DRM? Nee, dank u!

Vrijdag 13 Oktober 2006 om 11:05

Na een optreden verkoop ik tegen kostprijs USB-stokjes met daarop onbeveiligde MP3´s. Die mensen hebben betaald om een concert van me te zien. Laat ze alsjeblieft die MP3´s kopiëren en verspreiden onder kennissen. Dan komen er alleen maar meer mensen naar mijn optredens.

Jazzmusicus Hans Dulfer, saxofonist, bandleider, muziekpresentator op BNR en vader van Candy 'when I want sax, I call Candy' Dulfer (grappig, hoe zij vroeger 'de dochter van' was en de tijd zulke dingen omdraait), plaatst zich lijnrecht tegenover de NVPI op een discussieavond over DRM. De NVPI ziet de DRM en kopieerbeveiliging met instemming verdwijnen van fysieke dragers (lees CD's) maar wil deze technologie wel toegepast blijven zien op downloads. Ik heb nieuws voor de NVPI: de CD is dood. DRM en kopieerbeveiliging afschaffen voor CD's is je publiek blijmaken met een dooie mus. Vergeet toch die fysieke geluidsdragers, die business is verleden tijd. De consument is niet meer geinteresseerd in het medium waarop muziek wordt verkocht. Het gaat om de muziek! Of je die nu downloadt, koopt op CD, DVD, USB-stick of een Flash-memorycard doet niet ter zake.

Het gros van de muziek die ik koop, komt uit de iTunes musicstore. Handig, snel en betaalbaar. Nieuw album van Sting met een luitenist? In de tijd die het me normaal zou kosten om naar de auto te lopen om naar de platenzaak te gaan (in de hoop dat ze 'm al hebben) heb ik het album nu gedownload, inclusief luistergids en 'digital booklet'. Met DRM helaas, maar daarover later meer.

Koop ik dan helemaal geen CD's meer? Jawel, laatst nog bij de introductie van het nieuwe Venice album. Maar het feit dat die muziek op een CD staat is volslagen irrelevant. Dezelfde avond is de CD geript en op m'n iPod gezet, de drager waarop ik de muziek kocht ligt nu ergens stof te happen in of achter of onder de CD-kast. Ik geniet van de muziek, niet van de verpakking. Had ik die muziek kunnen downloaden, dan had ik dat gedaan.

De NVPI stelt op haar website:

DRM systemen zijn essentieel voor het legaal online aanbieden van auteursrechtelijk beschermde werken. Ze maken het de consument mogelijk om te kiezen - kopen, huren of lenen en de aanbieder om de prijs daarop af te stemmen. Bovendien zorgen ze ervoor dat de inkomsten verdeeld kunnen worden onder alle rechthebbenden.

Dat is van voor tot achter gelogen. DRM systemen zijn totaal overbodig voor het legaal online aanbieden van auteursrechtelijk beschermde werken. De licentie maakt het legaal, niet de technologie die het naleven van die licentie probeert af te dwingen (en daar jammerlijk in faalt). En DRM systemen maken het de consument helemaal niet mogelijk om te kiezen - ze maken het de consument juist onmogelijk de content af te spelen op het apparaat van hun keuze. DRM stelt clubs als de NVPI in staat meerdere keren te vangen voor dezelfde content. (Heb je een CD gekocht en wil je die ook in je auto afspelen? Nieuwe licentie, opnieuw afrekenen. Wil je dezelfde muziek ook meenemen op je iPod? Nieuwe licentie, opnieuw afrekenen. Wil je op je studeerkamer naar de muziek luisteren in je PC? Nieuwe licentie, opnieuw afrekenen.) Daarbij kan de verkopende partij ten allen tijde besluiten de ooit verstrekte licentie aan te scherpen, in te perken of in te trekken. De rechten van de consument zijn slecht beschermd. En ten slotte, DRM systemen spelen geen enkele rol bij het verdelen van de inkomsten onder alle rechthebbenden. Klinkklare onzin.

De enige partijen die hier baat bij hebben zijn zij die voor hun inkomsten afhankelijk zijn van de drager. De musici hebben niets aan DRM en de consument evenmin; sterker nog, ik heb al meermaals een CD teruggebracht omdat ik 'm niet kon afspelen. Geen inkomsten voor de artiest en geen muziek voor mij. Tegelijk is DRM - in welke vorm dan ook - geen drempel van betekenis voor de illegale handel. Geen enkele DRM heeft ooit voorkomen dat muziek in het illegale circuit opdook, en geen enkele DRM zal dat ooit kunnen voorkomen. Zolang geluid hoorbaar wordt gemaakt, kun je het reproduceren en distribueren.

