Write Every Day Down - praatje bij het plaatje

Zondag 05 Juli 2020 om 22:49

Deze week werd een struikelsteen gelegd voor de deur van het huis aan de Amsterdamse Gabriël Metsustraat waaruit Etty Hillesum op 7 september 1943 werd weggevoerd, om via Westerbork naar Auschwitz te worden gebracht. Op 30 november van datzelfde jaar werd ze daar vermoord.

Haar oorlogsdagboek werd wereldberoemd. Ze vertelt daarin over het leven als Jodin in de oorlogsjaren in Amsterdam, maar ook over haar persoonlijke groei: zowel haar leven als denken was onconventioneel en haar ontwikkeling naar een heel persoonlijk godsbegrip stond haaks op het traditionele beeld van die tijd. Ze zette haar tanden in de grote vragen van het leven, vragen die werden getriggerd door haar situatie maar die tegelijkertijd universeel zijn, zoals de vraag waar God is in tijden van lijden.

Soms met uitspraken waar je een mensenleven op kunt kauwen, zoals de zin "Als wij er maar zorg voor dragen, dat ondanks alles, toch God bij ons in veilige handen is", soms heel praktisch en direct toepasbaar zoals de opmerking uit haar dagboek dat het belangrijk is om elke dag bij te houden wat er is gebeurd, omdat je pas achteraf kunt zien hoe God aanwezig is in je leven. Die laatste uitspraak inspireerde Jason Upton tot het schrijven van 'Write Every Day Down'.

Gert Jan Kole · Write Every Day Down

Jason neemt dat advies heel letterlijk en begint gewoon over ogenschijnlijk onbelangrijke zaken te vertellen: z'n schoenen, de inhoud van z'n jaszak, z'n dagelijkse loopje. Dan stoot hij door tot een diepere laag; hij dankt God voor mensen die 'het hele verhaal vertellen', niet alleen de 'Facebook-fähige' hoogtepunten. Mattheus, de tollenaar - en evangelist. Mozes, die in blinde razernij iemand vermoordde - en Gods volk uit slavernij wegleidde. Adam en Eva, stamouders - en hoofdpersonen in het verhaal van de zondeval.

En juist uit dat hele verhaal, de hoogtepunten én de dieptepunten, kun je ontdekken wie God is en hoe hij aanwezig was en is in jouw leven, en in dat van anderen. Met die gedachte liet Etty Hillesum haar dagboeken achter bij haar huisgenote Maria Tuinzing, en vroeg haar ze te laten publiceren.

A lifetime can pass by, and if we don't watch it we'll miss all that it has to say.

Dat werd 'm dus, de vijftiende toevoeging aan het 'Songs in Isolation' album. Compleet anders dan Jason Uptons uitvoering (check zijn nieuwe album 'God Finds Us' voor nog veel meer moois!) en zoals steeds: opgenomen in een etmaal, gedurende de intelligent lockdown elke week een verse aflevering, en alles made by GJ.

Ik denk niet dat er nog meer komt, overigens: zo langzamerhand worden er weer steeds meer zaken opgestart en ik ontdekte net dat ik een afspraak voor vanavond was vergeten... het normale leven lijkt zijn loop te hernemen, tijd om deze periode af te sluiten.


Hiervoor: "Wie - praatje bij het plaatje" | Hierna: "Ruach - praatje bij het plaatje" | Naar de voorpagina | E-mail Gert Jan

Gebruikte Tags: , , , ,

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.

Gebruikte Tags: , , , ,

Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!