Niet alleen de naam van een vocale versiering (een hippende triller), maar sind kort ook van een vocaal ensemble onder leiding van Dick Duijst. Rineke en ik hebben in verscheidene ensembles van Dick gezongen en zijn passie en professionaliteit zorgden steeds weer voor klinkende resultaten. Luistert u eens naar dit fragment van Poulenc's "O Magnum Mysterium" en bedenk dat dit de klank van een kersvers ensemble is. Dat belooft nog wat als Dick de tijd heeft gekregen om bij te schaven en glad te schuren. Zondagmiddag presenteert het Ribattuta Ensemble zich aan pers en publiek in de Utrechtse Pieterskerk.
Toen ik vorig jaar gedotterd moest worden heb ik het hele Internet afgestruind en net zo lang gezocht tot ik voldoende informatie over de ingreep had gevonden, op het door mij gewenste niveau - gedetailleerder dan de brochures van de Hartstichting, en uitvoeriger dan de cardioloog me kon informeren in de beperkte tijd die daarvoor beschikbaar was. Voor ouderen, die minder thuis zijn op het Internet of het Engels wellicht minder machtig zijn, zou een iPod vol Nederlandstalige filmpjes en presentaties over hun specifieke hartproblemen enorm waardevol kunnen zijn.
In de VS is dat al realiteit: dankzij het Arizona Heart Institute, een van 's werelds belangrijkste hartcentra, die het Cardiovascular Multi-Media Information Network heeft opgezet. Een website vol informatie voor zowel hartpatiënten, mensen in hun omgeving als professionals. Tientallen filmpjes en audiofragmenten over diagnostiek, behandelmethoden, diëten en gezondheidstips die niet alleen via de website zijn op te vragen, maar ook als (video-)podcast desgewenst volautomatisch en gratis op je iPod verschijnen. Arizona Heart geeft zelfs iPods aan patiënten, zodat ze de informatie zo vaak kunnen bekijken als ze willen. Een voorbeeld dat roept om navolging! (via Steve Rubel)
Een buitenbeentje: psalm 12 is één van de drie psalmen die wel op de CD staan, maar niet op de CD staan. Oftewel: ze zijn aanwezig als PDF met de tekst en bladmuziek maar komen verder noch in de tracklist, noch in het boek voor. Dat is natuurlijk een extra uitdaging!
De post blijft verder kort, omdat ik hier een halve ziekenboeg run. Rineke heeft het grootste deel van de dag op de bank of in bed gelegen met forse hoofdpijn en ernstig verstopte neus (als u goed luistert, hoort u haar ademhaling op de achtergrond in de opname). Joëlle is ook al dagen ziek, moest en zou naar Reloaded vanavond (dat hebben we een uurtje gedaan, waarna ze total-loss was). Jochum heeft ook iets onder de leden, maar zit in de fase dat vooral anderen daar last van hebben - alleen Ilia lijkt de dans te ontspringen, want ook ondergetekende was weliswaar als enige bij machte om een muzikale bijdrage te leveren aan het projectje psalm 12, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Klinkt mijn stem op de opname zo hier en daar extra benauwd, dan héét dat uiteraard expressie, maar werd ik bij die expressiviteit wel een handje geholpen door de conditie waarin ik nu verkeer.
Over de psalm: een berijming van Ria Borkent, dit keer. Iets anders van karakter dan de tot nu toe besproken psalmen, zult u merken. De melodie is van Nico Knibbe en Niels Dolieslager, al ben ik her en der ietwat vrij omgesprongen met het materiaal. Ik hoop dat ze me dat niet euvel zullen duiden: als je 'm zo stem voor stem aan het inspelen bent kruipt de melodie vanzelf onder je huid, wordt het een stukje van jezelf en ontstaat een eigen interpretatie. Later wellicht meer - nu ga ik slapen
"Legaal bloggen", geschreven door jurist Arnoud Engelfriet, biedt een gedegen overzicht van de 'juridische valkuilen voor weblogs'.
Aansprakelijkheid bij bloggen en reacties, de grenzen van meningsuiting, gebruik van materiaal van anderen, (inline) linken en dieplinken, auteursrecht - het komt allemaal aan bod. Engelfriet, gespecialiseerd in (Internet-) recht en technologie, slaagt erin deze complexe materie in goed verteerbare brokken te presenteren. Een helder geschreven online naslagwerk dat in de bookmarks van geen enkele blogger mag ontbreken. (via PMM)
You know blogspace in and out. You were there when it all began... in fact, some believe you invented blogs. When you are not in front of your computer, you're sleeping, and even in your dreams lately you surf your favorite blogs. You are, in short, the blog guru.
