Wintertijd

Zaterdag 30 Oktober 2004 om 20:43

Denkt u er wel aan de klok voor 't slapen gaan een uurtje terug te zetten? Anders mist u dat kostbare stukkie extra nachtrust, en dat wil ik niet op m'n geweten hebben...

DE Ads

Zaterdag 30 Oktober 2004 om 15:07

Ze blijven prachtig, die commercials (1, 2) van 6pack voor Douwe Egberts. Klik hier voor de tekst van de oma's.

Zwaan in de mist

Zaterdag 30 Oktober 2004 om 14:29

Onderweg naar Rotterdam dwong de dikke mist ons de A12 met omzichtigheid te berijden. Rond tien voor acht, we reden net de afslag De Meern voorbij, belde Ilia: hij was bij het uitlaten van Colder vergeten de huissleutel mee te nemen en stond nu buiten in de kou. Blijkbaar mistte het ook in zijn hersenpan... ;-)


Ach, als we het gaspedaal wat dieper intrapten kon een retourtje Nieuwegein er nog wel bij. Via Woerden reden we terug, lieten Ilia binnen en gaven de auto de sporen richting de Rotterdamse haven, waar ik om half negen op de rol stond voor de voorleesmarathon. Na afloop heb ik Rineke, Joëlle en Jochum meegetroond naar de oude haven. Aan de kade lagen klassieke zeilschepen decoratief aanwezig te zijn, en in de verte doemde de Zwaan op uit de mist. Het mooiste plekje van Rotterdam.

Antiochus, Ptolemaïs en de Eleuterus

Zaterdag 30 Oktober 2004 om 13:59

De lezer na mij

Het was even wennen, vanmorgen vroeg bij boekhandel Donner. Als deelnemer aan de voorleesmarathon krijg je een uur van tevoren het bijbelgedeelte toegewezen dat je mag voorlezen en voor mij was 1 Makkabeeën 11:20 tot 13:43 gereserveerd. Een spannend verhaal, maar voor een verstokte Protestant als ondergetekende een minder bekend gedeelte. In de Protestantse traditie hebben deze Apocriefe (of: Deuterocanonieke) boeken eigenlijk geen plaats. Dat deel van de Bijbel blijft in de zondagse diensten doorgaans ongelezen en onbesproken, en al staan ze wel in bijbelvertalingen als de Petrus Canisius, de Willibrord en de Groot Nieuws editie die we aan tafel lezen - toch las het als een nieuw verhaal.

Zijwieltjes

Vrijdag 29 Oktober 2004 om 19:16

klik groot!

Sargasso.web-log.nl

Vrijdag 29 Oktober 2004 om 18:32

Tijdelijk adres van Sargasso (vanwege hardnekkige problemen met de techniek): sargasso.web-log.nl

Update zondag 12 maart 2006: Sargasso's hoster heeft de stekker eruit getrokken. Als winnaar van de Dutchbloggies trok Sargasso iets te veel verkeer naar zijn smaak. Maandagochtend 10 uur kijken ze verder. Een contract van vele honderden euri per jaar is blijkbaar niet voldoende om fatsoenlijke professionele service bij die club (YourHosting) te krijgen... Gelukkig zijn ze ook in de technische kant van hun vak niet bepaald professioneel te noemen: via deze link is Sargasso namelijk gewoon bereikbaar.

Nieuwe uitbraak Bagle virus

Vrijdag 29 Oktober 2004 om 13:22

Ontvangt u een mailtje met 'Re:', 'Re: Hello', 'Re: Thank you!', 'Re: Thanks :)' of 'Re: Hi', voorzien van een bijlage met 'joke' of 'price'? Niet openen maar wegkieperen. En natuurlijk (achter)deuren en ramen sluiten, oftewel alle backdoors en windows dichtimmeren door een firewall én alle updates van Microsoft en uw virussoftware te installeren!

Meer info bij de Waarschuwingsdienst van BZK.

