Old Skool

Maandag 28 Februari 2005 om 16:59

Je gaat je er erg oud van voelen, maar een trip door de computer memory lane heeft toch ook iets vertederends. In de categorie 'daar heb ik nog mee gewerkt!' trof ik de ZX80 (met verschrikkelijk hip maar onpraktisch tiptoetsenbord), de MSX (echte multimedia), de TRS-80 (daarop 'programmeerde' ik in basic boter-kaas-en-eieren), de P2000, niet te vergeten de Apple II en de Macintosh... In dit overzicht ontbreken nog de kekke witte Compaq laptop (met blauw-wit scherm), de Apple Lisa, m'n recent nog tot 'beste gadget ooit' uitgeroepen Apple Powerbook 100 (met ingebouwde trackball) en het Apple Plusje, een vaag Philipsbakje met ingebouwde daisywheel printer (!) en nog wat meer exotisch spul. Er blijft echter genoeg leuks over!

Things that keep you awake at night

Maandag 28 Februari 2005 om 09:18

"Papa?"

Twee slaperige kinderogen doen hun best me ernstig aan te kijken. Die ochtend was Jochum met zijn stuitje hardhandig op de stenen kerkvloer beland en daar had hij de hele dag last van gehad. Het leven van een zesjarige is soms zwaar. Toen ik 'm tegen drie uur 's nachts hoorde huilen leek de oorzaak dan ook voor de hand te liggen. Voorzichtig had ik 'm geholpen op zijn zij te draaien, waarna hij weer verder dommelde. Maar als ik de kamer wil verlaten roept hij me terug.

"Zeg het eens, kerel." - "Papa, op mijn deel, hm?" - "Ja?" - "Daar is iets echt niet goed hoor." - "Wat dan?" - "Ik kan geen audio afspelen."

Vorsend kijkt hij me aan, als om te onderzoeken of de ernst van dit probleem wel in volle omvang tot me doordringt. Hij heeft een eigen login en password voor de computer in de woonkamer, en daar staan zijn programma's en tekeningen op - zijn deel. Ik houd met moeite m'n lachen in en zeg: "Morgen zal ik er naar kijken, goed?" - "Ja, dat is goed. Geen audio, dat is niet goed."

Hij knikt tevreden en slaapt verder.

Mozilla Firefox 1.0.1

Vrijdag 25 Februari 2005 om 11:00

Hop hop, in galop naar www.mozilla.org om de update te downloaden: bevat o.a. de definitieve patch voor het IDN-probleem.

Dit is 'n...

Donderdag 24 Februari 2005 om 20:48

... eh, giraapje?

TelSellMarkt

Donderdag 24 Februari 2005 om 18:23

Het project waaraan yours truly, Bob, Dirk-Jan, Marc en Tycho de afgelopen maanden in alle stilte werkten is vandaag opgepikt door het Algemeen Dagblad (voorpagina), Radio 538 (Evers), Business News Radio, Planet, RTL Boulevard, Editie NL, Shownieuws...

Armageddon

Woensdag 23 Februari 2005 om 16:46

Uiteindelijk laat de eindstrijd zich samenvatten op een ...

Mad Matrix Kung Fu Cow

Woensdag 23 Februari 2005 om 13:43

Regisseur en acteur Steve Oederkerk knutselde in 2002 "Kung Pow: Enter The Fist" in elkaar, een mix van Kung Fu, The Matrix, The Lion King en compleet geflipte humor. De film flopte (het was allemaal net wat teveel 'over the top'), maar de vechtscene tussen The Chosen One en een gekke koe is ronduit hilarisch leuk. (via Yakup)

Calvin and Hobbes

Woensdag 23 Februari 2005 om 10:26

Heel veel meer hier!