Yeah, right. Omdat ik 10 ondertitels aan hun respectievelijke weblog vast kan knopen? Dat kunt u ook. (via about:blank)
Rectificatie: in het kader van eerdere posts waarin ik u wees op de gevaren van privé-gegevens in de handen van een beursgenoteerde onderneming onder Amerikaanse wetgeving (volgt u het nog?) moet ik toegeven dat ik een inschattingsfout heb gemaakt. De Amerikaanse overheid maakt inderdaad misbruik van de vrijheden die ze zichzelf geeft, ten koste van de privacy van de wereldburgers. Google geeft echter niet - in tegenstelling tot wat ik voorspeld had - op eerste verzoek de gevraagde informatie, maar recht zijn rug en weigert. Kudos voor Google! Nu is het afwachten hoe de rechter dit beoordeelt. Als u nog persoonlijke informatie wilt wissen... dan bent u te laat. (via John Battelle)
Op dat spoor gezet door Bob ben ik zojuist een uur kwijtgeraakt, me verbazend over het schitterende spel met perspectief van Felice Varini. In dezelfde categorie wees ik u eerder al eens op Kurt Wenner. Eyecandy.
Links onderaanRechts halverwege de voorpagina van KolesQueeste treft u een nieuw blokje aan met een kekke XSPF Web Music Player, waarin een playlist is geladen met onze interpretaties van de Psalmen voor Nu. Voor wie benieuwd is naar de spulletjes die we voor die opnames gebruiken geef ik een klein overzicht.
Een nieuwe ervaring: de harde schijf van m'n iBook weigerde gisteravond dienst. Opstarten lukte pas na drie pogingen, en dan nog niet eens naar behoren. Een applicatie draaien is onmogelijk, en repareren via de gebruikelijke tools werkt evenmin. Op zich heb ik een redelijk recente backup van de data, en m'n persoonlijke data (adressen, agenda's enzovoorts, tot en met de bookmarks van de browser) wordt iedere dag automatisch gebackuped naar .Mac. Maar de meest recente versies van bepaalde documenten ontbreken. Op zo'n moment ben je blij met UNIX, de basis waarop OSX is gebouwd; dat biedt nog een kans om data te redden, zij het dat ik geen held ben in de terminal. Heb je daar meer kaas van gegeten dan ik, voel je dan vrij me te adviseren!
Nee, deze post is niet bedoeld om de nieuwe lightbox-extensie te promoten (al maak ik er meteen dankbaar gebruik van; klikt u maar eens op bovenstaande foto - fraai he!) en evenmin om het meubelproject van de Jeruzalemkerk in de schaduw te zetten (want dat is echt belangrijk werk, met echte meubelen, waarmee echte mensen van vlees en bloed echt worden geholpen bij een echt probleem). Maar toen ik deze link langs zag komen op Metafilter kon ik een uitroep van bewondering maar amper onderdrukken. Wat een werk, wat een toewijding en wat een prachtig resultaat! De Calvinist in mij sputtert nog zachtjes tegen: 'had die tijd niet beter besteed kunnen worden?' Wellicht, wellicht. Maar nu geniet ik even van het resultaat van deze noeste nutteloze arbeid.
Sinds juni 2004 is Wieke de Wolff onze pastor voor dak- en thuislozen, om medemens te zijn in Gods naam voor dak- en thuislozen in Utrecht, en voor mensen die dak- of thuisloos zijn geweest en die nu een nieuw bestaan proberen op te bouwen.
Verslaggever Koos van Noppen liep voor het EO-programma 'Kerk in beweging' een paar dagdelen met haar mee en bezocht de locaties waar ze mensen uit de doelgroep ontmoet: de Jacobikerk in Utrecht, het Catharijnehuis (dagopvang voor niet-verslaafde dak- en thuislozen) en hostel 'De Hoek' aan de Sartreweg. In het gesprek met Wieke gaat het onder andere over de relatie tussen haar werk en de Jeruzalemkerk, en de nieuwe samenwerking met Bart van Empel (die haar nu al terzijde staat als vrijwilliger en binnenkort ook zal worden uitgezonden door de Jeruzalemkerk). Ook de coördinator van het meubeldepot, diaken Wim ten Dolle, komt aan het woord: hij vertelt over de unieke samenwerking met een internationaal woonwarenhuis dat grote hoeveelheden meubels doneert, die door de vrijwilligers van het meubeldepot van de Jeruzalemkerk worden uitgedeeld aan de mensen die dat hard nodig hebben.
