Content distributie en wetgeving

Donderdag 30 September 2004 om 11:54

It's going to get interesting when iPods are outlawed and assault rifles are legal.

Adam Curry legt de vinger op de zere plek naar aanleiding van een prima artikel van Doc Searls over Podcasting. Adam's 'Daily Source Code' is een goed voorbeeld van de mogelijkheden van deze nieuwe vorm van contentcreatie en -distributie, gebruikmakend van RSS en enclosures. Het concept heeft grote potentie, daar ben ik van overtuigd.


Toch zit er nog een addertje onder het gras. Toevallig zit ik op een plek waar ik inzicht heb in de bandbreedte die de Daily Source Code verstookt en ik kan u verzekeren: dat is voor gewone stervelingen onbetaalbaar. Er zijn pieken bij van 20Mb/s... Om dit tot een breed succes te maken is dus een alternatieve distributiemethode nodig.


Voor een van de projecten waar ik nu mee bezig ben zijn we serieus aan het kijken naar P2P netwerken als BitTorrent. Het idee is om de nieuwe film van Theo van Gogh over de moord op Pim Fortuijn via Internet in premiere te laten gaan. Marketingtechnisch erg sterk - maar het levert een paar grote technologische uitdagingen op. Een van de mogelijke oplossingen is de film geruime tijd van te voren via P2P te distribueren. De film wordt daarbij versleuteld aangeboden: na betaling van een klein bedrag krijgt de kijker een key waarmee de film vanaf het premieremoment te openen is.


Vanuit de 'legal guys' kwam meteen de reactie dat P2P technologie niet genoemd zou mogen worden vanwege de juridische voetangels en klemmen. Gelukkig denkt de rechter daar anders over.


Als ik Adam een tip zou mogen geven: kijk eens naar de mogelijkheden om een eigen TorrentTracker op te zetten en die vast te knopen aan RSS.


Update: ook de Gillmor Gang bespreekt PODcasting. Dan Gillmor noemt het een 'big deal' in z'n column - dank aan Tim voor de tip.

Escheriaans

Donderdag 30 September 2004 om 10:32

klik groot

Echte Vriend

Zondag 26 September 2004 om 22:45

Vanavond samen met Joëlle, Hetty en Monique naar Jeugdkerk Reloaded geweest - wat een feest! Een zorgvuldig opgebouwd programma met een strak spelende band en een uitstekende overdenking door Martin. Heb je 'm gemist, dan kun je 24 oktober in de herkansing ;-)

At the Turn of the Tide IV (en voorlopig slot)

Zondag 26 September 2004 om 19:07

Afgelopen week deed Capcave, waar ik sinds een klein maandje als interim operations director actief ben, me een aanbod om in vaste dienst te komen. Daar heb ik vrijdag 'ja' tegen gezegd, nadat ik er een paar dagen over had nagedacht.


Dat nadenken had niet zozeer te maken met Capcave (da's een prima club), maar meer met mijzelf.

Troonrede

Woensdag 22 September 2004 om 12:06

We gaan er op alle fronten op achteruit - zelfs in leesbaarheid. Vorig jaar scoorde het jaarlijkse opstel van de regering nog net 24 in de Flesch Reading Ease score, dit jaar zakt de troonrede naar 23.76. Erger: volgens de Flesch-Kincaid schaal heb je minimaal 14 jaar onderwijs nodig om deze tekst te bevatten - taaltechnisch gezien ongetwijfeld juist, maar inhoudelijk een erg optimistische inschatting.


De tien belangrijkste woorden: regering (27), nederland/nederlandse (17), economie/economische (17), werknemers (9), vertrouwen (9), samenleving (7), overheid (6), werken (6), burgers (6) en unie (6).


Opmerkelijk: het woord 'verantwoordelijkheid', het sleutelwoord van vorig jaar, komt nu slechts driemaal voor en valt daarmee ruim buiten de top tien. Een lot dat het woord deelt met andere 'zachte' termen als toekomst, maatschappij, onderwijs, sociale en maatschappelijke.


Voor de statistici onder u staat onder de 'lees meer' een overzicht van alle woorden die schitteren in dit epistel, in volgorde van opkomst.

Binnenkort Google browser?

Dinsdag 21 September 2004 om 15:08

Half a dozen of the brightest minds in tech, working at Microsoft and other companies, have been hired in recent weeks by Google. They include a programmer who helped develop the user interface for the next version of Windows and a quartet of people who worked on Microsoft's Web browser. Some analysts, including Gary Stein of Jupiter Research, told the New York Post, "Google is a magnetic pull for smart technology people" and could be developing its own Web browser. (bron: investors.com)

Likkebaardend lekker

Maandag 20 September 2004 om 12:25

Klik groot!

