CIA geheimen

Woensdag 27 Juni 2007 om 08:38

De online te raadplegen Freedom Of Information Act bibliotheek van de CIA is verrijkt met twee nieuwe collecties. De grootste daarvan is de 11.000 pagina's tellende verzameling 'CAESAR-POLO-ESAU papers', waarin de ontwikkelingen binnen de Sovietunie en China van 1953 tot 1973 zijn vastgelegd. Belangwekkender nog zijn de 700 pagina's tellende familiejuwelen, een overzicht van de geheimen die toenmalig CIA directeur James Schlesinger al in 1973 boven water bracht. In 1992 werd een verzoek tot openbaarmaking van deze documenten ingediend, met een beroep op de FOIA. Pas gisteren, vijftien jaar later, werd de collectie openbaar gemaakt door de huidige directeur Michael Hayden.

De lijst bevat weinig schokkende zaken, in die zin dat het natuurlijk stuk voor stuk schandalige activiteiten zijn maar dat we het eigenlijk allemaal al wel wisten. Bovendien: in de jaren zeventig wond het congres zich op over de gevangenhouding van Nosenko, een Russische overloper: tegenwoordig heeft de dienst geheime gevangenissen over de hele wereld waarin wie-weet-hoeveel mensen zonder enige vorm van proces voor jaren verdwijnen. Destijds stond de wereld op z'n kop omdat het briefgeheim werd geschonden van post naar de USSR of China, tegenwoordig monitort de dienst alle internationale communicatie (telefoon, fax en email) en worden zelfs alle internationale banktransacties door de CIA in de gaten gehouden, zonder dat daar feitelijk een haan naar kraait.

Alleen de nummer 1 positie op de lijst is nog geheim. Wat denkt u? Zat de dienst toch achter de moord op Kennedy? Was de maanlanding die de wereld zag toch de backup van Stanley Kubrick? Is Jimmy Hoffa toch omgelegd door de CIA? Of moeten we aan nog weer iets anders denken...


Hiervoor: "Tot heerlijkheid bevorderd" | Hierna: "Verse sla" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for terp

Elvis is alive en leeft teruggetrokken in een hoekje van Guantanamo Bay en brengt z’n tijd door met tuinieren…

terp ( E-mail ) · 27-06-’07 09:19 · Reageer op terp

gravatar for Ilia

Dat Google eigenlijk een project van de CIA is :p

Ilia · 27-06-’07 20:36 · Reageer op Ilia

gravatar for terp

het laatste is aannemelijker en maar waarschijnlijk ;-)

terp ( E-mail ) · 30-06-’07 22:20 · Reageer op terp

gravatar for terp

ops: maar=meer

terp ( E-mail ) · 30-06-’07 22:20 · Reageer op terp

gravatar for Sjaak Laan

area 51….

Sjaak Laan ( E-mail ) (URL) · 02-07-’07 14:28 · Reageer op Sjaak LaanVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!