Vanmiddag heb ik geëxperimenteerd met ShotCode, een nieuwe methode om offline weblinks te communiceren. Het concept is even simpel als doeltreffend. Kom je zo'n schietschijf als hierboven tegen (dat kan op een beeldscherm zijn, of op een filmposter, of een visitekaartje, of op de rug van een T-shirt, of een liturgie, of...) dan richt je je hippe cameratelefoon er op, maakt een foto met de ShotCode applicatie en de browser van je telefoon surft naar de bijbehorende website. Easy!
Handig om je bijvoorbeeld ter plekke online aan te melden voor een event, of om te reserveren voor een restaurant, of om je weblog te promoten via je kleding, of om de teksten van de liederen die tijdens een viering worden gezongen op je telefoon te krijgen, of om je telefoonnummer bekend te maken aan het pastorale team, of...
Grassroots media, collaborative publishing, collaborative suites - de mensen die het weten kunnen geven hoog op van de mogelijkheden die het Internet biedt voor nieuwe creatieve vormen van samenwerking. We nemen de proef op de som!
Om 22:30 plugden we de microfoons in de mixer, om 00:30 keurden de dames het voorlopige resultaat van psalm 130 goed. Het is de nieuwe berijming van het Psalmen voor Nu project, geschreven door Rien van den Berg, op een eveneens fonkelnieuwe melodie van Sergej Visser. Dit is de grondverf van onze versie, later gaan we het aflakken. De vraag aan u is nu: welk kleurtje moet het worden? Donkerbruine blues of zuurstokroze hiphop, hoogglans of satijn-finish, of zegt u "afbranden die hap en opnieuw beginnen!"
Suggesties (interpretatie, instrumentatie, harmonisatie, arrangement, stijl - u zegt het maar) zijn welkom in het reactiepaneel.
Ook oude koek, maar leuk gebracht: hoe schrijf je een persuasieve commerciële tekst. Erg leerzaam, zelfs als je het allemaal al kent - de schrijver past de principes die hij uitlegt meteen ook toe. En maakt stiekem gebruik van wat extra trucs die hij niet uitlegt: zo staat het paypal-account op een ontraceerbare schuilnaam (verstandig, als je als beschrijving in de broncode "Why pay for something when you can pay and get nothing instead?" zet) en loopt de registratie van het domein via domainsbyproxy.com, een club die als domeinen-katvanger optreedt onder het motto "Your identity is nobody's business but ours".
Mocht u vrezen dat de situatie in het Midden-Oosten snel kan ontsporen na de beroerte van Sharon, dan heeft dominee Pat Robertson goed nieuws voor u. Niets aan de hand, alles verloopt volgens Gods plan. Pat kent God's verborgen gedachten: Sharon's lot is zijn straf voor het opdelen van Israël en het verkwanselen van de Gaza-strook - net als Rabin destijds zijn plannen om de Palestijnen land te geven met de dood moest bekopen.
Ladies and Gentlemen I said last year that Israel was entering into the most dangerous periods of its entire existence as a nation. That is intensifying this year with the loss of Sharon. Sharon was personally a very likeable person and I am sad to see him in this condition, but I think we need to look at the Bible and the Book of Joel. The prophet Joel makes it very clear that God has enmity against those who divide my land. God considers this land to be His. You read the Bible and He says this is my land and for any Prime Minister of Israel who decides he is going to carve it up and give it away, God says no, this is mine. I had a wonderful meeting with Yitzhak Rabin in 1974. He was tragically assassinated, it was a terrible thing that happened but nevertheless he was dead. And now Ariel Sharon who again was a very likeable person, a delightful person to be with, I prayed with him personally, but here hes at the point of death. He was dividing Gods land and I would say woe unto any Prime Minister of Israel who takes a similar course to appease the EU, the United Nations, or the United States of America. God says this land belongs to me. Youd better leave it alone.
Robertson's woorden zorgen voor veel beroering. In een verklaring stelt zijn persagente dat het echter niet Robertson's woorden zijn: hij herhaalt slechts God's woord, de bijbel. To add insult to injury, zogezegd. Waarmee maar weer is aangetoond dat het niet zo'n kunst is de bijbel te laten buikspreken. Misschien wordt het tijd dat iemand Robertson het verschil tussen bijbelUITleg en bijbelINleg uitlegt.
