El Shaddai

Zondag 06 April 2008 om 23:31

Vanochtend was onze lectrix Marijke ziek. Als brenger van het slechte nieuws kreeg ik meteen de vraag of ik dan in haar plaats de lezing wilde verzorgen. "Geen probleem, waarom niet?" vroeg ik retorisch. "Omdat het geen eenvoudige lezing is..." antwoordde Mark. En daarin had hij gelijk. Openbaringen 16 is een schrikwekkend hoofdstuk, waarin zeven engelen met zeven schalen gevuld met de woede (je kunt ook vertalen: met de hartstocht) van God over de aarde worden uitgezonden om dood en verderf te zaaien.

Download openbaringen16.mp3.

"openbaringen16" speelt.

Mark wees er in zijn preek op dat de stem die de opdracht geeft tot deze verschrikkingen uit de tempel komt - de plaats van de verzoening. Een bijzondere paradox, waarin vernietiging en genade, leven ontnemen én leven geven elkaar ontmoeten.

Mijn gedachten dwaalden af toen hij in zijn uitleg bij vers zeven aankwam, waarin God wordt aangeduid als 'de Almachtige'. Johannes schreef zijn openbaring in het Hebreeuws en het woord dat hij gebruikte is El Shaddai.

El Shaddai is een bijzonder woord. Het wordt een aantal keer gebruikt in de Bijbel, onder andere bij Abraham. Abraham kende Shaddai als een gebied, een stad van de Amorieten gelegen in het Noorden van Syrië aan de oevers van de Eufraat - dezelfde rivier die in Openbaringen 16 wordt drooggelegd. Het woord 'El' betekent 'God': El Shaddai zou dus betekenen 'God van Shaddai'. Maar het Hebreeuws kent ook het woord shadad, wat 'overweldigen, vernietigen' betekent. Met 'Shaddai' zou dus ook een aspect van God kunnen zijn bedoeld, namelijk zijn macht om alles te kunnen vernietigen, zoals Hij ooit alles gemaakt heeft. Om die reden koos de Griekse vertaling van het Oude Testament, de Septuagint ervoor El Shaddai te vertalen met Pantocrator, wat zoveel betekent als 'alles-bewerker', 'al-beheerser' en is in onze bijbel El Shaddai vertaald met het woord 'Almachtige'.

Maar er is nog een andere betekenis mogelijk. Het Hebreeuws kent namelijk ook het woord shadayim, 'borsten'. De borst van een vrouw staat in het oude Israël symbool voor vruchtbaarheid, leven-geven. El Shaddai zou dus ook kunnen wijzen op een heel ander aspect van God: God als Bron van Leven en overvloed. In Genesis 49 komen zowel de naam 'El Shaddai' voor God en 'shadayim' voor borsten in één zin voor, in de zegen die Jacob aan Jozef geeft:

(...) 25 door de God van je vader, de Ontzagwekkende.
Hij moge je helpen, hij moge je zegenen
met zegeningen van de hemel daar boven
en van de oervloed in de diepte,
met zegeningen van borsten en moederschoot.

En ziedaar: in de naam El Shaddai zit dezelfde paradox besloten als in Openbaring 16, El Shaddai als vernietiger, leven-nemer én als leven-gever.

En terwijl dat alles door m'n hoofd schoot preekte Mark rustig verder. De rest van de dag kwam er weinig van om er verder nog iets mee te doen maar vanavond vond ik dat het tijd was om m'n gitaar te pakken en El Shaddai, geschreven door Michael Card en John Thompson maar bekend geworden dankzij Amy Grant, eens te zingen. Slecht idee natuurlijk, want het was al laat, m'n stem was moe, ik speelde 'm veel te hoog voor mijn stemsoort en het resultaat is derhalve kansloos. Maar wellicht heeft u er toch wat aan.

Extra uitleg bij rest van de tekst: El-Elyon na Adonai betekent zoveel als 'de hoogste God, O Heer', Erkamka na Adonai is 'ik heb U lief, o Heer' (Psalm 18:2).

Download elshaddai.mp3.

