Donderdag 28 Juni 2007 om 07:02
Mika Brzezinski, journaliste bij MSNBC, gooit de kont tegen de krib en
weigert het 'nieuws' rondom Paris Hilton nog langer te verslaan. Twee van m'n collega's hadden die grens een week geleden ook bereikt: van de 23 (!) berichten over Paris plaatsten ze er één. Hopelijk volgt de redactie van MSNBC dit lichtende voorbeeeld van Mika. You go girl!
(via Lars)
Woensdag 27 Juni 2007 om 14:58
Het Meertens Instituut (jawel, die van
Voskuil) lanceerde vorige week de
Nederlandse Liederenbank. Het Instituut mag dan een tikkeltje stoffig imago hebben, een zekere grondigheid kan ze niet worden ontzegd. Maar liefst 125.000 liederen zijn opgenomen: van elk lied is de bron aangegeven waar de tekst en eventueel de melodie is te vinden, plus een schat aan extra informatie. Heel soms kan direct worden doorgeklikt naar de gehele tekst van het lied of naar de melodie of een geluidsopname.
Woensdag 27 Juni 2007 om 12:25
(Klik groot)
Woensdag 27 Juni 2007 om 08:38
De online te raadplegen
Freedom Of Information Act bibliotheek van de CIA is verrijkt met twee nieuwe collecties. De grootste daarvan is de 11.000 pagina's tellende verzameling 'CAESAR-POLO-ESAU papers', waarin de ontwikkelingen binnen de Sovietunie en China van 1953 tot 1973 zijn vastgelegd. Belangwekkender nog zijn de 700 pagina's tellende
familiejuwelen, een overzicht van de geheimen die toenmalig CIA directeur James Schlesinger al in 1973 boven water bracht. In 1992 werd een verzoek tot openbaarmaking van deze documenten ingediend, met een beroep op de FOIA. Pas gisteren, vijftien jaar later, werd de collectie openbaar gemaakt door de huidige directeur Michael Hayden.
De lijst bevat weinig schokkende zaken, in die zin dat het natuurlijk stuk voor stuk schandalige activiteiten zijn maar dat we het eigenlijk allemaal al wel wisten. Bovendien: in de jaren zeventig wond het congres zich op over de gevangenhouding van Nosenko, een Russische overloper: tegenwoordig heeft de dienst geheime gevangenissen over de hele wereld waarin wie-weet-hoeveel mensen zonder enige vorm van proces voor jaren verdwijnen. Destijds stond de wereld op z'n kop omdat het briefgeheim werd geschonden van post naar de USSR of China, tegenwoordig monitort de dienst alle internationale communicatie (telefoon, fax en email) en worden zelfs alle internationale banktransacties door de CIA in de gaten gehouden, zonder dat daar feitelijk een haan naar kraait.
Alleen de nummer 1 positie op de lijst is nog geheim. Wat denkt u? Zat de dienst toch achter de moord op Kennedy? Was de maanlanding die de wereld zag toch de backup van Stanley Kubrick? Is Jimmy Hoffa toch omgelegd door de CIA? Of moeten we aan nog weer iets anders denken...
Maandag 25 Juni 2007 om 19:43
Luitenant-kolonel Alida Margaretha Bosshardt, bekend en geliefd als Majoor Bosshardt is vandaag overleden. Een grote vrouw, klein van stuk maar met een groot hart op de juiste plaats.
Tekenend voor haar positie: zelfs een deel van de GeenStijl achterhoede realiseert zich - ondanks het volstrekt respectloze 'artikeltje' van de redactie - wat voor een prachtig mens naar haar Schepper is teruggekeerd.
Zaterdag 23 Juni 2007 om 20:03
Soms ontgaat Miriam (de 'Lieve Lita' van The Mirror) de
pointe van een vraag een beetje. Of toch niet?
