F(in)ishing Touch

Woensdag 29 Juni 2005 om 20:20

Klik groot!

Na enkele dagen noeste arbeid legt Meindert de laatste hand aan de vijver. Vakwerk!

Onwards, upwards...

Woensdag 29 Juni 2005 om 17:25

In de afgelopen pakweg dertig jaar liet het behandelplan voor mijn hart zich kort door de bocht uitgedrukt samenvatten als 'aanpappen en nathouden'. Ingrijpen zal meer nadelen met zich meebrengen dan voordelen, de risico's zijn te groot, de verwachte winst te klein. Dat vertaalde zich in een strategie van stevige medicatie enerzijds, en de nodige beperkingen anderzijds. Hardlopers zijn doodlopers, in mijn geval letterlijk. Dus niet hardlopen. En niet zwemmen, niet voetballen, niet sporten - kortom, geen inspanningen waar je hartslag van omhoog gaat.

Vanmorgen had de cardioloog een afwijkende boodschap voor Rineke en mij. We gaan dotteren, op korte termijn. Niet omdat er opeens paniek is of zo, of omdat het opeens veel slechter gaat. Nee, omdat het kan. De vanzelfsprekendheid waarmee de arts, naar het scherm met de film turend, terloops opmerkte "Dat gaan we wegdotteren" deed me even naar adem happen.

Dotteren. Het zal niet al mijn klachten wegnemen, maar de 'kwaliteit van leven' zou wel significant toenemen. "Het is wel de bedoeling dat je erop vooruitgaat" grapte de arts, toen ik informeerde naar de impact van de ingreep. Maar hij snapte best wat ik bedoelde, en vertelde dat ik het moest vergelijken met een catheterisatie. Catheteriseren is niet fijn, maar vergeleken met je dertig jaar koest houden is dat een no-brainer.

Het voelt spannend, een beetje eng, maar vooral vol verwachting. En geborgen, als een kuiken bescherming zoekend totdat het veilig is.

Monica

Dinsdag 28 Juni 2005 om 12:22

De Roemeen Mihai Anghelescu creëerde dit schitterende 3D-model, geïnspireerd op actrice Monica Belluci, met de draadframes en textures van 3ds max. Da's andere koek dan de hoekige 3D-koppen van een paar jaar geleden! Hij won met deze inzending een Choice Award van het Creative Computer Graphics Forum.

99.999

Maandag 27 Juni 2005 om 11:25

klik leesbaar

Als u de 100.000ste Freemail gebruiker van Nederland wilt worden, moet u vlot zijn ;-)
(update 12:05 -

)

Panteratigers

Maandag 27 Juni 2005 om 10:37

De stichting Pantera heeft een aparte website geopend met nieuws over de Veluwse poema(s?). Wel lastig dat de datum steeds achterloopt op de genoemde weekdag in het nieuwsoverzicht.

Als ik zo de kleur en grootte (op basis van de hoogte van het graan) van het beest bekijk, lijkt-ie verdacht veel op onze kater Rakker, ware het niet dat die twintig jaar geleden de pijp uit is gegaan. Of wacht, we hebben z'n kadaver nooit gevonden... zou het dan toch...

Groei

Zondag 26 Juni 2005 om 20:35

Vanavond zijn Rineke, Joëlle, Meindert en Ilia collectief naar Reloaded. Ik wordt geacht Jochum (6,5 jaar) uit bad te halen en in bed te stoppen, maar meneer vindt zichzelf nog niet schoon genoeg. Ik ga naar beneden om het nieuwe prinsesje op het journaal te bewonderen. Plotseling staat hij naast me, volledig in de kleren. "Ja, ik dacht: goeie kans dat papa nog wel iets lekkers heeft." Twee opgewarmde worstjes en een schaaltje chocoladevla met slagroom later lezen we samen een paar verhalen uit de kijkbijbel. Over het dochtertje van Jaïrus, en over de barmhartige Samaritaan. We besluiten dat Jezus wil dat we goed voor elkaar zorgen, en dat Hij heeft voorgedaan hoe dat moet.

