The Passion Of The Christ

Zaterdag 03 April 2010 om 10:07

Vanavond, op Stille Zaterdag, zendt RTL5 'The Passion Of the Christ' uit. Vanaf 22:30 uur neemt Mel Gibson de kijkers mee de Paasnacht in met zijn visie op de lijdensweg van Jezus Christus. Het is een indrukwekkende film, al was het maar vanwege de manier waarop Gibson de buitensporig gewelddadige en bloederige scènes in beeld brengt.

The Passion Of The Christ roept dubbele emoties bij me op. Aan de ene kant wil ik 'm nog een keer zien, omdat de film mijn ogen opende voor de realiteit: Christus' kruisdood was in de platte werkelijkheid allesbehalve het verstilde, gestileerde offer dat zo magnifiek wordt bezongen in de verschillende Passionen en weergegeven in religieuze beeldende kunst. Het echte Stabat Mater verscheurde een moederhart.

Aan de andere kant staat Gibsons versie me tegen. Het effectbejag, de grootschalige vermarkting van het lijden van mijn Heer, de vrijheid die hij zich permitteert om af te wijken van de Bijbel en allerlei dubieuze bronnen erbij te slepen...

Voor wie vanavond gaat kijken en behoefte heeft aan achtergrondinformatie geef ik via onderstaande linkjes wat handvatten. Na de break: de trailer.

Trailer


Hiervoor: "Psalmen voor Nu - Tivoli 2010" | Hierna: "Stille Zaterdag: Into The Sky - Jason Upton" | Naar de voorpagina | E-mail Gert Jan

Gebruikte Tags:

Reisgenoten

gravatar for Mutti

Ik lees het met verwondering, dat je door deze film er pas achter bent gekomen dat de platte werkelijkheid van Jezus lijden en sterven niet zo verstild was als bezongen in de verschillende Passionen.
Vreemd, denk ik dan, zouden wij je dat geleerd hebben? Kan me er niets bij voorstellen. Omdat ik zelf juist altijd zo doordrongen ben geweest van die platte werkelijkheid.
En meteen komt dan weer het dat gedicht van Geert Boogaard bij me naar boven waarin hij het zó verwoordde:
‘Lam Gods, dat zo onschuldig’,
tot zover zing ik mee,
maar dan stop ik, want:
‘zo moedig en geduldig’,
is niet waar;
er is aan het kruis gebruld.

Er stierf een mens als mens.

Daarom hoef ik dus vanavond niet naar die film te kijken.
Omdat de werkelijkheid zelfs nog erger geweest moet zijn.

Mutti (URL) · 03-04-’10 14:47 · Reageer op Mutti

gravatar for DJ

Bedankt voor de achtergrondinformatie.
Mijn tip: kijk niet via RTL of zo, maar pak de dvd. Dat scheelt ergernis over ongepaste reclames…

DJ (URL) · 03-04-’10 19:16 · Reageer op DJVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.

Gebruikte Tags:

Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!