Zaterdag 23 Juni 2007 om 19:55
Norton Internet Security maakt op niet mis te verstane wijze duidelijk dat je
abonnement verlopen is
Zaterdag 23 Juni 2007 om 12:32
Mijn relatie met debitel is gemankeerd, laat ik dat vooraf zeggen. Ooit, in 1998, sloot ik een abonnement bij ze af dat goed paste bij mijn belgedrag. De maandelijkse kosten werden automatisch van mijn rekening afgeboekt. In 2003 stapte ik over naar Telfort voor mijn privé-abonnement. Omdat het toestel dat ik daarbij kreeg (een Siemens S55) veel compacter was én over veel meer mogelijkheden beschikte dan m'n zakelijke toestel (een Ericsson SH888), gebruikte ik mijn privé-abo ook voor uitgaande zakelijke gesprekken en hield ik het debitel abo alleen aan voor inkomende zakelijke gesprekken. Nummerportabiliteit was destijds namelijk nog een dermate complexe zaak dat we díe exercitie niet aandurfden.
Vrijdag 22 Juni 2007 om 07:40
Platenmaatschappij Warner Bros meende dat Rock 'n Roll legende Elvis Presley nog wel enige introductie behoeft bij het publiek. De marketeer krabbelde zich eens achter het oor en besloot dat hij er maar het beste een paar indrukwekkende cijfertjes tegenaan kon gooien (dat doet het altijd goed in een marketingmeeting, dus waarom niet in een advertentie?). So far, so good.
Helaas staat of valt een idee met de uitwerking. Het eerste cijfertje is weinigzeggend (derde grootste R&R artiest, volgens Rolling Stone Magazine). Het tweede is een flagrante flater (Elvis' platenverkopen overstijgen de 1 miljard, waarvan alleen al in de States meer dan 700 miljoen). En dat derde wapenfeit...
Woensdag 20 Juni 2007 om 06:06
Ja, ik weet het. Ik doe u schromelijk tekort. Druk druk druk, volle dagen en avonden, weinig tijd over om met u van gedachten te wisselen. Terwijl er wel degelijk zaken spelen die een postje waard zijn, qua vakgebied, religie en privé. Dan maar inhaken op de laatste hype en gaan
twitteren? Nee, da's niks voor mij - zo interessant is mijn leven nu ook weer niet.
Even uitzitten dus maar. En mocht u KQ op uw PDA lezen om de lange management meetings door te komen, dan vermaakt u zich maar even met
bullshit bingo. Altijd prijs.
Zaterdag 16 Juni 2007 om 11:08
Alle technische en visuele gimmicks die de laatste jaren over ons zijn uitgestort onder de verzamelnaam 'Web 2.0' dienen uiteindelijk maar één doel: verbetering van de user experience. Een website is immers niet meer dan een communicatiemiddel, een mogelijkheid om informatie uit te wisselen tussen de website eigenaar en diens bezoekers. De hamvraag bij al die nieuwerwetse fratsen is dan ook steeds: verbeter je hiermee werkelijk de gebruiksvriendelijkheid van de website? Kunnen de bezoekers makkelijker vinden wat ze zoeken? Weten ze hun weg beter te vinden? Weten ze überhaupt wat er te zoeken is, of wellicht beter: hebben ze een goed beeld van wat er te vinden is op de website?
Vroeger lag de focus bij websiteontwikkeling op navigatie. Content vindbaar maken doe je door het overzichtelijk, gestructureerd aan te bieden in een menu, bij voorkeur bovenin of in de linkerkolom, zo was het credo. Tegenwoordig ligt dat anders: de tijd van menu's, sitemaps en DMOZ directories ligt achter ons. Internetters zijn Googleaars geworden, ze willen zoeken op vrije tekst. Als je tegenwoordig een sitemap maakt, doe je dat niet meer omdat je bezoeker daarom vraagt, maar omdat Google dat zo fijn vindt. Tenminste, dat dénk ik, op basis van wat ik om me heen zie gebeuren, hoe mensen websites gebruiken. Maar ja, je kunt zovéél denken... meten is weten (als je weet wat je meet).