Moeiteloos switcht Jochum naar aardsere zaken. "Ik zorg heel goed voor mijn gitaar!" Dat is iets nieuws; Jochum die goed voor iets materieels zorgt... Je kunt op zijn kamer niet van de deur naar het raam lopen zonder speelgoed te vertrappen, en geen enkele puzzel is nog compleet. Maar hij gaat verder: "Er zit geen krasje, geen deukje in. Hij glimt net zo mooi als een auto die..." - even zoekt hij naar het juiste beeld - "...die je net hebt gekocht!" Ik ben geïntrigeerd door zijn plotselinge belangstelling voor de gitaar. Toen hij het instrument een half jaar geleden kreeg vond hij het mega-stoer, maar al snel ontdekte hij dat gitaarspelen niet vanzelf gaat en verloor het zijn interesse. "Kun je er al goed op spelen?" vraag ik hem. Handig kaatst hij de bal terug: "Nee, maar dat komt omdat jij me les zou geven en jij bent er nooit." Tsja, daar vroeg ik natuurlijk om. "Duik maar gauw je bed in, dan kom ik je nog even gitaarles geven."

Dat hoef ik geen twee keer te zeggen. In bed hangt hij zijn gitaar (een halve, qua grootte) om de nek, terwijl ik me op een kruk neerzet met mijn Spaanse gitaar op schoot. En zowaar, hij heeft opeens aandacht voor het instrument, gaat er inderdaad omzichtig mee om en let goed op hoe hij de vingers van zijn linkerhand op de toets moet zetten om een E-Mineur akkoord te vormen. We verplaatsen de aandacht naar de rechterhand om de snaren aan te slaan, en na drie pogingen lukt het. Bijna verliest hij de grip op de gitaar, en als hij 'm met zijn linkerhand beter vastgrijpt is het akkoord natuurlijk ver te zoeken. Hij grijnst, kijkt naar de vingers op de toets en zegt "Sorry, ik ben even de handcoördinatie en het ritme kwijt!" Even ben ik verstuiterd - ik heb die woorden niet naar hem toe gebruikt, en zeker niet in deze context - maar zonder aandacht te geven aan z'n woordkeuze help ik 'm op weg naar de juiste posities. We raggen met z'n tweeën een minuutje E-Mineur akkoorden en dan vindt hij het welletjes. Ik berg zijn gitaar op in de kast en begeleid ons al tokkelend als we samen het avondgebedje zingen. Als ik opsta zegt hij nadenkend: "Kijk, zo moet dat dus: steeds afwisselend een andere vinger. Goed dat ik dat nu weet."

AJAX

Zaterdag 25 Juni 2005 om 15:20

Nette code, compatible, en nog enorm kewl ook: javascript styles om de presentatie van je webcontent een significante schop de goede richting op te geven.

Tornado

Vrijdag 24 Juni 2005 om 19:50

Foto gemaakt door John Vanheyst

Het weer vandaag in Alberta, Canada... dan toch maar liever een hittegolf!

Johannes Vermeer

Vrijdag 24 Juni 2005 om 19:06

Een schat aan informatie over de meester en veel van zijn schilderijen, attractief én interactief gepresenteerd bij Essential Vermeer. Mooi!

Zittend patiënt

Donderdag 23 Juni 2005 om 14:52

Vanmorgen vroeg stapten Rineke en ik om even over half acht het Antoniusziekenhuis binnen, waar ik een hartcatheterisatie heb ondergaan. 't Was niet de eerste - en waarschijnlijk ook niet de laatste.

Patented European Webshop

Woensdag 22 Juni 2005 om 14:41

Of: waarom Europese software octrooien echt geen goed idee zijn.

Gezichtsbedrog

Woensdag 22 Juni 2005 om 09:19

Staar naar het kruisje, en zie wat er niet is.

Veel beter te zien in het groot, en met uitleg!

Psalmen voor Nu (II-b)

Woensdag 22 Juni 2005 om 00:54

Psalm 57 is een van mijn favorieten - in de bijbel, en nu ook in de schitterende versie van Menno van der Beek en Kees van Setten van het project Psalmen voor Nu. De berijming uit het liedboek heeft me nooit kunnen bekoren, en die melodie al evenmin. Als het aan mij zou liggen, plakte iedereen direct deze versie in z'n liedbundel!

