WWJD

Zaterdag 29 April 2006 om 17:42

De 15-jarige Ava Lowry stelt in een hartverscheurende flash animatie (waarschuwing: geen fijne beelden) de vraag der vragen. Helaas weten sommige evangelicals dat niet te waarderen: in plaats van de woorden van de Heiland er op na te slaan sturen ze doodsbedreigingen. Gelukkig is Ava niet zo snel onder de indruk.

Disney copy-paste

Zaterdag 29 April 2006 om 15:45

Heheh, ook Disney verstaat de kunst van het kopiëren en plakken. Bekijk deze (Russische) pagina voor een paar fraaie staaltjes!

Tunnel naar de Koning

Zaterdag 29 April 2006 om 10:20

Er was eens een koning, die woonde in een groot paleis. Zijn onderdanen leken een beetje op ons Nederlanders en vonden het eigenlijk niet leuk dat ze een koning hadden. Ze wilden het liefst zelf koning zijn!
Verhalenverteller Matthijs zit weer eens op zijn praatstoel...

Psalmen voor Nu - Voor Niemand Bang

Zaterdag 29 April 2006 om 06:00

Het team van Psalmen voor Nu levert met 'Voor Niemand Bang' een ijzersterk vervolg af op het succesvolle 'Totdat Het Veilig Is'. De teksten zijn opnieuw aansprekend en de composities nog steeds even gevarieerd, maar de ietwat voorzichtige, ingehouden expressie die het debuutalbum kenmerkte is losgelaten; de musici krijgen (of nemen?) beduidend meer ruimte om hun kwaliteiten te tonen. De grootste verrassing van 'Voor Niemand Bang' vormen de smaakvolle arrangementen van Minco Eggersman en René de Vries, die het album tot een absolute aanwinst maken.

Psalmen voor Nu wil de psalmen ontsluiten ‘in eigentijds Nederlands, op nieuwe melodieën in de traditie van de lichte muziek van de afgelopen halve eeuw’. Als we die doelstelling als criterium nemen, kunnen we zonder meer stellen dat het team met vlag en wimpel is geslaagd. Niet alle berijmingen vind ik even mooi, en niet allemaal zijn ze even strikt trouw aan de brontekst – maar dat is een euvel dat meer berijmingen plaagt en deels inherent aan het proces van vertalen en berijmen is.

Wereldpremière: Neil Young - Living With War

Vrijdag 28 April 2006 om 09:22

Uniek: Neil Young's nieuwe album, Living With War, is uit. Krachtige, rauwe muziek met een duidelijke boodschap. Een absoluut meesterwerk. Vanaf NU kunt u 'm helemaal compleet beluisteren (klik)! Vanaf dinsdag is het album ook via online muziekwinkels te downloaden: later in de maand mei ligt de CD in de muziekwinkels. Tracklist met lyrics achter de 'lees meer'!

Hoog, hoger, hoogst

Vrijdag 28 April 2006 om 09:06

Wat bouw je op de plek waar de Twin Towers stonden? Een nog hoger gebouw, de Freedom Tower. En dan plaats je er een spits op die de toren precies 1776 voet hoog maakt, een verwijzing naar het jaar van de Declaration of Independence, met een laser die tot in de hemel reikt. Megalomaan of Babylonisch? Hoe dan ook, u kunt de werkzaamheden volgen op de webcams.

Nieuwe Job

Donderdag 27 April 2006 om 17:06

Jawel, Terp had aan een half woord genoeg. Geen sexy projecten als freelancer meer: maandag aanstaande begint yours truly aan een nieuwe uitdaging als Hoofd UNIX bij Essent Kabelcom, een grote jongen in de Nederlandse telecommunicatiebranche. Actief op het gebied van data- en telecommunicatie, radio, tv, internet en telefonie, zowel voor de consument als het bedrijfsleven. Qua omvang is het de tweede kabelmaatschappij in Nederland. Essent Kabelcom heeft een eigen kabelnetwerk, waarvan het hoofdnet volledig is verglaasd en alle aansluitingen geschikt zijn voor retourverkeer. Dat betekent dat ze geschikt zijn voor internet, digitale televisie en telefonie - en klaar voor nieuwe typen verbindingen, zoals 100Mb en zelfs 1Gb Ethernet-to-the-Home.