Ooit pasten we - op uitdrukkelijk verzoek van de industrie - Windows DRM toe bij de internetpremiere van 06-05 de film. Talloze consumenten hadden problemen met het afspelen, en de koppeling tussen het betaalsysteem en de afgifte van licenties aan de spelers verliep verre van vlekkeloos. De eerste illegale versie was ondanks de DRM binnen een dag te downloaden, zonder afspeelproblemen en zonder betaalproblemen. Ik zeg wel 'ondanks de DRM', maar wellicht is 'dankzij de DRM' hier wel meer op zijn plaats. Want ik vraag me nog steeds af: als destijds ons advies was gevolgd en de film tegen betaling van een of twee euro te downloaden was geweest zonder beveiliging, had dan echt iemand de moeite genomen de film illegaal te distribueren? En had de consument echt gewacht tot de film illegaal te downloaden was geweest? Volgens mij had iedereen die de film graag wilde zien er met plezier twee euro voor over gehad om de film op de premiereavond te bekijken. En wie dat bedragje er niet voor over had, zou ook de DRM versie niet hebben willen kopen. Nu waren er verschillende liefhebbers die de film wel wilden, maar niet konden bekijken omdat de techniek het ze onmogelijk maakte. Daar werd niemand blij van. DRM leidt dus tot omzetverlies en maakt het leven van de consument nodeloos lastig, terwijl de 'bad guys' er geen noemenswaardige hinder van ondervinden.

Nu de CD als drager uit beeld verdwijnt verschuift het zwaartepunt van de anti-DRM strijd naar die andere producenten van dragers: bedrijven als Apple en Microsoft, die er baat bij hebben dat ik de muziek die ik heb gekocht alleen kan afspelen op hun eigen apparatuur. Tot nu toe heb ik geen hinder ondervonden van Apple's DRM. De muziek die ik in de iTunes MusicStore heb gekocht kan ik probleemloos op CD zetten en afspelen in mijn CD-speler thuis of in de auto, of op m'n iPod zetten, whatever. Maar er zijn ongetwijfeld mensen die tegen beperkingen aanlopen die ik niet ervaar, bijvoorbeeld omdat ze geen iPod maar een ander merk MP3-speler hebben. En ook in de downloadmarkt is DRM een utopie. Elke nieuwe DRM is binnen enkele uren of dagen gekraakt: je pest de goedbedoelende consument, die geld ophoest voor een product met beperktere functionaliteit dan hij of zij zou mogen verwachten (is dat niet verboden in het consumentenrecht?!) en de mensen die je ermee zou willen treffen lachen je vierkant uit.

Nee, nog even volhouden en DRM is geschiedenis.


Hiervoor: "Zo, da's zuinig!" | Hierna: "Talpa's slimme marketing" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Gebruikte Tags: , , ,

Reisgenoten

gravatar for Rineke

waarom ineens van die lange lappen tekst en geen lees meer?

Rineke · 13-10-’06 14:26 · Reageer op Rineke

gravatar for Gert Jan
In reactie op : U vraagt, wij draaien (en zonder DRM!) ;-) Gert Jan (URL) · 13-10-’06 15:01 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Rineke

Leuk he? Samen reizen. ;-)

Rineke · 13-10-’06 15:42 · Reageer op Rineke

gravatar for terp

pffff…

terp ( E-mail ) (URL) · 13-10-’06 15:48 · Reageer op terp

gravatar for Sjaak

Een uitstekend stuk, Gert Jan, en geen speld tussen te krijgen volgens mij.

Sjaak (URL) · 13-10-’06 16:06 · Reageer op Sjaak

gravatar for W3ird_N3rd

Zodra je met iTunes je muziek op CD gaat branden ben je effectief bezig de DRM te verwijderen. In dat geval is DRM dus semi-acceptabel omdat je het kan verwijderen! Is geen serieuze oplossing dus. En een kwestie van tijd totdat Apple/platenmaatschappij je gaat verbieden je muziek op CD te branden. Dan kan je al je gekochte muziek weer wegmieteren.

W3ird_N3rd · 19-10-’06 04:16 · Reageer op W3ird_N3rd

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Niet met terugwerkende kracht, W3ird_N3rd. De muziek die ik naar audio-CD heb gebrand zal gewoon afspeelbaar blijven en als ik die CD’s opnieuw importeer heb ik een DRM-vrije versie. Omdat je zelf machtigingen kunt uitdelen of intrekken voor afspeelapparatuur (waarbij je je gekochte muziek op 5 verschillende devices kunt afspelen) maak ik me daar niet zoveel zorgen over. Daarmee zijn mijn bezwaren tegen DRM niet verminderd, overigens. Het blijft een zinloze, domme technologie die de goedwillende consument hindert terwijl de boeven er geen noemenswaardige last van hebben.

