Twitter en ander web 2.0 spul

Zaterdag 20 December 2008 om 13:59

Twitter is hip, mocht de hype u ontgaan zijn. Twitteren is een vorm van microbloggen: het publiceren van een kort berichtje over wat je op dat moment bezighoudt, waar je uithangt, wie je ontmoet. Er zijn vele andere vormen van microbloggen - de bekendste in ons kikkerlandje is ongetwijfeld de WieWatWaar van Hyves - en al die varianten samen vormen een factor van betekenis in het social network landschap.

Wie mij een beetje kent weet dat ik weinig op heb met social networks zoals Hyves, Facebook of Netlog. Tegelijk is research & development een van mijn hoofdtaken als projectleider interactive media en is het dus simpelweg mijn opdracht om de ins en outs te doorgronden. In de rechterkolom van KQ vind je dan ook onder het kopje 'web 2.0 spul' een hele reeks profielensites. Niet dat er veel te beleven is op mijn profielpagina's: ik gebruik deze sites alleen om te onderzoeken wat het is, wat werkt en wat niet, wat aanslaat en wat niet. Verder ben ik ben blijkbaar niet zo sociaal... ik ben althans amper actief op al die sociale netwerken.

Behalve dan via microbloggen. Daaraan zit namelijk - naast de puur sociale, persoonlijke kanten en de obligatoire grapjurken - een onmiskenbaar zakelijk aspect. Vele collega's uit de media en IT-wereld twitteren dat het een lieve lust is, waardoor het een waardevol communicatie- en uitwisselplatform wordt.

Microbloggen is een min of meer natuurlijk uitvloeisel van bloggen. In plaats van uitgebreid te vertellen wat je bezig houdt volsta je met een half woord, waaraan de spreekwoordelijke goede verstaander genoeg heeft. Veel minder tijdrovend en net zo effectief. En uitermate geschikt voor mobiel gebruik: zowel het posten van een bericht als het volgen van anderen gaat prima vanaf een mobiele telefoon.

Menige productpresentatie is daardoor via de tweets van in de zaal aanwezige twitteraars goed te volgen. Beta's en proefballonnetjes, van wilde ideeën tot strategische moves, alles komt langs. Mensen reageren op elkaar, vullen elkaar aan. Toen ik recent een simpel game-idee voor de Top 1000 Allertijden wilde testen kreeg ik via twitter binnen enkele minuten voldoende feedback om het idee zo te tweaken dat het bruikbaar werd.

Omdat het zo bruikbaar is springt iedereen op de bandwagon door variaties op het thema te bedenken en dat als nieuwe dienst te brengen. Daardoor ontstaat er een wildgroei aan sites en services, die het weer lastig maakt alles te volgen. Gelukkig lost dat probleem zich vanzelf op: links en rechts schieten de mash-ups en pipe-services uit de grond, diensten die allerlei andere services op één plek samenbrengen (zoals FriendFeed) of juist een enkele post distribueren naar een veelvoud aan platforms (zoals PixelPipe en ping.fm). Zo wordt deze weblogpost meteen na plaatsing automatisch aangekondigd op twitter. Op hun beurt wordt een selectie van mijn tweets automatisch doorgeplaatst naar o.a. Facebook, Friendfeed en als WieWatWaars op Hyves, en verschijnt een wat bredere selectie ook weer rechtsboven op KQ naast de laatstgedraaide muziek via LastFM en de meest recente foto's van Flickr - maar de mogelijkheden zijn veel groter dan dat.

Een voorbeeldje van slim gebruik van deze technieken. Robert Scoble had gisteren een interview gepland staan met Tim O'Reilly, de man die de term 'Web 2.0' heeft bedacht. (Terzijde: weet je niet wie deze mensen zijn? Google ze.) Via twitter roept Robert de mensen die zijn tweets volgen op om hun vragen aan Tim kenbaar te maken op FriendFeed. Robert verwerkt de vragen in zijn interview, waardoor het een heel gevarieerd en relevant verhaal wordt en post direct via Kyte een deel van de ruwe opnames.