De UNIX-mensen beheren de servers die de netwerkdiensten (zoals persoonlijke en zakelijke websites, email, LDAP enz.) voor 530.000 @home en @work klanten in de lucht houden. Sjoerd, oud-Capcaver, is één van hen. Hij legde mijn CV neer bij de verantwoordelijke manager toen die op zoek was naar een hoofd voor de UNIX-afdeling. En ziedaar: vanaf maandag spring ik iedere ochtend in de auto, op weg naar Amsterdam-NW om leiding te gaan geven aan deze ploeg vakmensen!

Gracebase

Donderdag 27 April 2006 om 09:26

GraceBase wil getuigen over het goede nieuws van Gods genade via wallpapers, cartoons, pdf-artikelen - en door mp3's aan te bieden met studies. Ideaal in de file...

Nederlish

Woensdag 26 April 2006 om 13:28

Uit de handleiding van een fietscomputer: 'het lusje van de versie', 'EL-Achterlicht', 'momentane snelheid', 'totaal afgelegen kilometers', 'geheugen beeldstilstand'. Sommige termen laten zich makkelijk raden, maar andere... doet u een gooi? Eéntje geef ik u cadeau: 'het lusje van de versie' is de naam van het vergrendel-lipje aan de stuurhouder, dat je moet indrukken om het computertje uit de houder te nemen. De 'release tab' op z'n Engels.

Wakker worden!

Woensdag 26 April 2006 om 07:07

Binnenkort zal ik mijn dagelijkse routine ingrijpend gaan aanpassen. Een belangrijk onderdeel daarvan is vroeger opstaan. En kijk nu eens: Steve Pavlina deelt niet alleen zijn inzicht in de kunst van het vroege opstaan met ons, maar geeft ook tips hoe je dat moet oefenen. Overdag, als je klaarwakker bent.

Radio Digitaal

Woensdag 26 April 2006 om 06:22

Talpa's nieuwe 'online-radio' platform, RadioDigitaal, is alleen te beluisteren via een door AngryBytes gebouwde Flash mediaspeler. Die speler is feitelijk niet meer dan een grafisch en functioneel schilletje rondom de Windows MediaPlayer, waarmee het mogelijk is getargete reclame te tonen. Voor de interactie tussen Flash en WMP gebruikt AngryBytes VBScript. En daar gaat het mis. VBScript ligt, samen met ActiveX, aan de basis van alle security-ellende die Microsoft met behulp van IE over de internetgemeenschap heeft uitgestort: de combinatie VBScript - ActiveX - Internet Explorer bevat meer gaten dan Zwitserse kaas. Dat stinkt.

Op de fiets

Dinsdag 25 April 2006 om 20:38

Eigenlijk is die titel natuurlijk gereserveerd door Merel - maar voor deze keer jat ik 'm even. Vanmiddag kreeg ik van Rineke namelijk een nieuwe fiets. Van de Lidl. Heel betaalbaar, en érg compleet. Een Nexus-naaf met zeven versnellingen, een stevige tweepotige standaard, standlicht voor en achter, dynamo in de as van de (geveerde!) voorvork, alles d'r op en d'r an. Alleen de plek op de achtervork, waar we een solide slot hadden verwacht, was leeg. Rineke en ik keken elkaar aan. Zoveel toeters en bellen, en dan geen slot. Typsich Lidl. Nou ja, die sloten verkopen ze bij de HEMA ook wel.

Terwijl we naar de auto terugliepen verzamelde ik alle paperassen en accessoires die in plastic zakjes her en der aan het lichtmetalen ros hingen en gaf ze aan Rineke. Plotseling zag ik een rare dop bij de standaard. Nieuwsgierig peuterde ik 'm open en trof een bussleutelgat aan. 'Kijk eens of er in dat doosje een sleuteltje zit?' Rineke opende het doosje en toverde een zwarte sleutelhanger te voorschijn. 'Ehm... is dit wat?' Op de sleutelhanger bevonden zich een paar knopjes. Op goed geluk drukte ik er één in. 'Bliep-bliep' zei de fiets en bleef als aan de grond genageld staan. We keken elkaar verbluft aan. Een fiets met centrale vergrendeling en afstandsbediening...