Big(ger) & Bad(der)

Dinsdag 22 Februari 2005 om 12:27

Mine Truck vs. Toyota Landcruiser

AJAX (nerd alert)

Dinsdag 22 Februari 2005 om 09:24

Nee, dit gaat niet over een ploeg van 11 volwassen kerels die - ijdelheid der ijdelheden! - in een bal gevangen wind najagen. Evenmin over brandblussers of Griekse goden. Dit gaat over Asynchronous JavaScript And XML, 'the next big thing' in webapplicatieontwikkeling.
Google is making a huge investment in developing the Ajax approach. All of the major products Google has introduced over the last year - Orkut, Gmail, the latest beta version of Google Groups, Google Suggest, and Google Maps - are Ajax applications. (...) Others are following suit: many of the features that people love in Flickr depend on Ajax, and Amazon's A9.com search engine applies similar techniques.

Lees meer bij Jesse James Garrett.

Google Cheat Sheet

Dinsdag 22 Februari 2005 om 08:57

Handig: alle tips, trick en tweaks om snel de gewenste antwoorden van Google te krijgen op één pagina.

Lenci Kristin Emma

Vrijdag 18 Februari 2005 om 18:37

Lenci Kristin Emma

Lang gewacht...
Eindelijk is Lenci geboren. Annelies en Mark Jörg van harte gefeliciteerd. We hopen snel op kraamvisite te komen. Meer foto's en een verslag bij Engeltje.

Kewl, d00d!

Vrijdag 18 Februari 2005 om 13:18

~w00t! Een cursus !337$p34k 4 n00bs, als u begrijpt wat ik bedoel.

Kane

Donderdag 17 Februari 2005 om 09:49

Arme Dinand, je begrijpt niets van alle kritiek. Maar hopelijk begrijp je wel dat Mascotte met 'the Holy Ground' niet het graf van je vrouw bedoelt.

Luuk Koelman doopt - wat mij betreft terecht! - zijn vlijmscherpe pen in puur venijn.

Voor de vorm

Woensdag 16 Februari 2005 om 14:34

Gistermiddag met Tycho een seminar in de RAI bezocht over Adaptive Enterprise Linux toepassingen. En GJ, was 't wat? Neuh, niet bijster boeiend. We hebben 't voor de vorm uitgezeten. Maar al terugkuierend naar de auto, kris-kras over de beursvloer, toch best een paar interessante lijnen gezien!

Tweedehands adressen

Dinsdag 15 Februari 2005 om 08:37

Vanmorgen lag de bovenstaande spam in m'n mailbox. De website 2dehands.nl denkt dat ze het recht heeft mijn bandbreedte, harddiskruimte en tijd te claimen voor een mail ter promotie van hun diensten. Ze nodigen deze steile calvinist en braaf getrouwde vader van drie kinderen van harte uit om z'n caranavalskleren via hen te verkopen - en adviseren me terloops om eens een nieuwe partner op te duikelen via een gratis full membership bij hun partner-in-crime, datingsite nalo.nl. Vrij kansloze actie.

Frodo heeft toch gefaald...

Donderdag 10 Februari 2005 om 17:14

klik groot

Geachte Direktie (categorie: nu op mijn bureau)

Donderdag 10 Februari 2005 om 11:19

Klik voor de hele brief

Gezichtsbedrog

Woensdag 09 Februari 2005 om 00:13

Beetje in de ...

IDN spoofing

Dinsdag 08 Februari 2005 om 23:49

Voor de verandering eens een probleem waar IE als enige browser niet vatbaar voor is: International Domain Name Spoofing. IDN is een webstandaard voor het weergeven van domeinen met niet-westerse karakters in hun naam. IE ondersteunt ook deze standaard niet, vrijwel alle andere browsers wel. Het veiligheidsrisico zit 'm erin dat onverlaten door deze standaard nepadressen kunnen registreren, die er op het oog uitzien als gewone, vertrouwde adressen.

De simpelste oplossing in Firefox bestaat uit het toevoegen van de string /[^\x20-\xFF]/ als AdBlock filter rule. Werkt perfect, en blijft ook werken na een herstart van de browser of de installatie van nieuwe extensies - in tegenstelling tot het editen van je about:config of het aanpassen van compreg.dat, de beide mogelijkheden die in eerste instantie de ronde deden als oplossing voor dit probleem.

Schni-Schna-Schnappi!

Dinsdag 08 Februari 2005 om 12:48

Mocht u een onbedwingbare behoefte voelen om uw omgeving tot waanzin te drijven met de 'ohrwurm' Schnappi, dan vindt u hier handenvol alternatieve versies van Vader Abraham, Falco, Rammstein...