Errug fraaie creative computer graphics van Eric Tranchefeux

GOD vs BUSH

Maandag 20 September 2004 om 12:06

Hmm... opvallend! ;-)

I link, therefore I am (online)

Zaterdag 18 September 2004 om 08:40

... the number one thing about the Web is links. That is what makes the Web the Web. (...) The second thing that I think the Web demands — or at least encourages — is the idea that when you publish something, it is the continuation or even the beginning of a conversation. It's not the end of the story, but part of an inquiry where we figure the truth out together. (...) Other things that make the Web different are the ability to be extremely timely. Or, if it's not timely, extremely detailed, including pointers to source material. I come back to linking, to the notion that the authority increases when you link to things that support or illustrate what you're talking about with source material.

Jay Rosen | interviewt | Dan Gillmor. | Delen | klinken | bekend ;-).

Zwitserland... da's Europa, toch?

Donderdag 16 September 2004 om 14:12

Nee, dat CNN - daar gaan we de oorlog mee winnen!

Miljoenennota 2004

Donderdag 16 September 2004 om 08:38

In 2002 was de journalistieke wereld in rep en roer, omdat ene NH2BA de hoofdlijnen van de miljoenennota twee dagen te vroeg integraal had gepost in de nieuwsgroep nl.media.krant. Die hoofdlijnen worden de vrijdag voor prinsjesdag verspreid onder de traditionele media, zodat de dames en heren journalisten zich kunnen voorbereiden - achtergrondinfo bij elkaar sprokkelen, analyse schrijven, infografiekje maken, dat werk. Uiteraard ligt er een strikt embargo op die informatie, maar NH2BA meende dat hij als niet-journalist niet gebonden was aan de 'gentlemens agreement' die zo'n embargo feitelijk is: er bestaat namelijk geen wetgeving die een embargo regelt.


Indertijd leidde deze affaire tot een nieuwe journalistieke gemeenplaats in de discussie over de verschillen tussen 'echte journalisten' en 'we-media' zoals grassroot sites en webloggers. De 'amateurs' zouden zich niet aan de codes van de journalistiek houden zoals hoor en wederhoor, één bron is geen bron, feiten dubbel checken, een embargo is heilig, enzovoorts. Een jaar later bleek dat een loos argument, toen de NRC en zelfs de NOS voortijdig berichtten over de WAO plannen van het kabinet. En dit jaar publiceert RTL Nieuws bijna een week voor tijd de integrale conceptversie van de miljoenennota.


Conclusie: traditionele media kunnen een puntje zuigen aan de journalistieke principes en slagkracht van we-media (zie ook hier), en in 2010 ligt de miljoenennota nog voor het zomerreces op straat. Mark my words.

Schreeuwende Madonna

Woensdag 15 September 2004 om 12:25


"Iemand nog een mooi prentje uit m'n kofferbak kopen? Leuk voor thuis, geinig voor weinig!"

Firefox 1.0 - Greenlane

Woensdag 15 September 2004 om 10:42

The newest version of FireFox shows just how tired and old IE has become. In time, perhaps, it'll join the modern era and add features such as tabbed browsing. But for now, if you're looking for the smartest, slimmest, and most feature-rich browser, you should head straight to FireFox.

Aldus journalist en technology expert Preston Gralla op O'Reillynet.com. Naast de verbeteringen in de gebruikersbeleving bevat deze update ook een aantal bugfixes en beveiligingsupdates. Dus hop hop, in galop naar de downloadpagina!

Kijktip

Dinsdag 14 September 2004 om 10:58

Die Blechtrommel (Volker Schlöndorff, 1979). WOII staat voor de deur. De driejarige Oskar Matzerath vindt dat de volwassenen wereld op hol is geslagen en besluit niet meer te groeien. Met zijn blikken trommeltje slaat en schreeuwt hij zich een weg tegenover zijn familie, die het opkomende nazisme gelaten over zich heen laat komen. Morgenavond 15 september, 00:00-02:30 RTL 5 (OK, 't is wat laat - de video aanzetten dus).

The Sonic Memorial Project

Dinsdag 14 September 2004 om 10:03

The Sonic Memorial Project vertelt met behulp van "stories, ambient sounds, voicemails, and archival recordings" de geschiedenis van het World Trade Center in New York, van de bouw tot aan die tragische 11e september, nu drie jaar geleden. Een bijzonder project: niet alleen vanwege het gekozen medium, maar ook vanwege de mogelijkheid voor bezoekers om hun eigen geluidsopnamen toe te voegen en zo dit monument (en daarmee de herinneringen) levend te houden.

En dan word je wakker...