Vanavond ben ik een rondje gaan fietsen. Plaatjes (uit de telefoon) na de break!

Cocooning

Dinsdag 25 April 2006 om 12:58

Vanmorgen kwam ik deze 'coconkolonies' tegen, tenminste - ik vermoed dat het dat zijn. Helaas maakt m'n telefoon niet zulke scherpe plaatjes, dus jullie zullen het moeten doen met bovenstaande snapshot en de informatie dat ze witter oogden, enkele meters van de oever staan vanwege het hoge water, ca. 25 à 30 cm hoog zijn en 10 à 15 cm in doorsnede. Wie kan meer vertellen?

Turn around...

Zaterdag 22 April 2006 om 15:44

Oud idee, maar het blijft komisch.

De gewoonste zaak van de wereld...

Donderdag 20 April 2006 om 19:06

...geeft de 10.000 winkeldief in het Amstelveense filiaal een ongewone behandeling.

Bush in de olie - en doorspoelen maar!

Donderdag 20 April 2006 om 10:41


Bovenstaande grafiek (klik voor het hele plaatje) toont de relatie tussen de indexes van de populariteit van George Bush en de inverse olieprijs. De rode lijn is de 'approval rate', het percentage Amerikanen dat tevreden is over wijze waarop Dubja het presidentschap inhoud geeft (hoger is beter), de blauwe lijn is de geschaalde omgekeerde index van de olieprijs (hoger is goedkoper). Om uw geheugen een steuntje te geven: die piek in oktober 2001 is naar aanleiding van de inval in Afghanistan.

Aangezien de olieprijs grotendeels wordt bepaald door de markt van vraag en aanbod, zou je kunnen concluderen dat Bush' populariteit weinig te maken heeft met zijn politiek, alleen met de olieprijs. Als Bush slim is, valt hij gewoon een olieproducerend land binnen zodat hij goedkope olie kan halen... O wacht, laat maar. Dat was die tweede piek, in maart 2003. Been there, done that.

Het plaatje links toont de 'Bush approval rate' sinds 2001, op een creatieve manier gevisualiseerd. Bush down the drain, zogezegd. Of zou dit de draaikolk in de benzinetank van een Amerikaanse SUV voorstellen? Meer van dit leuks bij Pollkatz. En als we toch aan het Bush-bashen zijn, wat dacht u van deze parodie op 'I Am The Walrus' ;-)

Boeken schrijven - anno 2006

Woensdag 19 April 2006 om 19:16

Dave Weinberger heeft het jeugdboek waar hij vijf jaar aan werkte af, maar tot nu toe wil geen uitgever het hebben... Geen nood: Dave is ook al vijf jaar weblogger, en snapt hoe 'collaborative publishing' werkt. Hij gaat een html-versie gratis op het web zetten en 'echte' boeken verkopen via lulu.com. Dave overweegt zelfs een Wiki op te zetten, waarmee de lezers stilistische verbeteringen in zijn boek kunnen aanbrengen...

Dusk to Dawn

Woensdag 19 April 2006 om 16:37

Wist u dat we hier in Nieuwegein over twee maanden 2:35 uur extra zonlicht krijgen? Zelfs bijna drie uur als we het ochtendgloren en de avondschemering meetellen? Ik ook niet, tot ik Gaisma.com ontdekte.

Living With War

Woensdag 19 April 2006 om 13:59

Let's impeach the president for lying
Misleading our country into war
Abusing all the power that we gave him
And shipping all our money out the door

Sinds een paar weken ritselt het van de geruchten dat Neil Young een nieuw album uit gaat brengen, waarin hij - eindelijk! - afstand neemt van Bush. Gelukkig maar, ik was na Young's steun voor de Patriot Act al bijna bang dat hij zijn kritische blik en idealisme kwijt was geraakt. Welnu, dat nieuwe album komt er, en het is old skool protesting singer-songwriter Neil Young, met recht-voor-z'n-raap teksten, begeleid door een power-trio (gitaar, bass, drums), trompet en een 100-koppig (!) koor. Howie Klein, oud president van Reprise, heeft 'm al gehoord. Meer bij Alicia Morgan, en in de Independent.
Update: ook CNN ruikt nieuws, er is een blog: livingwithwar.blogspot.com en JustThroughMusic mocht het album al beluisteren en schreef een review.
Update 2: beluister Living with War!