Linux-distro's

Maandag 20 Juni 2005 om 21:55

Fijn, een Beginner’s guide to Linux distros van TipMonkey. Extragratis een tip van mij erbij: lees ook de comments, maar stoor je niet aan al die betweters. Nerds. ;-)

Psalmen voor Nu (II-a)

Maandag 20 Juni 2005 om 09:59

Dienstmededeling: Psalm 57 komt eraan. Afgelopen zondag hebben Maartje en ik 'm in de kerk uitgevoerd om de gemeente te laten kennismaken met de Psalmen voor Nu. Daar kwamen veel en positieve reacties op. Helaas is de geluidsopname niet geslaagd... Vanavond of morgen ga ik proberen Joëlle te strikken om 'm met me op te nemen - daarna krijgt u het resultaat hier te horen. Voor een blik in de diepte van psalm 57 verwijs ik u nu naar het weblog van Dirk Jan van Veelen. Dieplinken kan bij DJ niet, dus graag even doorscrollen naar de posting van vrijdag 17 juni.

Evolutie en wetenschap

Maandag 20 Juni 2005 om 08:53

The bounderies between science-fiction and science-fact continue to blur...

Pfff... mocht u op zoek zijn naar meer voeding voor uw geloof in de evolutietheorie, kijk dan niet naar Alien Planet. De serie ritselt van de bloedserieuze wetenschappers die met droge ogen opgetogen uitweiden over de 'bewijzen' die ze in theorie gevonden hebben voor de meest fantastische imaginaire ecosystemen en levensvormen. Twee constateringen: ten eerste blijkt dat een creatieve geest een volstrekt absurde en ongeloofwaardige wereld kan creëren door eenvoudige extrapolatie van de diversiteit van de aardse flora en fauna langs de lijnen van de evolutietheorie. Dat zet je aan het denken over de validiteit van die theorie: aan de vruchten herkent men de boom. Ten tweede sterkt dit mijn overtuiging dat er achter de aardse creatie een Geest zit die oneindig veel creatiever en wijzer is dan ik ooit zal kunnen bevatten.

Virusvrij

Vrijdag 17 Juni 2005 om 11:04

Bob experimenteert met een alternatieve implementatie van XS4ALL's verrassend schaalbare Anti Virus tool.

Connecting the dots

Donderdag 16 Juni 2005 om 11:41

Remembering that I'll be dead soon is the most important tool I've ever encountered to help me make the big choices in life. Because almost everything – all external expectations, all pride, all fear of embarrassment or failure - these things just fall away in the face of death, leaving only what is truly important. Remembering that you are going to die is the best way I know to avoid the trap of thinking you have something to lose. You are already naked. There is no reason not to follow your heart.

Een - in mijn ogen - heel bijzondere speech van Steve Jobs.

Natuurkrachten

Donderdag 16 Juni 2005 om 11:21

National Geographic heeft een fraaie site gewijd aan de promotie van haar giant-screen filmproductie 'Forces of Nature'. Boordevol informatie, foto's en infographics over het onstaan en de werking van vulkanen, aardbevingen, tornados en orkanen; inclusief online 'doe het zelf'-kits waarmee je door met verschillende parameters te spelen inzicht krijgt in de processen. Zo kun je bijvoorbeeld ter plekke bekijken welk effect een hogere magma viscositeit heeft op een vulkaanuitbarsting, of wat de invloed van de temperatuur van oceaanwater is op het ontstaan van een orkaan. Voor docenten zijn complete lesprogramma's beschikbaar, en voor de kids leuke games en proefjes. Vroegâh, toen hadden we niet zulk mooi lesmateriaal...

Quote van de dag

Donderdag 16 Juni 2005 om 09:57

S. werd vijftien jaar geleden veroordeeld tot tbs, wegens geweldige diefstal en verkrachting.

Een triest relaas, inclusief het falen van het opsporingsapparaat: zijn aanhouding was min of meer toeval. Toch lijkt de verslaggever van Trouw nog wel bewondering op te kunnen brengen voor 's mans geweldadige activiteiten. Tsja, zulke typo's haalt de spellingcontrole er niet uit...

Voortvluchtige TBS'er aangehouden en verdacht van moord

Woensdag 15 Juni 2005 om 16:03

Wilhelm S. is in de nacht van dinsdag op woensdag gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht vlak daarvoor een man te hebben vermoord in een bootje dat lag in het Noordhollands Kanaal bij Landsmeer. (bron: Volkskrant)

Moonwalking out of court

Maandag 13 Juni 2005 om 23:43

Singer Michael Jackson has been found innocent on all 10 charges of child abuse at the end of his trial.