Caller ID spoofing

Vrijdag 29 Oktober 2004 om 11:11

Nieuw is het niet, maar nu wel opeens beschikbaar voor de massa in de VS: Caller ID spoofing, oftewel nummerherkenning omzeiling. De beller surft naar Camophone.com, geeft op naar wie hij wil bellen (A), wat zijn echte nummer is (B) en welk nummer op de display van de gebelde moet verschijnen (C). Vervolgens zet de site de telefoonverbinding op, waarbij A niet beter weet dan B = C.


Je denkt dat je moeder je belt, maar krijgt je stalkende ex aan de lijn. Of dat de bank je belt dat de betaling is ontvangen en de goederen mogen worden afgeleverd, terwijl je in werkelijkheid tegen een handlanger van je malafide afnemer praat - om maar wat voorbeelden te noemen. En dat alles voor 5 dollarcent per minuut, met een minimum afname van 100 minuten. Ter geruststelling: de 'dienst' is voorlopig alleen bruikbaar met VS telefoonnummers.


Een eerder, vergelijkbaar initiatief ging vorige maand een paar dagen na de launch al offline. Ondertussen is die site weer beschikbaar, maar uitsluitend voor "official use by law enforcement agencies." Of dat het gevolg is van de doodsbedreiging die de site-eigenaar ontving, juridische acties of het doorgebroken inzicht dat zo'n dienst bijzonder schadelijk kan zijn in handen van de verkeerde mensen, laat de site in het midden.

Nerd humor

Donderdag 28 Oktober 2004 om 15:46

: wie lacht, is een nerd ;-)

George Bush 'schurk van het jaar'

Donderdag 28 Oktober 2004 om 15:22

Althans - volgens filmliefhebbers. Bush's rol als president van de VS in Michael Moore's 'Fahrenheit 9/11' bezorgde hem de eerste plaats als bad guy, nog voor Leatherface (Texas Chainsaw Massacre) en Gollum.

DitMoetJeZien

O(v)ervloed

Donderdag 28 Oktober 2004 om 00:19

Zou het dan toch waar zijn...

Dat drievoudig snoer, dat we vroeger leerden...

God, Nederland en Oranje,

maar dan in een andere volgorde:

God, Oranje en Nederland?


Want dat kan toch de enige verklaring zijn die je kunt bedenken voor de 'verspreking' die Hare Majesteit maakte tijdens de presentatie van de Nieuwe Bijbel Vertaling: "duisternis lag op de overvloed."

Overvloed die er al vanaf het begin van de Schepping is geweest, genoeg voor iedereen... Overvloed die we, als we het Licht willen zien, allemaal zouden moeten kunnen zien nadat God sprak: Er moet licht zijn, en er was licht! Een hele mooie verspreking dus! Voor wie het wil horen.

EO moet stoppen met kerktelefoon

Dinsdag 26 Oktober 2004 om 13:21

Commissariaat voor de Media: kerkfilternet is "zelfstandige en niet toegestane nevenactiviteit".

Bron: persbericht.

Valet service

Dinsdag 26 Oktober 2004 om 09:59

Verkiezingen in Florida

Zaterdag 23 Oktober 2004 om 23:28

Bij de vorige Presidentsverkiezingen in de VS waren de 'butterfly' stembiljetten van Florida zo onduidelijk dat veel mensen achteraf op de verkeerde personen bleken te hebben gestemd. Maar ook met hypermoderne stemtechnieken is het soms heeeeel moeilijk om de juiste keuze te maken... ;-) (Via zus Annelies)

KesselsKramer

Vrijdag 22 Oktober 2004 om 15:25

Vaak verversen (F5, F5, F5...): de site van reclamebureau KesselsKramer. Mede-oprichter Erik Kessels vertrekt overigens, maar dat terzijde.

Niet vervolgen kraker overheidssites "slecht signaal"

Vrijdag 22 Oktober 2004 om 14:26

Wie de elektronische snelweg opgaat, is er verantwoordelijk voor dat zijn voertuig niet wordt gekaapt. Bewustwordingsacties en voorlichting over 'safe surfen' dragen daaraan bij. Maar hiervoor ontstaat bij de burger pas draagvlak wanneer de overheid het goede voorbeeld geeft: door zichzelf goed voor te bereiden én door in het geweer te komen wanneer computerkrakers actief zijn.