Zalig Pasen

Zondag 16 April 2006 om 14:47

Paus Benedictus XVI spreekt een aardig mondje hollandsch...

Jezus leeft!

Zondag 16 April 2006 om 06:30

Christus is opgestaan!

De Opstanding door de ogen van Petrus, volgens Don Francisco.

Download hesalive.mp3.

"hesalive" speelt.


(Don Francisco? Die ouwe hippie? Jazeker, dezelfde. 'He's Alive' stamt uit 1977, en ik weet dat het uit de mode is - maar ik krijg nog steeds de tranen in m'n ogen bij het luisteren naar deze song. Call me a sentimental fool... op de een of andere wijze komt de boodschap dat Jezus leeft juist in deze hevig geornamenteerde, haast wee-zoete muzikale verpakking kristalhelder en ijzersterk bij me binnen.)

Wachten met ingehouden adem

Zaterdag 15 April 2006 om 12:59

Toen de avond al gevallen was (het was de ‘voorbereidingsdag’, dat wil zeggen de dag voor de sabbat), kwam Josef van Arimatea, een vooraanstaand raadsheer, die zelf ook de komst van het koninkrijk van God verwachtte. Hij raapte al zijn moed bijeen en ging naar Pilatus, die hij om het lichaam van Jezus vroeg. Het bevreemdde Pilatus dat hij al dood zou zijn en hij riep de centurio bij zich, aan wie hij vroeg of Jezus al gestorven was, en toen de centurio dat bevestigd had, gaf hij het lijk aan Josef. Josef kocht een stuk linnen, haalde Jezus van het kruis en wikkelde hem in het linnen. Daarna legde hij hem in een graf dat in de rots was uitgehouwen en rolde een steen voor de ingang. (Marcus 15:42-46)

Sta op, verwacht
het rijk van God bij diepe nacht
als Josef - die bij avond
Jezus heeft begraven.
Hij nam het lichaam van de Heer,
in doeken legde hij Hem neer.

Niet vruchteloos,
dit graf zal bloeien als een roos.
Voorbij de avondkilte
in volkomen stilte
ontvouwt zich nieuwe levenslust,
de zegen van een sabbatsrust.

Heer, breek de nacht,
uw schepping in het duister wacht
met ingehouden adem -
kom, verdrijf de schaduw.
Het graf zal in de doodswoestijn
kraamkamer van nieuw leven zijn.

Sta op, verwacht
het rijk van God bij diepe nacht,
want hier is in de avond
onze schuld begraven.
De zware steen is weggedaan.
Met Christus zijn wij opgestaan.

(uit: 'Het Lam dat ons doet leven')

Wat doet GJ zo al?

Zaterdag 15 April 2006 om 09:10

Even een update over werkgerelateerde zaken. Daarover is het de laatste tijd nogal stil op KolesQueeste, maar dat betekent niet dat er niets gebeurt - integendeel. De afgelopen anderhalve maand heb ik een paar consultancy projecten gedaan, bemiddeld in een arbeidsconflict, samen met Lijn en Marc de nieuwe huisstijl voor SkyRadio op de website geïmplementeerd (dat klinkt simpel, maar dankzij een ronduit afgrijselijk .Net CMS dat basale principes zoals de scheiding van content, structuur en 'look & feel' met voeten treedt was het een enerverende exercitie), meegewerkt aan de Veronica Download Top750 en de Album Top1000 Allertijden (met een bijzonder fraaie Ajax stemmodule, gebouwd door Patrick en Bob van TwoKings - die moet je vanaf maandag, als het spulletje live staat, beslist eens proberen!), functioneel en technisch ontwerp en projectmanagement gedaan voor een online spelletje en een onlinemarketingcijferspresentatietool (jaja, onthoud dat woord voor galgje!) waar we de komende week mee verder gaan. Daarnaast ben ik in gesprek met een kabelaar-annex-energiebedrijf-annex-hostingprovider, die de samenwerking tussen die drie culturen wil verbeteren (da's een leuke uitdaging!) en kreeg ik een verzoek om bij een energiebedrijf in Zeeland een interim rol op te nemen. Zeeland... da's wel erg ver weg. De komende dagen laat ik het werk even voor wat het is: eerst nu andere belangrijke zaken.

