Babylon

Zaterdag 29 November 2008 om 11:52

Even verstuiterd was ik wel, gistermiddag in de aula van het crematorium. Een langgerekt schilderij, waarvan u hier het centrale eenderde deel ziet, het enige deel met tekst: 'Blauw en groen in alle dromen / worden goud en zilver / de zon van Babylon geeft / de bloemen hun kleur / de zon van Babylon toont ons / de maan', gevolgd door strepen alsof je de dagen aftelt, of zoals een revolverheld de doden kerft in de kolf van zijn wapen. Nog meer woeste krassen links, een wijd opengesperd oog rechts. De camera van m'n GSM is ronduit crappy, dus u moet maar even van me aannemen dat de kleuren helder en prachtig waren: schakeringen purper, scharlaken, bloedrood, goud. Alles bij elkaar ervoer ik het als een onmiskenbare verwijzing naar het bijbelboek Openbaringen:

Ze droeg purperen en scharlakenrode kleren en gouden sieraden, edelstenen en parels. In haar hand had ze een gouden beker vol gruwelijkheden, al haar liederlijke wandaden, en op haar voorhoofd stond een naam met een geheime betekenis: ‘Het grote Babylon, moeder van alle hoeren en van alle gruwelijkheden ter wereld’. Ik zag dat de vrouw dronken was van het bloed van de heiligen en het bloed van hen die van Jezus hadden getuigd. Ik was ontzet toen ik haar zag.

Dan vraag ik me af: wat bezielt iemand om dit in een crematorium op te hangen? Natuurlijk kun je niet met alle bloedgroepen rekening houden, dat realiseer ik me goed. Maar wie wordt hier door opgetild, getroost?


Hiervoor: "Pake" | Hierna: "Privacy Matters" | Naar de voorpagina | E-mail Gert Jan

Reisgenoten

gravatar for Kobus

Een werk van Mohammed Quraish, van oorsprong Irakees, tegenwoordig inwoner van Amersfoort. Hij laat zich inspireren door de mozaïeken die in 5000 jaar oude Mesopotamische tempels te vinden zijn.

Als ik voorzichtig mijn mening mag geven, mijns inziens ‘gewoon’ een kunstwerk dat weinig te maken heeft met de bijbel en/of de openbaringen aan Johannes.

Blijft natuurlijk je laatste vraag staan… Soms denken mensen weinig na… Denk ik.

Kobus ( E-mail ) (URL) · 29-11-’08 13:21 · Reageer op Kobus

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Tsja, dat kan natuurlijk heel goed zijn – dat de kunstenaar alleen maar positieve gedachten heeft bij een historische stad in zijn vaderland, terwijl ik vanuit mijn achtergrond dit werk door vorm, kleurgebruik en tekst direct associeer met Openbaringen.

Toch denk ik dat Babylon als stad zo’n sterke symboolfunctie heeft binnen de christelijke cultuur, zó ‘niet-waardenvrij’ is, dat het op z’n minst opmerkelijk is dat je dit (overigens prachtige) kunstwerk ophangt in een ruimte die, zoals Kranenburg zelf zegt, ‘een plaats moet zijn waar iedereen – ongeacht zijn of haar levensovertuiging – gelegenheid heeft om waardig afscheid te nemen van een dierbare.’

Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 29-11-’08 14:03 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Kobus

Dan is het of pure opzet, of pure onwetendheid… De tweede geloof ik niet.

Kobus ( E-mail ) (URL) · 29-11-’08 16:54 · Reageer op Kobus

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Onwetendheid lijkt mij niet héél onwaarschijnlijk, eerlijk gezegd. Hele volksstammen weten praktisch niets van de bijbel. Tegelijk zou je verwachten dat de selectieprocedure zorgvuldig genoeg is om dit soort gevoeligheden te voorkomen. Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 29-11-’08 18:16 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Kobus

Maar die hele volksstammen wonen niet in Nederland… :) In die selectieprocedure die jij noemt lijkt het me inderdaad erg sterk dat ze zoiets ‘over het hoofd’ zien… Aan de andere kant, ik ken het schilderij zelf niet, dus ik kan er weinig over zeggen, maar aan de bedoelingen van de maker schort het niet…

Maar goed, we blijven steken… ;)

Kobus ( E-mail ) (URL) · 29-11-’08 19:23 · Reageer op KobusVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!