Daarom is Crazy Egg zo'n briljante tool voor iedereen die (als amateur of professional) bezig is met de ontwikkeling en optimalisatie van websites. Je maakt een account aan (dat kan gratis, tot 5000 pageviews), plaatst een brokje JavaScript onderin de pagina die je wilt meten en krijgt na enige tijd meten precies te zien waar de hotspots in je pagina zitten, oftewel: waar de gebruikers op klikken. Met behulp van overlays projecteer je die gegevens op je site, waarbij je ook kunt zien hoeveel mensen precies ergens op geklikt hebben. Hele bruikbare informatie, die je inzicht geven in het werkelijke gedrag van je bezoekers.
Zo blijkt de zoekbox zijn plekje linksbovenaan (een top-positie) waard te zijn. Maar in tegenstelling tot mijn verwachting klikken mensen niet op de artikelheaders (die blijven overigens klikbaar, vanwege Google), maar klikken ze wel op 'lees meer' én op de reactielinks onderaan een artikel. En u scrollt! Het blokje 'laatste reacties', dat ik rechts onderaan in het verdomhoekje had gepropt, blijkt populairder te zijn dan ik had gedacht. En het item 'En route', ook al rechts onderin (een indicatie dat zo'n onderdeel op de nominatie staat te verdwijnen) scoort ook al meer hits dan gedacht.
Ik ga de komende weken rustig door met meten: mocht u daarna opeens geconfronteerd worden met wijzigingen in de ordening der dingen op KQ, dan weet u waar dat vandaan komt!
Donderdag 14 Juni 2007 om 16:12
Donderdag 14 Juni 2007 om 09:16
Het afgelopen jaar werd KolesQueeste (en een kudde andere sites die op dezelfde server draaien)
umsonst gehost in het testlab van @home. Daar gaat een einde aan komen: mijn arbeidsrelatie met @home is alweer ruim een half jaar voorbij, dus ik kan alleen maar dankbaar zijn dat m'n oude werkgever de status quo tot nu toe heeft laten bestaan. Bovendien heeft de machine last van wat fysieke kuren, die voor instabiliteit zorgen. De komende tijd zult u derhalve met enige regelmaat geconfronteerd kunnen worden met irrationeel gedrag van deze site. Uw hoofdredacteur blijft daarentegen koersvast en voorspelbaar als altijd. En, bij Jove, spoedig zal de techniek weer in het gareel zijn gedwongen. Dispereert niet, alles sal reg kom!
Zondag 10 Juni 2007 om 20:06
"Google staat vijandig tegenover privacy," stelt
Privacy International in een recente
studie; "het bedrijf heeft een historie als het gaat om het negeren van privacy issues." Ik kan me volledig vinden in de
bevindingen van de privacy waakhond. Met elke nieuwe dienst van Google sluit het net zich weer een beetje verder rondom de consument, die het nog steeds allemaal wel best lijkt te vinden - zolang het maar
gratis is. Binnen afzienbare tijd gaat Google het Dynamic Advertising & Reporting Targeting (DART) systeem van het onlangs overgenomen Doubleclick inzetten, waarmee geavanceerde profielen worden samengesteld van de gebruikers. Dat is, naar mijn vaste overtuiging, absoluut
killing. Waarom?
Zaterdag 09 Juni 2007 om 11:16
Heden wendde zich tot mij Mr. R. Klöters van 'Van Kaam advocaten', optredend als belangenbehartiger van de firma
Toon Hermans BV te Waddenoijen. Zijn cliënte stelde schade te lijden door de openbaarmaking van het fragment '
De duif is dood' op KolesQueeste. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn - ik wil niet op mijn geweten hebben dat de firma Toon Hermans BV het trieste lot van de duif van zijn naamgever achterna gaat! Het gewraakte fragment is derhalve onverwijld van deze website verwijderd.