It's a thin line...

Woensdag 12 April 2006 om 20:49

Klik op het plaatje:

love2.jpg

Soms liggen haat en liefde wel héél dicht bij elkaar... (meer info hier, gevonden via BoingBoing)

Wel het zoet, niet het zuur?

Woensdag 12 April 2006 om 11:48

Minister Verdonk daalt hoe langer hoe dieper in mijn achting. In de campagne voor het lijsttrekkerschap van de VVD doet ze haar uiterste best om haar naam synoniem te maken aan de kenmerken van haar beleid: duidelijkheid, daadkracht en afspraak is afspraak. Zodra echter Unicef haar naam gebruikt in een Google Grant campagne om internetters te wijzen op de keerzijde van al die rechtlijnigheid, kondigt ze aan snel te zullen uitzoeken of dat wel door de beugel kan. Google haalt vervolgens de advertentie off-line vanwege het gebruik van een 'individuele naam'.

Verdonk valt hiermee als beleidsvrouw wel heel erg door de mand. Ze wil graag het applaus incasseren van al diegenen die denken dat de beste reactie op het wereldwijde armoedevraagstuk bestaat uit 'de deur sluiten, hard NEE roepen en après nous le déluge', maar wee je gebeente als je haar naam ijdel gebruikt om te wijzen op een klein stukje van de ellende die haar beleid veroorzaakt. Geen kritiek graag!

Over de vorige Verdonk Google-bom was ik niet zo te spreken, maar dit lijkt me een uitgelezen moment om dat wapen in te zetten. Als we nu eens consequent onder de naam van Minister Verdonk linkjes zetten naar de Unicef petitie? Krijgt die petitie toch nog die terechte toppositie als mensen op Verdonk zoeken...

Don Corleone

Dinsdag 11 April 2006 om 19:49

Eindelijk gepakt, na een 'klopjacht' van

: Don Corleone, Bernardo Provenzano. Volgens zijn advocaat al jaren dood, maar naar nu blijkt springlevend in een boerderij nabij het pittoreske Corleone, waar zijn vrouw een wasserette runt. Waarom denk ik nu dat het eigenlijk de bedoeling was hem vlak vóór de verkiezingen op te pakken? Wat ging er mis?

Dynamiek in islamitisch activisme

Dinsdag 11 April 2006 om 13:23

Het woensdag te presenteren - maar voortijdig uitgelekte - rapport 'Dynamiek in islamitisch activisme, aanknopingspunten voor democratisering en mensenrechten' van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid stuit op veel weerstand: van Maxime Verhagen tot Geert Wilders haalt men verontwaardigd de neus op. 'Studeerkamerpolitiek' is nog de vriendelijkste kwalificatie. I beg to differ. Na diagonale lezing van ruwweg een kwart van het tweehonderd pagina's tellende rapport (en dat is nog exclusief noten, citaten en register) kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat de heren van de WRR hun werk gedegen hebben gedaan.

Hun conclusies zijn misschien even wennen voor diegenen die hun visie op de Islam vooral baseren op de berichtgeving in de Telegraaf, maar daarom in mijn ogen niet minder waar. Ze zijn in elk geval in overeenstemming met mijn eigen waarneming - al realiseer ik me dat dát een weinig overtuigend argument zal zijn voor de heren Verhagen en Wilders.

Telefilm

Dinsdag 11 April 2006 om 08:57

Sinds acht jaar kennen we in Nederland het fenomeen 'Telefilms'; speelfilms speciaal gemaakt voor televisie, betaald door het Stimuleringsfonds, het ministerie van OC en W en het CoBO. Denk aan producties als 'Schnitzelparadijs', 'Bolletjes Blues' en 'Eilandgasten'. Op telefilm.nl zijn deze films nu tot een week na TV-uitzending gratis online te bekijken. Helaas alleen streaming en in een ietwat afwijkend formaat van 352 x 264 pixels - maar dat is allemaal op te lossen ;-)

Bush overweegt nucleaire aanval op Iran

Maandag 10 April 2006 om 12:37

Pentagon planners are studying how to penetrate eight-foot-deep targets and are contemplating tactical nuclear devices. The Natanz facility consists of more than two dozen buildings, including two huge underground halls built with six-foot walls and supposedly protected by two concrete roofs with sand and rocks in between, according to Edward N. Luttwak, a specialist at the Center for Strategic and International Studies.