Oude koek, maar door Kathy Sierra op een hele goede manier gebracht: a crash course in learning theory. Erg leerzaam, zelfs als je het allemaal al weet - deze dame past de principes die ze uitlegt meteen ook vakkundig toe.
Gebruikt u Microsoft Windows, in welke vorm of smaak dan ook (van 3.0 tot XP) dan adviseer ik u dringend verder te lezen. Eind jaren tachtig is een functie ingebouwd in het Windows Metafile Format, een afbeeldingsformaat met de extensie .wmf, die het mogelijk maakte om vanuit het plaatje, zonder tussenkomst van de gebruiker code uit te laten voeren. Windows was daardoor in staat zonodig een printopdracht te stoppen terwijl die in de printwachtrij werd gezet. Hackers hebben vorige week een exploit gepubliceerd die dit gat gebruiken om een 'backdoor' op uw systeem te installeren, waarmee ze volledige toegang tot uw systeem kunnen krijgen. Gistermorgen is een variant opgedoken die elke nitwit in staat stelt van dit gat gebruik te maken. Daarmee is het in één klap een van de meest gevaarlijke beveiligingslekken voor Windows geworden.
Helaas ziet het er niet naar uit dat Microsoft vóór 9 januari met een oplossing komt. Tegen die tijd kunnen, gezien de ernst van het gat en de snelle verspreiding, tientallen miljoenen computers besmet zijn. Zorg ervoor dat die van u daar niet bij zit. Er is een 'hotfix' beschikbaar, een pleister gemaakt door Ilfak Guilfanov. Deze patch wordt geleverd met source-code, is grondig getest en in orde bevonden door verschillende autoriteiten op dit vlak en bevat uitsluitend code die het gat dicht: er gaat geen functionaliteit verloren. Lees meer over de achtergronden hier, hier en hier - maar patch eerst!
Voor wie in 2006 (en ver daarna) écht bij de tijd wil blijven: een horloge van wereldklasse met ingebouwd planetarium. Klik voor een animatie van dit prachtige kunstwerk, gemaakt door Christiaan van der Klaauw uit de wereldstad Heerenveen - waar ooit mijn wiegje stond.
Els: Ik was na een maand helemaal hersteld, mijn echtgenoot heeft er bijna een jaar voor nodig gehad. Chro… Gert Jan: Ja, dat hoor ik van meer mensen… Wel allebei weer helemaal boven Jan? Els: Pfew. Gefeliciteerd, toch. Wij hebben ‘het’ allebei gehad en da’s geen feestje. Els Kronenburg: Mooi, dank. terp: Prachtig! Alexander Moust: Een zeer interessant punt – uitgangspunt – om verder op door te gaan dan wat men denkt dat mogelijk,… Els Kronenburg: Mooi. Erg mooi.
Titels met een asterisk (*) zijn door ons van een eigen jasje voorzien. Klik hier om pop-up player te openen, door de verschillende uitvoeringen te bladeren en de resultaten tot nu toe te beluisteren.
KolesQueeste is de online speeltuin van Gert Jan Kole. C'est moi: kind van de sixties, mensenmens - maar dan een ouderwetse, nog uit de tijd vóór de taalinflatie toesloeg en die kwalificatie devalueerde tot softe allemansvriend. Echtgenoot, papa, vriend, bruggenbouwer. Ik smeed oude (radio) en nieuwe (interactive ~, social ~) media aan elkaar en ben gek op muziek, fotografie, leven en liefde.
Op KolesQueeste - KQ voor intimi - schrijf ik vooral over wat mij privé bezig houdt. Voor een overzicht van mijn professionele activiteiten verwijs ik u graag naar mijn LinkedIn profiel.
Wilt u me een tijdje in de smiezen houden, dan kunt u zich abonneren op de RSS-feed of de notificatie-mailinglist van KQ, of me volgen op twitter. Nóg meer GJ vindt u via onderstaande icoontjes met web 2.0 spul.
Alle content op Kole's Queeste wordt gepubliceerd onder een Creative Commons licentie met behulp van het onvolprezen PivotX. KQ is mens- en machinevriendelijk: gemaakt op een Mac, geserveerd vanaf een Debian server en gegarandeerd Windows-vrij.