"elshaddai" speelt.

El Shaddai, El Shaddai,
El-Elyon na Adonai,
age to age You're still the same,
by the power of the name.
El Shaddai, El Shaddai,
Erkamka na Adonai,
we will praise and lift You high,
El Shaddai.

Through your love and through the ram,
You saved the son of Abraham;
through the power of your hand,
turned the sea into dry land.
To the outcast on her knees,
You were the God who really sees,
and by Your might,
You set Your children free.

El Shaddai, El Shaddai,
El-Elyon na Adonai,
Age to age You're still the same,
by the power of the name.
El Shaddai, El Shaddai,
Erkamka na Adonai,
we will praise and lift You high,
El Shaddai.

Through the years You've made it clear,
that the time of Christ was near,
though the people couldn't see
what Messiah ought to be.
Though Your Word contained the plan,
they just could not understand
Your most awesome work was done
through the frailty of Your Son.

El Shaddai, El Shaddai,
El-Elyon na Adonai,
Age to age You're still the same,
By the power of the name.
El Shaddai, El Shaddai,
Erkamka na Adonai,
I will praise and lift You high,
El Shaddai.

Preek van Mark over Openbaring 16 Preek van Mark over Openbaring 16


Hiervoor: "Lichtwijzer" | Hierna: "(pot)loodrecht" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Gebruikte Tags: , , ,

Reisgenoten

gravatar for Mutti

Mooi gezongen! De rest is me te ingewikkeld. M’n grijze cellen kunnen dat niet meer vatten. :-)En voor preken ben ik allergisch!

Mutti (URL) · 07-04-’08 18:32 · Reageer op Mutti

gravatar for Kobus

Allergisch voor preken? Hoezo dat dan, omi? Als ik elk geestelijk praatje zou ontlopen, zowel in de kerk als, pak ‘m beet, op de EO Jongerendag, Opwekking of de bijbelstudie van onze jeugdgroep (ja, in principe zou je dat inderdaad ook preken kunnen noemen) zou ik heel wat geestelijke toerusting en geloofsopbouw mislopen…

Om maar eens concreet maar kort hierop toe te passen; de preek van Mark zette me weer eens stil bij het bijzondere en boeiende bijbelboek Openbaring en de vele manieren om haar te interpreteren. :-)

Nee hoor, eerlijk gezegd zou ik de preken (zelfs die van onze ‘zware’ Westerink) niet willen missen. ;-)

Kobus ( E-mail ) (URL) · 07-04-’08 21:56 · Reageer op Kobus

gravatar for Omi/Mutti
In reactie op : Als ik dat allemaal hier zou opschrijven, waarom ik daar allergisch voor ben, loopt de server vast, door ruimtegebrek!! :-) Heel goed van jou om je geestelijk toe te laten rusten!! Zo hoort dat als je nog jong bent. (angel) Maar ik heb genoeg aan de diensten op Noorderhaven, waarin het nooit gaat over hoe slecht we eigenlijk zijn, en wat we allemaal moeten doen of laten, of wat ons nog te wachten staat. Maar waar de nadruk ligt op Gods liefde, op ons verlost zijn, wie of wat je ook bent. Gehandicapt of niet gehandicapt. Zelfs als je de handicap van Thomas hebt, en eerst moet zien, horen en voelen, om te geloven. En waar we elkaar toezingen: Ik heb jou lief, met de liefde van de Heer. Want ik zie in jou de grootheid van Zijn Naam!! Omi/Mutti (URL) · 08-04-’08 00:09 · Reageer op Omi/Mutti

gravatar for Kobus

Hmja… Daar kan ik me wel in vinden… ;-)

Kobus ( E-mail ) (URL) · 08-04-’08 00:31 · Reageer op Kobus

gravatar for Wim

Ik moet zeggen dat het zingen zo om half twaalf ‘s avonds heerlijk klinkt. Lekker rustgevend…

Wim ( E-mail ) (URL) · 08-04-’08 23:43 · Reageer op WimVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.

Gebruikte Tags: , , ,

Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!