Bijzonder verontrustend, dit artikel in de Washington Post. Het staat er zo terloops, haast tussen neus en lippen door: nucleaire wapens zijn nodig om door te dringen tot bepaalde, zeer goed beveiligde doelen. Het genoemde Natanz is een centrifuge plant, 300 kilometer ten zuiden van Teheran. In het complex vermoedt men een laboratorium met 50.000 centrifuges, waarmee ook kernwapens kunnen worden gemaakt. Ook de New Yorker bericht over de kwestie:

The Pentagon adviser on the war on terror confirmed that some in the Administration were looking seriously at this option, which he linked to a resurgence of interest in tactical nuclear weapons among Pentagon civilians and in policy circles. He called it “a juggernaut that has to be stopped.” He also confirmed that some senior officers and officials were considering resigning over the issue. “There are very strong sentiments within the military against brandishing nuclear weapons against other countries,” the adviser told me. “This goes to high levels.” (...) The adviser added, however, that the idea of using tactical nuclear weapons in such situations has gained support from the Defense Science Board, an advisory panel whose members are selected by Secretary of Defense Donald Rumsfeld. “They’re telling the Pentagon that we can build the B61 with more blast and less radiation,” he said.

Klauteraap

Zondag 09 April 2006 om 20:48

Zeven lentes jong en amper drie turven hoog, maar net als zijn zus zit hij in een paar tellen

. Gelukkig komt hij ook weer veilig beneden...

Judas

Donderdag 06 April 2006 om 12:44

De codex van het 'Evangelie van Judas' wordt vandaag in Washington openbaar gemaakt. Vanmiddag vanaf half vijf live te volgen bij NGC.

Kalou toch een paspoort...

Donderdag 06 April 2006 om 07:57

... en naar de WK! Hilarisch.

Pimp my Blog

Woensdag 05 April 2006 om 10:56

Yo, fo' shizzle my nizzle! Voer Gizoogle de url van je favoriete blog en je krijgt 'm in zwaar gepimpte taal terug. Wicked hawt! Beetje de draad kwijt? De Urban Dictionary helpt.

Gesloten hartoperatie

Zondag 02 April 2006 om 20:46

De techniek gaat voort - ze schrijdt niet, ze vliegt. De Franse cardioloog Alain Cribier heeft een oprolbare hartklep ontwikkeld die via een stent kan worden geplaatst. Na een problematische start zijn de resultaten nu spectaculair te noemen. Eén nachtje ziekenhuis, volledig herstel in twee weken.

Psalmen moet je zingen!

Zondag 02 April 2006 om 17:21

Zaterdag was ons gezin te vinden in de Pijler in Lelystad, voor de vijftiende ontmoetingsdag van de Nederlands Gereformeerde kerken. Het was voor het eerst dat we zo'n dag meemaakten - of dat nu ligt aan de binding met het kerkgenootschap of aan een natuurlijke aversie tegen toogdagen laat ik even in het midden. Dit keer waren we erbij, omdat Freddy Gerkema en ik een workshop gaven en Rineke en Joëlle daarbij werden ingeschakeld als zangeressen.

Het thema van de dag was “Kom dichterbij - Verdwaald en thuis in de psalmen”. Willem Smouter brak een lans voor een intense, persoonlijke benadering van de psalmen. In de psalmen komen bijna alle menselijke emoties aan bod: liefde, woede, verdriet maar ook blijdschap. 'Je moet de psalmen niet conserveren, maar ze doen', was zijn stelling. Lijfelijk ervaren wat de psalmdichter bewoog. De psalmen nodigen uit om te dansen, te zingen, de handen omhoog te heffen, te knielen, in het stof neer te liggen, de vuisten te ballen... Roeland Smith en zijn ploeg puike musici illustreerden Willem's gloedvolle betoog met een rijke schakering aan psalmen: van Huub Oosterhuis en Louis van Dijk tot Gelineau, van het Geneefs psalter tot Psalmen voor Nu.