Crazy Egg

Zaterdag 16 Juni 2007 om 11:08

Alle technische en visuele gimmicks die de laatste jaren over ons zijn uitgestort onder de verzamelnaam 'Web 2.0' dienen uiteindelijk maar één doel: verbetering van de user experience. Een website is immers niet meer dan een communicatiemiddel, een mogelijkheid om informatie uit te wisselen tussen de website eigenaar en diens bezoekers. De hamvraag bij al die nieuwerwetse fratsen is dan ook steeds: verbeter je hiermee werkelijk de gebruiksvriendelijkheid van de website? Kunnen de bezoekers makkelijker vinden wat ze zoeken? Weten ze hun weg beter te vinden? Weten ze überhaupt wat er te zoeken is, of wellicht beter: hebben ze een goed beeld van wat er te vinden is op de website?

Vroeger lag de focus bij websiteontwikkeling op navigatie. Content vindbaar maken doe je door het overzichtelijk, gestructureerd aan te bieden in een menu, bij voorkeur bovenin of in de linkerkolom, zo was het credo. Tegenwoordig ligt dat anders: de tijd van menu's, sitemaps en DMOZ directories ligt achter ons. Internetters zijn Googleaars geworden, ze willen zoeken op vrije tekst. Als je tegenwoordig een sitemap maakt, doe je dat niet meer omdat je bezoeker daarom vraagt, maar omdat Google dat zo fijn vindt. Tenminste, dat dénk ik, op basis van wat ik om me heen zie gebeuren, hoe mensen websites gebruiken. Maar ja, je kunt zovéél denken... meten is weten (als je weet wat je meet).

Daarom is Crazy Egg zo'n briljante tool voor iedereen die (als amateur of professional) bezig is met de ontwikkeling en optimalisatie van websites. Je maakt een account aan (dat kan gratis, tot 5000 pageviews), plaatst een brokje JavaScript onderin de pagina die je wilt meten en krijgt na enige tijd meten precies te zien waar de hotspots in je pagina zitten, oftewel: waar de gebruikers op klikken. Met behulp van overlays projecteer je die gegevens op je site, waarbij je ook kunt zien hoeveel mensen precies ergens op geklikt hebben. Hele bruikbare informatie, die je inzicht geven in het werkelijke gedrag van je bezoekers.

Zo blijkt de zoekbox zijn plekje linksbovenaan (een top-positie) waard te zijn. Maar in tegenstelling tot mijn verwachting klikken mensen niet op de artikelheaders (die blijven overigens klikbaar, vanwege Google), maar klikken ze wel op 'lees meer' én op de reactielinks onderaan een artikel. En u scrollt! Het blokje 'laatste reacties', dat ik rechts onderaan in het verdomhoekje had gepropt, blijkt populairder te zijn dan ik had gedacht. En het item 'En route', ook al rechts onderin (een indicatie dat zo'n onderdeel op de nominatie staat te verdwijnen) scoort ook al meer hits dan gedacht.

Ik ga de komende weken rustig door met meten: mocht u daarna opeens geconfronteerd worden met wijzigingen in de ordening der dingen op KQ, dan weet u waar dat vandaan komt!


Hiervoor: "Storyboard" | Hierna: "Zo veel te doen, zo weinig tijd..." | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Joëlle

Hm.. dan heb ik mijn bezoekers beter ingeschat.. Waarom denk je dat ‘laatste reacties’ bij mij bovenin staat ;)

Joëlle (URL) · 16-06-’07 11:11 · Reageer op JoëlleVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!