Leer beter Googlen...

Maandag 13 Juni 2005 om 16:31

...met de Google Advanced Cheatsheet.

The Downing Street Memo

Maandag 13 Juni 2005 om 12:36

C (Sir Richard Dearlove, directeur van de SIS - beter bekend als MI6, gjk) reported on his recent talks in Washington. There was a perceptible shift in attitude. Military action was now seen as inevitable. Bush wanted to remove Saddam, through military action, justified by the conjunction of terrorism and WMD. But the intelligence and facts were being fixed around the policy. The NSC had no patience with the UN route, and no enthusiasm for publishing material on the Iraqi regime's record. There was little discussion in Washington of the aftermath after military action.

www.downingstreetmemo.com, zie ook de Times Online.

Een stap in de goede richting

Zaterdag 11 Juni 2005 om 19:10

De G8 zijn met de Wereldbank, de Afrikaanse Ontwikkelingsbank en het IMF overeengekomen dat 18 van de armste landen volledige kwijtschelding van hun schulden (in totaal 33 miljard euro) krijgen. Nog eens 20 landen komen in aanmerking voor de regeling als ze zich serieus inspannen voor behoorlijk bestuur en corruptiebestrijding. Meer bij de BBC.

Psalmen voor nu (I)

Donderdag 09 Juni 2005 om 11:18

In de komende maanden vindt u op KQ elke week een psalm. Sinds 2002 is een team van grondtekstdeskundigen, berijmers en componisten druk in de weer met het project 'Psalmen voor nu'. Hun doel is de psalmen te berijmen 'in eigentijds Nederlands, op nieuwe melodieën in de traditie van de lichte muziek van de afgelopen halve eeuw'.

In eerste instantie stond ik licht sceptisch tegenover dit initiatief. De psalmen hebben de eeuwen getrotseerd en zijn nog springlevend, terwijl het merendeel van de moderne popmuziek na een paar jaar hopeloos gedateerd is. Zouden die twee elkaar verdragen?

Drie weken geleden schoof ik de CD in de speler, een uur later verhuisde hij naar de autoradio en sindsdien is hij er niet meer uit geweest. De psalmteksten klinken fris en beeldend als nooit te voren, de variatie in muziekstijlen is verrassend veelzijdig en de melodieën zetten zich na een paar maal beluisteren muurvast in je hoofd. Sinds een paar weken worden hier in huis weer psalmen gezongen, samen met elkaar of zomaar voor je uit neuriënd, af en toe een strofe zingend. De teksten moeten nog wat inslijten, maar de nieuwe muzikale jas zit heerlijk.

Vandaag de eerste, een buitenbeentje; de psalm der psalmen in het Fries.

It's True

Dinsdag 07 Juni 2005 om 11:12

Apple OSX blijkt multiplatform

Even ontspannen!

Maandag 06 Juni 2005 om 13:51

Simpel, maar op d'een of and're wijze toch heel leuk: midgetgolfen in je browser.

Apple 'switcht' naar Intel

Maandag 06 Juni 2005 om 10:31

The migration will take several years, with the first Intel-based Macs appearing next year.
The Register

't Is maar hoe je het bekijkt...

Maandag 06 Juni 2005 om 08:47

Gerrit de Jager, vanmorgen in Trouw

Postbank scam

Zaterdag 04 Juni 2005 om 15:43

Krijgt u een engelstalig (!) mailtje van iemand die claimt van de Postbank te zijn en die u vraagt ter controle van uw emailadres (!?) even te klikken op een linkje dat u via een Russische Google redirect, via een MSN redirect naar een website leidt waar u uw bankrekening (!!) en wat geheime TAN codes (!!!) in dient te typen, dan voelt u wel aan uw water dat het niet pluis is, toch? TOCH?!

'n Mooie Oude Dag

Vrijdag 03 Juni 2005 om 18:10

Aaargh!

Sommige mannen schijnen steeds aantrekkelijker te worden naarmate de jaren klimmen. Zo niet uw weblogger, volgens T-Mobile.