Nieuw Testamentische sociale netwerken

Zaterdag 27 Januari 2007 om 18:21

Many Eyes is een door IBM Research's Visual Communication Lab ontwikkelde visualisatietechnologie waarmee je complexe datasets visueel inzichtelijk kunt maken. Dat klinkt complex, en dat is het ook - maar het mooie is dat het resultaat juist heel eenvoudig te interpreteren is, waardoor het de zaken uiteindelijk alleen maar makkelijker en overzichtelijker maakt. Het concept is op zich ook heel simpel: je uploadt een dataset (bijvoorbeeld in de vorm van een Excelbestand) en de site doet de rest.

Een goed voorbeeld geven de dames en heren van ESV.org. De English Standard Version (ESV) is een “woord-voor-woord” vertaling van de Bijbel uit 2001. Het team dat die bijbeluitgave verzorgt is steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden om de rijkdom van de Bijbel te ontsluiten voor een breed publiek. Zij maakten een dataset met alle namen die in elkaars nabijheid voorkomen in het Nieuwe Testament. Het resultaat is dit fraaie overzicht: lijnen betekenen een relatie, hoe langer de lijn hoe verderweg de relatie, hoe groter de stip hoe belangrijker de naam is in het NT - of eigenlijk: hoe vaker hij voorkomt.

Want dat is de crux: de dataset is nog niet ideaal, de getoonde relatie is een getalsmatige tekstnabijheidsrelatie. En als twee namen in elkaars nabijheid (lees: hetzelfde hoofdstuk) voorkomen betekent dat natuurlijk nog niet dat ze tijdgenoten waren, laat staan dat er een relatie bestaat.

Hoe dan ook, tóch de moeite waard om eens te bestuderen. En te verbeteren, waar nodig: zoals zoveel Web2.0 initiatieven biedt de site ruime mogelijkheden voor collaborative creativity.

Met dan aan ex-collega Lijn voor de linktip!


Hiervoor: "Vliegende start" | Hierna: "Madonna niet Godslasterlijk" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Casper

Ik zie wel een Adam, maar geen lijntje naar een Eve. Of is mijn bijbelkennis echt te verwaarlozen?…

Casper (URL) · 27-01-’07 23:28 · Reageer op Casper

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Nee, dat zie je helemaal goed. Op zich zou de relatie tussen Adam en Eva nog niet noodzakelijkerwijs in een lijntje terug te vinden hoeven te zijn: de manier waarop deze visualisatie werkt is immers niet op basis van een werkelijke relatie, maar op basis van tekstnabijheid. En juist daarom zou het lijntje er wel moeten zijn. Want in 1 Tim 2:13 worden Adam en Eva samen genoemd. Tijd om de dataset te corrigeren ;-) Gert Jan (URL) · 27-01-’07 23:45 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Mutti

Ik snap nog steeds de clou niet… Lijkt me niets toe of af te doen aan het geloof in God of Jezus…

Mutti ( E-mail ) (URL) · 04-02-’07 00:27 · Reageer op Mutti

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Nee, maar moet dat dan? Wat te denken van al die mensen die de tijd nemen een tekstregister te maken van het liedboek, of van de Opwekkingsbundel, of een concordantie voor de bijbel, of een website met 10 vertalingen en de grondteksten naast elkaar, of een website waarmee een pastor een rustplek op de digitale snelweg aanlegt, of een ander mooie gedichten en schilderijen kan posten… doet allemaal niets toe of af aan het geloof in God of Jezus, maar ik ben wel hartstikke blij met al die initiatieven! Gert Jan (URL) · 04-02-’07 12:15 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Mutti
In reactie op : Oeps, wist niet dat je kwaad zou worden. En laat ik nou al die andere dingen die jij veel zinvoller vinden dan dit… Nou ja, behalve die schilderijen dan :-p Dat mag toch? Mutti (URL) · 04-02-’07 13:51 · Reageer op Mutti

gravatar for Gert Jan

Heheh… ja hoor, dat mag. Enneh, ik ben niet kwaad, maar juist blij met al die initiatieven. ;-) Het gaat erom dat kennis en inzicht gedeeld en op een nieuwe manier toegankelijk gemaakt wordt. Dat het ene daarbij wat abstracter of theoretischer is en het andere juist wat concreter of praktischer, het ene meer appelleert aan de ratio en het andere juist aan emotie, dat neem ik op de koop toe…

Gert Jan (URL) · 04-02-’07 14:10 · Reageer op Gert JanVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!