Goed gestrikt

Maandag 07 Februari 2005 om 22:18

Knoop het goed in je oren: strik je een stropdas en je veters.

Helemaal geshuffeld...

Maandag 07 Februari 2005 om 21:57

Wat doe je als rechtgeaarde geek met de 1GB iPod Shuffles van je vrienden? Precies, je pakt een USB-hub en knutselt van vier iPod Shuffles een Shuffle RAID in elkaar!

Liedtekst voor doven en slechthorenden

Maandag 07 Februari 2005 om 17:21

Errug grappig, deze 'vertaling' van Natalie Imbruglia's 'Torn' door David Armand van "The Hollow Men". Meer in het voorjaar bij de BBC! (via Jos)

Change of plans...

Zondag 06 Februari 2005 om 22:11

Tsjonge, dat was me het middagje wel. De server waarop Kole's Queeste draaide kwam na gepland klein onderhoud en een reboot niet meer overeind. Een hersteloperatie met behulp van de Windows 2000 CD mocht niet baten: de recoverysoftware vond dat er geen soep was te koken van de inhoud van de harde schijf. Nu staat het OS op een fysieke schijf, Apache en PHP op een andere, de website zelf op weer een andere en de dagelijkse backup zelfs op een andere lokatie - het zou dus goed komen, hoe dan ook. Maar ja, hoe precies?

Met de moed der wanhoop vanaf de Win2k CD geboot en handmatig een checkdisk repair aangezet. Dat ging wel even duren... Ondertussen woog ik m'n kansen. Misschien toch maar overstappen op LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP)? Eigenlijk was ik dat pas van plan na de verhuizing van KQ naar een server bij Capcave, zodat ik rustig kon experimenteren met m'n servertje zonder dat u daar last van zou hebben. Misschien was er een soort quickstart Linux-distributie te vinden, met Apache en PHP al voorgekookt... toch maar even onze netwerkspecialist Tycho bellen.

The Emperor's New Computer

Zaterdag 05 Februari 2005 om 18:56

So is the mini a maxi value? For me, clearly, no. When I consider that a good deal of my time is spent running applications like Disk Defragmenter, Scandisk, Norton AV, Windows Update and Ad-Aware - none of which are available for the Mac platform - it doesn't make sense for me to "switch" to a Mac at this time.

Werkelijk hilarisch, deze 'review' van de MacMini. ;-)

Dienstmededeling

Zaterdag 05 Februari 2005 om 12:20

Uit de logfiles bleek dat menigeen Google afspeurde naar het juiste adres van Kole's Queeste. Eerlijk is eerlijk, de relatie tussen naam en adres was alleen voor insiders logisch - en dat is niet klantvriendelijk, zogezegd. Vanaf vandaag kunt u Kole's Queeste daarom niet alleen vinden op het vertrouwde adres gertjan.kole.info, maar ook op kolesqueeste.nl.

Breaking News

Vrijdag 04 Februari 2005 om 10:02

Goed, vergeet even het woord 'songfestival' (Brrr! Voelt u ook een koude windvlaag laag over de grond trekken, zodra u dat woord in de mond neemt? Een facade van glitter en glamour voor een blinde muur van commercie en jalouzie - een wereld waarin het publiek wanhopig op de verpakking sabbelt omdat de koekjes zelf niet te vreten zijn...)


Ga er eens lekker voor zitten. Denk aan The Eagles, Crosby, Stills & Nash, Poco, Venice. Melodie, ondersteund door harmonie en ritme. Muziek die zich gaandeweg ontwikkelt, niet van de hak op de tak springend maar volgens logische patronen.


Klik en geniet van Ralph McCoy. Inderdaad, dit is geen songfestivalliedje. Een beter compliment kon de jury niet geven.

Allemaal even lachen...

Vrijdag 04 Februari 2005 om 00:01

Klik groot!

Geen genocide in Darfur

Woensdag 02 Februari 2005 om 10:36

Vanmorgen in Trouw: Zware misdaden, maar geen genocide in Darfur. Tom had 'm akelig goed voorspeld...