Overigens, over belangenbehartiging gesproken: ik heb sterk de indruk dat noch Van Kaam Advocaten, noch de Toon Hermans BV enige idee heeft van het multimediale tijdsgewricht waarin wij leven. De
website van Van Kaam Advocaten is al in 2003
geregistreerd, maar vermeldt slechts
'hier verschijnt binnenkort de website van Van Kaam Advocaten'. En wie de
website van Toon Hermans bezoekt in de hoop daar een sprankje te vinden van de warme, humorvolle gloed die de meester zo kenmerkte komt ook al van een koude kermis thuis. U wordt welkom geheten door de BV (hoe koud en onpersoonlijk kun je het maken!) en met de aanbeveling
'het allermooiste cadeau voor de feestdagen' doorverwezen naar de complete DVD collectie, te verkrijgen voor slechts 190 euro bij BOL.com.
Geen audiofragmenten (u zult dus voor 'De duif is dood' even moeten Googlen), geen video, zelfs geen liedtekst kon ik er vinden - slechts één enkel versje. De website van Toon Hermans biedt niet alleen geen (al dan niet betaalde) downloads, hij biedt gewoon geen multimediale content en dat is natuurlijk volstrekt niet meer van deze tijd. Jammer dat het erfgoed van Toon Hermans, zo zorgvuldig beschreven en bijeengevoegd door die illustere naamgenoot van Mr. Klöters, de cabaretier en Toon's officiële biograaf Jacques Klöters (het zal toch geen familie zijn?) zo belabberd wordt gepresenteerd aan de huidige generatie.
Vrijdag 08 Juni 2007 om 23:05
Paris Hilton is door rechter Michael Sauer linea recta teruggestuurd naar de LA County Jail,
meldt CNN. De steenrijke hotelerfgename had haar privé psychiater ervan overtuigd dat de primitieve omstandigheden in het cachot (slechts drie dekentjes en één laken) haar nabij een zenuwinzinking brachten. De sherrif besloot haar daarop electronisch huisarrest te geven. Hij had echter buiten de rechter gerekend. Judge Sauer bleek gevoelig voor het argument dat de gang van zaken riekte naar klassejustitie en bonjourde de blonde nietsnut subiet weer de bajes in. (
Ach, als ik toch iets schrijf voor Sky Radio kan ik het net zo goed even op KQ zetten 
)
Vrijdag 08 Juni 2007 om 11:24
Best wel een funky effect: beweeg je in Safari op de Mac met je muis over de website
MSN.nl, dan verdwijnt alle content zodra je het aanraakt. Tekst, links, plaatjes...
alles smelt als sneeuw voor de zon!
Dinsdag 05 Juni 2007 om 09:58
Werk mee aan een waardige vulling voor Opwekking 666. Voor de achtergronden: lees de artikelen
NBG schrapt bijbelteksten op Goedgelovig.com,
Opwekking slaat nummer 666 over in het ND en - de directe aanleiding - de comments op
Weekendje Weg op KQ. Voor het gemak heb ik even een
KQ Collaboration Corner neergezet, zodat we dit varkentje een beetje comfortabel kunnen wassen!
Update: de inhoudelijke basisvertaling is er, nu nog een poëtische slag maken om 'm goed zingbaar te krijgen. Voel je vrij om alle beeldspraak (die natuurlijk primair op de Amerikaanse doelgroep is gericht) om te zetten in Hollandsche beelden. Ik denk dat zelfs het aspect dat dit lied was geschreven voor een overleden jeugdleider niet terug hoeft te komen in de uiteindelijke versie. In mijn optiek moet vooral de hoofdmetafoor overleven: iedere dag goed beginnen met een ontbijt, dan red je het tot de lunch > iedere dag met God beginnen, dan red je het na de dood. Het eindresultaat moet zo 'catchy' zijn dat je het refrein wilt blíjven zingen. Voor wie de melodie niet (of niet goed genoeg) kent: hieronder vind je het origineel.
Laat je creativiteit de vrije loop!