Dinsdag 14 September 2004 om 09:52

...met een paardenkop in je bed!

Typemachine of tekstverwerker?

Maandag 13 September 2004 om 15:34

Over de authenticiteit van een veelbesproken memo, proportionele lettertypes en 'kerning', of: hoe de participatieve media CBS en diens 'experts' afdrogen.

Musica est Dei donum optimi

Maandag 13 September 2004 om 10:02

Klik grootZaterdagmiddag even bij Feedback binnengestapt. Jochum kreeg een gitaar, een maatje kleiner nog dan een driekwart - laten we 't een halfje noemen. Hij is helemaal verguld en oefent de ganse dag... ;-) De percussierugzak die Joëlle en ik altijd meenemen als we in de kerk begeleiden is aangevuld met een tamboerijn (die meteen 's zondags is ingewijd), het keyboard heeft een standaard en een voetpedaal gekregen en de 'thuisstudio' is verrijkt met een Behringer UB802 mixing console met fantoomvoeding, zodat we onze condensatormicrofoon nu ook thuis kunnen gebruiken. Zondagavond gingen Rineke en de kids lekker vroeg naar bed, waarna ik in alle rust tot diep in de nacht kon spelen. Dat was lang geleden, en erg leuk om weer eens te doen!

De liefde van de man...

Maandag 13 September 2004 om 09:51

...of heeft hij zijn hart gewoon niet op de goede plek zitten?

Zelfs Microsoft ruikt onraad

Zondag 12 September 2004 om 21:01

Goed advies - ongeopend weggooien!

Logke: Wat zie ik nou weer?

Zaterdag 11 September 2004 om 00:29

LogkeEen ontzettend leuk en creatief idee: Logke is een reizend popke. Ze trekt een jaar lang langs Nederlandstalige webloggers en doet verslag van haar belevenissen onderweg.

Logke

Save Bernd!

Vrijdag 10 September 2004 om 16:33

Bernd is een lief konijntje, dat zonder uw hulp reddeloos verloren is. Want als op 31 december 2004 de bankrekening van z'n baasje geen € 1 miljoen bevat, gaat Bernd onherroepelijk de pan in... Doneer!

Rietveld's 10-puntenplangenerator

Woensdag 08 September 2004 om 11:14

David Rietveld komt met het ultieme commentaar op Geert Wilders' fameuze tienpuntenplan: de 10puntenplangenerator.

In Memoriam: Bram Vermeulen

Zondag 05 September 2004 om 15:14

Dood ben ik pas,

als jij mij bent vergeten.

Veel Bram Vermeulen in de media, nu hij zaterdagochtend zo onverwacht is overleden. De Zwarte Kat plaatste een uitstekend overzicht, plus links naar filmpjes, audiofragmenten en complete mp3's van deze gigant. Bram Vermeulen zal niet snel worden vergeten...

Roodborstje

Zaterdag 04 September 2004 om 10:24

Gisteravond m'n nieuwe USB piano keyboard aan de Apple G4 vastgeknoopt. *Pling* zei Garageband, u hebt een nieuwe midi input. Dat is nog eens plug en play! Omdat het m'n eerste kennismaking met dit pakket was (op wat muisklikjes vorige week na) ben ik als braaf muziekstudent begonnen met 'Roodborstje tikt tegen 't raam', een draak van een liedje waarmee om de een of andere onduidelijke reden elk muzieklesboek deel 1 begint - of je nu gitaar, fluit of toetsen speelt. Het resultaat van 10 minuten noeste arbeid kunt u hier beluisteren.

Flickr!

Vrijdag 03 September 2004 om 08:55

Nee, ik scheld u niet uit. Flickr! is een fotosite waar je extragratis je plaatjes kunt delen met anderen. Erg compleet en tjokvol leuke gimmicks zoals ondersteuning voor weblogs (nog niet voor Pivot... Bob, help!), uploaden vanaf je camphone en kekke flash presentatie blokjes. Zie linksonder Update: en hop, hij 's weer weg. Dat blokje bezorgde uw browser hevige obstipatie, vandaar.

Dit Moet Je Zien!

Woensdag 01 September 2004 om 23:26

Zojuist 'live' gegaan: ditmoetjezien.nl, met alle nieuwe films in de bioscoop en op DVD. Nieuws, celebrities, (p)reviews - maar vooral state-of-the-art trailers, speciaal geëncodeerd op basis van het originele DigiBeta materiaal om te kunnen voldoen aan de kwaliteits-standaarden die deze site hanteert. Vaak is zo'n trailer gevat in een fraaie branded player. Het is een 'grow as you go' concept, dat dagelijks wordt uitgebreid en bijgeslepen. En nu gaan we slapen.