Open brief van het Forum burger@overheid

Goooogle...

Woensdag 20 Oktober 2004 om 22:47

...ziet nog wel een kans om Pieper voor Netkwesties aan het spreken te krijgen ;-)

Stemmen met je portemonnee

Woensdag 20 Oktober 2004 om 22:25

Dit weekend werd bekend dat televisienetwerk Sinclair Broadcast Group, die met z'n 62 zenders een kwart van de VS huishoudens bereikt, de film 'Stolen Honor' gaat uitzenden in primetime. Deze controversiele film geeft een handvol republikeinse veteranen ruim baan om hun - ondertussen genoegzaam weerlegde - beschuldigingen aan het adres van John Kerry te ventileren. De beurs reageerde in de daarop volgende dagen met een scherpe koersdaling van bijna 20%.

Toen was de maat vol voor de grootaandeelhouders: dinsdag eisten ze onder aanvoering van investeringsmaatschappij Glickenhaus & Co dat Sinclair een gelijke hoeveelheid zendtijd zou uittrekken om ook 'mensen met een tegengestelde mening' aan het woord te laten. Niet vanwege politieke voorkeuren, overigens:

"We are not partisan. We are investors. Sinclair's decision has caused harm to the value of our investment in Sinclair. We believe Sinclair must give equal time to an opposing point of view. Otherwise the company is placing its future and the value of our investment in jeopardy, by putting the renewal of its FCC licenses at risk, alienating local advertisers, and opening itself up to libel suits against the company."

De volgende dag herstelde de koers weer.

Woensdag Patchdag

Woensdag 20 Oktober 2004 om 09:27

Grote gaten in Internet Explorer: desgewenst kan een buitenstaander met uw gebruikersrechten code uitvoeren (lees: programma's starten) op uw systeem, en zelfs in bestanden schrijven. Het enige dat u hoeft te doen is een website bezoeken met IE. Hoe u dit probleem kunt voorkomen? Active Scripting en ActiveX uitzetten en bijpatchen maar! Of eh... nou ja, u weet het ondertussen wel.

CERT Advisory

Brul!

Dinsdag 19 Oktober 2004 om 17:41

"De Schreeuw" met het Droste effect...

GetNetWise

Maandag 18 Oktober 2004 om 12:11

In vervolg op dit postje: GetNetWise...

Eric O vrijgesproken

Maandag 18 Oktober 2004 om 09:50

Last 100 podcasts

Maandag 18 Oktober 2004 om 08:31

Bringing Podcasting to the next level: audio.weblogs.com. Kudos to Dave Winer and Adam Curry.

Herfsttooi

Zondag 17 Oktober 2004 om 21:13

Klik groter...

Lees hier het verhaal... ;-)

Groot Nieuws

Zondag 17 Oktober 2004 om 18:58

Het blijft bijzonder, de vertrouwde stem van nieuwslezer Arend 'Arendsoog' Langenberg te horen vertellen dat Jezus is geboren!

Meer bij het NBG

Magic Desktop

Zondag 17 Oktober 2004 om 15:14

klik groter!Een schil om Windows waarmee kinderen veilig (u: "huh, 'veilig' en 'Windows' in één zin - voelt u zich wel goed GJ?") kunnen internetten, emailen, leren en spelen. Spelletjes spelen kost punten, educatieve progjes leveren punten op. Allemaal heel pedagogisch verantwoord gebouwd en (kinder-)smaakvol verpakt in vrolijke 'niets-aan-de-hand' kleurtjes. Een leuk idee, geschikt voor kids van 2 tot 12 volgens maker Easybits. Dat laatste is natuurlijk absurd: de gemiddelde brugpieper weet meer van het TCP/IP protocol dan van spelling of aardrijkskunde en legt samen met z'n vriendjes tussen huiswerk en het avondeten door nog snel even overheid.nl plat. Maar: mocht een Mac voor u geen optie zijn, dan kunt u hiermee wellicht uw kroost tot zeg een jaar of 7 oud onwetend houden, onbereikbaar voor de boze bits en bytes in de buitenwereld.


