortedag te maken. De kerk heeft daar het Germaanse feest van de zonnewende voor gekaapt, wellicht omdat de thematiek ‘nieuw licht voor de volken’ zo mooi aansloot. Maar Pasen is regelrecht afgeleid van het Joodse Pesachfeest. Daar zit geen spatje heidense invloed bij ;-) Gert Jan (URL) · 03-10-’06 19:57 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Mutti
In reactie op : Oké, ons Pasen is dan wel regelrecht afgeleid van het Joodse Pesachfeest… Maar desondanks heeft Rineke ook gelijk, want de Paasvuren, aan ‘t eind van het winterseizoen, op de zoveelste volle maan, zijn van oorsprong wel terdege een heidens gebruik, waarbij men de restanten van de winter verbrandde, en de as over het land verstrooide ter meerdere vruchtbaarheid, én om aan ‘de buren’ te laten zien dat men de winter doorgekomen was, omdat er in die tijd nog geen mobieltjes waren :-)

En die Kerstboodschap van de Koningin is, voorzover ik weet, een toespraak op persoonlijke titel, waar de overheid niets mee van doen heeft! Er is écht geen bewindsman, in tegenstelling tot de troonrede, die daar een letter aan toe of af doet.

Mutti (URL) · 03-10-’06 22:46 · Reageer op MuttiVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!