De ‘Vendor Lock-in’ bevalt me ook voor geen meter. Ik vind Apple een prima fabrikant (er slingeren hier in huis diverse Macs en iPods rond), maar ik wil de vrijheid hebben om op enig moment anders te kiezen. Theoretisch heb je natuurlijk altijd de mogelijkheid om over te stappen, maar in de praktijk betekent dat dat je gedwongen wordt voor duizenden euro’s muziek weg te gooien omdat die niet mag worden afgespeeld op het apparaat van de concurrent.

Overdreven? Nee hoor, want vergeleken bij de waarde van je muziekcollectie is de speler peanuts. Reken maar uit. In de CD-kast staan hier bijna 1000 CD’s. Daar heb ik gemiddeld 15 euro per stuk voor betaald, denk ik. Stel dat ik die muziek alleen zou mogen afspelen op een CD-speler van een bepaald merk en dat ding gaat kapot… Kies je voor een ander merk, dan wordt je hele collectie, waar je bijelkaar 15.000 euro voor hebt neergeteld, in één klap waardeloos. We zouden zoiets nooit accepteren. Maar als het om downloads gaat is dat opeens wel acceptabel, wat heet: ‘noodzakelijk om piraterij te voorkomen’. Waanzin. Ik hoop dat deze praktijken ooit nog eens wettelijk verboden gaan worden, maar tot nu toe slaagt de industrie er aardig in om de politiek zand in de ogen te strooien.

Gert Jan (URL) · 19-10-’06 07:26 · Reageer op Gert Jan

gravatar for W3ird_N3rd
In reactie op : Je hebt helemaal gelijk. En alles wat je nu op CD hebt gezet is natuurlijk ook veilig. Maar voor de toekomst is dit geen oplossing, want jij denkt nu dat je het recht hebt om je muziek nog 5x te authenticaten, maar die macht heb je met DRM feitelijk al weggeven aan de platenmaatschappij/iTunes, en dat kan volgende maand ingetrokken worden in principe. En je hoeft er eigenlijk niet aan te twijfelen dat als iTunes een monopolie qua muziekverkoop in het algemeen had, ze dat zouden doen. Alleen al daarom mag iTunes in zijn huidige vorm nooit groot worden.

En wat mijn puntje eigenlijk was: door het op CD te zetten verwijder je de DRM. Dat maakt de DRM compleet waardeloos, want deze CD kan je weer onbeperkt verspreiden. Waarom zat DRM er dan in de eerste plaats op?

Als DRM internetpiratij wil voorkomen: dat lukt niet, one way or another zal iemand de media (st)rippen en dan gaat het het hele internet over.

Als DRM piraterij tussen buren en kenissen wil voorkomen: dat werkt ook niet omdat je het op oneindig kopieerbare CD’s kan branden. En zodra men dat recht intrekt (meer een kwestie van “wanneer” dan “of”) is het opeens niet acceptabel meer. Maar grote kans dat ze dat pas doen als muziek (bijna) alleen nog verkrijgbaar is DRM-winkels, wat gelukkig nog heel lang zal duren en hopelijk nooit zal gebeuren.

Het branden op CD is nu de reden dat DRM acceptabel is, en tegelijkertijd de grootste zwakte ervan omdat werkelijk iedereen met een CD-brander het zo kan reproduceren. Verbaas je er dus niet over als de platenmaatschappijen er alles aan zullen doen om deze mogelijkheid op termijn uit te schakelen. Ik voorspel dat ze dan met een eigen systeem op de markt komen: je kan gecontroleerd je muziek tot 3x op een iMusicDisc branden, die beveiligd is met DRM en alleen afspeelbaar in een iStereoInstallatie en iAutoRadio, en in je vertrouwde iPod natuurlijk. Je zult dus al je apparatuur moeten vervangen, maarja, daar verzinnen ze dan wel wat op, als de de consument zo gek kunnen krijgen tenminste. Uiteraard zullen de iMusicDiscs een zeer klein formaat krijgen, als het überhaupt nog optische schijven zijn. Dat zal het lokkertje moeten worden. Nieuw, langere afspeelduur en een kleiner fysiek formaat! Buy now!

Een iMusicDisc, een iPod, een iStereoInstallatie en een iAutoradio. Zal dat de toekomst worden?

Of zal de consument dit alles verwerpen, zal het verouderde systeem waar de platenmaatschappijen zich aan vastklampen ineenstorten? Zullen sites als http://www.jamendo.com/en/ dan opeens de toekomst zijn? Of komen de platenmaatschappijen op tijd tot inkeer om het tij te keren? Of gaan ze toch failliet, en staan nieuwe platenmaatschappijen met nieuwe ideeën op?

Ik durf het werkelijk niet te zeggen. Wat dit betreft zouden we nog wel eens wat spannende jaren tegemoet kunnen gaan..

W3ird_N3rd · 19-10-’06 19:14 · Reageer op W3ird_N3rdVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.

Gebruikte Tags: , , ,

Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!