Zodra u echter de eerste tekenen van twijfel over Sinterklaas opmerkt is het tijd om er een stoomcursus internetsecurity tegenaan te gooien en de Magic Desktop naar het land der fabelen te verwijzen. Immers, de beste beveiliging blijft gezond verstand en een gedegen basiskennis van de risico's - niet blind vertrouwen in een stukje software!

Im Wunderschönen Monat Mai

Zaterdag 16 Oktober 2004 om 15:38

Im wunderschönen Monat Mai,

Als alle Knospen sprangen,

Da ist in meinem Herzen

Die Liebe aufgegangen.


Im wunderschönen Monat Mai,

Als alle Vögel sangen,

Da hab ich ihr gestanden

Mein Sehnen und Verlangen.

Beluister Heinrich Heine's "Im wunderschönen Monat Mai" in een toonzetting van Robert Schumann, schitterend vertolkt door Christoph Prégardien (Tenor) en Andreas Staier (Fortepiano).


't Is raar, maar ieder najaar komt er een moment waarop ik hartstochtelijk verlang naar de maand mei van Heine. De 'sehnsucht' die er uit spreekt, de onbereikbare liefde omgeven door een uit z'n voegen barstende natuur... voor mij is het de ideale muzikale metgezel voor de uitbundige kleurenpracht van de herfst, die fraaie voorbode van rotting en verval. Ik wil mei!

Podcasting

Woensdag 13 Oktober 2004 om 16:57

De term is nog geen maand oud, maar het domein podcasting.nl is al geclaimd (als eerste domein!) door Jlg Netconsultancy.

Bijna perfect...

Woensdag 13 Oktober 2004 om 12:50

Alleen nog even het juiste OS er op zetten ;-)

OQO

Jos is blij

Woensdag 13 Oktober 2004 om 12:32

Foto-iPod?

Dinsdag 12 Oktober 2004 om 13:00

Volgens Think Secret komt Apple nog voor de kerst met een 60GB iPod met display, iPhoto koppeling en TV-out. Yay!

Geenstijl.nl

Dinsdag 12 Oktober 2004 om 12:39

Cysonet Managed Hosting heeft besloten per direct de website www.geenstijl.nl uit haar netwerk te verwijderen. De Ddos aanvallen gericht op deze site veroorzaken teveel overlast voor onze klanten.

Aldus Cysonet op haar website. Begrijpelijk vanuit technisch perspectief, onbestaanbaar met het oog op klantvriendelijkheid. Immers, had daar niet moeten staan "...teveel overlast voor onze andere klanten"? Geenstijl.nl is toch ook een klant? Fraai is dat: word je aangevallen door een groep onverlaten, laat je provider je vallen. Even los van de vraag in hoeverre Geenstijl dit over zichzelf afgeroepen heeft, lijkt het me toch 'not done' om een slachtoffer van een Ddos aanval zo als een hete aardappel te laten vallen. En als dat ook nog conform beleid is, zoals Cysonet iets verderop meldt, dan lijkt het me voor klanten van Cysonet zaak dat beleid snel mogelijk boven tafel te krijgen!

Today... is the day.

Maandag 11 Oktober 2004 om 18:13

Christopher ReeveChristopher Reeve (52) is zondag overleden aan een hartaanval. De Superman-acteur raakte in 1995 tot aan zijn nek verlamd nadat hij van zijn paard viel. Sindsdien zette Reeve zich veel in voor het lot van de verlamde medemens. Hij richtte het Christopher Reeve Paralysis Foundation op, dat veel research naar verlamming financierde, en zorgde ervoor dat verlamming meer onder de aandacht kwam.


Voor de beursgang van WorldOnline sprak hij een promospot in over alles wat hij 'op een dag' zou gaan doen. Ik heb hier voor u de originele basistrack, zonder de muzak. De payoff 'Worldonline, Freedom of Movement' heb ik er voor u afgesloopt. Reeve heeft zijn bewegingsvrijheid eindelijk terug, en daar had hij WOL niet voor nodig.

De getuige van Bill Gates en het Innovatieplatform

Vrijdag 08 Oktober 2004 om 18:17

Het is een beredeneerde gok van 10 miljoen dollar, evenveel geld in één investering als het gehele Technopartner programma van het ministerie van Economische Zaken voor volgend jaar.