Via de chatfunctie in de embedded video en op de Kyte channelpage kunnen kijkers direct reageren. Het totaal van al die input en reacties resulteert uiteindelijk in een eindproduct dat waarschijnlijk rijker en breder is dan Robert en Tim samen hadden kunnen maken, en bovendien kunnen de mensen die echt de diepte in willen het bronmateriaal bekijken en zo de specifieke details opduikelen die in het eindproduct on(voldoende) belicht blijven omdat ze voor de grote massa niet interessant genoeg zijn. Participatieve journalistiek in optima foma.

Ik volg meer dan 150 mensen, maar door de beknoptheid van de tweets kan dat heel efficiënt. Ieder bericht verschijnt dankzij Growl subtiel in de rechterbovenhoek van één van mijn vier schermen en verdwijnt na enkele seconden weer even geruisloos - idem voor MSN berichten overigens. Een bericht vraagt zo niet meer tijd en aandacht dan het nodig heeft om de boodschap over te brengen. Microbloggen is daardoor, al lijkt dat misschien paradoxaal, voor mij een perfect antwoord op de information overload.

RSS vervult een soortgelijke rol voor de mensen die ik wel graag wil volgen maar die (nog) niet twitteren. Vrijwel alle sites bieden tegenwoordig RSS-feeds, of het nu om persoonlijke weblogs of profielensites als Facebook, LinkedIn, Hyves etc. gaat. In mijn webbrowser worden de RSS-feeds van letterlijk honderden websites automatisch uitgelezen, zodat ik door één pagina met mijn ogen te scannen alle headlines keurig gerubriceerd op een rijtje heb. De updates van mensen die ik graag op de voet volg (zoals de Hyves mini-buzz van enkele vrienden en familie) worden door mijn mailprogramma in de gaten gehouden en via Adium en jabber ben ik ingelogd op de chatslave van Hyves, zodat ik alleen nog maar Hyves hoef te bezoeken om eventueel bij iemand te reageren. Want dat is natuurlijk de belangrijkste tijdswinst: door al deze technieken hoef ik geen rondje over de velden te maken, het bezoeken van een vaste verzameling sites waar ik vroeger al gauw een uur per dag mee zoet was.

Op mijn Nokia e71 kan ik met de WirelessIRC client (die op een briljante manier twitter ondersteunt) onderweg chatten, IRC-en en twitteren. Foto's en video's kan ik met één druk op de knop posten op Twitter, Ovi, Shozu, Qik, Kyte of Flickr. Interessante url's post ik vanaf mijn telefoon rechtstreeks naar delicious zodat ik ze later makkelijk terug kan vinden - en zijn ze voor een groter publiek leuk, dan post ik ze in één moeite door naar het lijstje 'laatst gelegde bookmarks' in de rechterkolom van KQ. Kortom, Internet is een stuk opener, mobieler en interactiever geworden.

En we zijn nog maar net begonnen.


Hiervoor: "Jason Upton - Mountain of the Living God" | Hierna: "Wonderful Christmastime (@ The Office)" | Naar de voorpagina | E-mail Gert Jan

Gebruikte Tags: , , , , ,

Reisgenoten

gravatar for maarten

Welk programma gebruik je om Twitter & Growl te combineren? Ik ben nog op zoek naar iets dat me bevalt.

maarten (URL) · 22-12-’08 21:46 · Reageer op maarten · Lees de reactie van Gert Jan

gravatar for Gert Jan
In reactie op maarten: Spaz, van Funkatron. Open Source applicatie, gebouwd op het Adobe Air platform. Vol handigheidjes: sleep er een plaatje op en hij uploadt ‘m naar TwitPic, lange url’s maakt hij zelf korter voor je, filteren, toggle tussen je gewone stream en rechtstreeks aan jou gerichte tweets etc. Handig, gratis en cross platform. Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 22-12-’08 21:56 · Reageer op Gert JanVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.

Gebruikte Tags: , , , , ,

Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!