Michiel Frackers schreef een uitgebreide reactie op de eindrapportage Sleutelgebieden-aanpak van het Innovatieplatform. Halverwege komt ook de investering van August Capital in Six Apart ter sprake. Uit dat deel is de bovenstaande quote afkomstig.

De Digitale Journalist

Vrijdag 08 Oktober 2004 om 12:10

De standaarden van de online media zijn aan het schuiven geraakt, wat verder naar de donkere kant, de kant van vermenging van inhoud en commercie. De assumptie die daarachter schuilgaat is eenvoudig: het speelkwartier is voorbij. De toegenomen commerciële druk is een teken van volwassenwording, teken dat het mee gaat doen met de traditionele media.

Erik van Heeswijk in De Digitale Journalist

August Capital investeert $10M in Six Apart

Vrijdag 08 Oktober 2004 om 11:05

Dit is zóó jaren '90...

Carwash

Woensdag 06 Oktober 2004 om 18:12

Leesbaarheid test

Zondag 03 Oktober 2004 om 21:06

Natuurlijk kon ik na mijn kritiek op de leesbaarheid van de troonrede niet achterblijven: ook Kole's Queeste moest op de pijnbank. De resultaten:


Gunning Fog Index 8.74

Flesch Reading Ease 69.67

Flesch-Kincaid Grade 5.13


Met die scores ben ik zeer tevreden.


Disclaimer: bedenk dat de score niets zegt over de inhoud, alleen over de tekstopbouw en de beoogde doelgroep. Als oud-redacteur, gespecialiseerd in instructieve teksten voor lezers op mbo+ niveau, ben ik 'geprogrammeerd' om op dit niveau (FRE 60-70) te schrijven. Het nut van deze test is dan ook beperkt: het is een meetinstrument, geen vervanging voor een proofreader.

Content en betalen

Zaterdag 02 Oktober 2004 om 13:40

Internetuitgave Netkwesties (gemaakt door Tonie van Ringelestijn, Peter Olsthoorn en Wessel Zweers) is sinds deze zomer voor zijn voortbestaan afhankelijk van bijdragen van de lezers. De stand van zaken tot nu toe is ronduit teleurstellend: iets meer dan 1% van de abonnees trok de knip. In de 'echte' wereld betekent zo'n marktrespons het einde van de uitgave.

Fake of Foto?

Zaterdag 02 Oktober 2004 om 13:39

Klik groter!|

Feeling lucky? Test je scherpe blik bij deze quiz van computer graphics software ontwikkelaar Alias.

Schat, de nieuwe hifi-set is binnen!

Zaterdag 02 Oktober 2004 om 00:25

En dat grenen meubeltje daar achter, die met die kekke stalen paneeltjes, da's de ...

Dekmantel

Vrijdag 01 Oktober 2004 om 19:56

Voor de liefhebbers van complottheorieën is de nieuwste column van Jos Birken een must-read. Over Google, phishing en de CIA...

Kink FM nu ook te beluisteren via iTunes

Vrijdag 01 Oktober 2004 om 12:01

We sluiten niet uit dat we op termijn ook complete programma’s via iPod-achtige apparaten zullen verspreiden. Radio wordt de komende jaren opnieuw gedefinieerd en daar zal KINK FM deel van uit maken.

Aldus KinkFM directeur Jan Hoogesteijn in een persbericht. PODcasting lijkt in een stroomversnelling te raken. Tijd om ernst te maken met de P2P distributie, om te voorkomen dat dit initiatief aan zijn eigen succes te gronde gaat. Lees ook de berichtgeving van P7 bij Planet.

Michiel Veenstra wint de Marconi-Award

Vrijdag 01 Oktober 2004 om 10:57

En dat is niet meer dan terecht. Maar in de categorie 'aanstormend talent'?! Michiel is uiterst professioneel en zeer onderhoudend, een vakman. Als dat nog 'aanstormend talent' heet mag de rest van de nederlandse DJ's zich zorgen gaan maken ;-)

Lees ook Michiels dankwoord.