iPhone mania

Dinsdag 31 Juli 2007 om 22:41

Terugkomend van een meeting trof ik de afdeling Interactive volledig uitgestorven aan. Vanuit een naastgelegen kamer klonken opgewonden kreten en koddige kirretjes waarin nauw verholen bewondering doorklonk: de onmiskenbare soundtrack van volwassen mannen met een nieuw speeltje. Toen herinnerde ik me het mailtje van eerder vandaag. Onze Apple leverancier zou langskomen met een iPhone...

Mijn eerste indruk is zeer positief. Afgezien van het gegeven dat je er aan deze kant van de Grote Plas niet mee kunt bellen (een niet geheel onbelangrijk detail voor een, zeg maar, telefoon) is het apparaat een droom, met name wat betreft bedieningsgemak. De gebruikersinterface is verbazingwekkend intuitief: alles werkt zoals je denkt dat het zou moeten werken.

Toegegeven, puur op specificaties beoordeeld mist het apparaat een aantal belangrijke features, waaronder enkele die hem voor de Europese markt minder interessant maken. Maar aan de andere kant: bekijk nou eens het filmpje (na de break) dat ik maakte van collega Bas, een verstokte Windows gebruiker, met een iPhone in zijn knuisten. Ik weet zeker dat Bas in die ene minuut dat hij het apparaat in zijn handen hield meer functies heeft gebruikt - zonder uitleg, zonder instructieboekje - dan menige Nokia gebruiker in de hele praktische lifecycle van zijn toestel onder de knie weet te krijgen. Dat is toch óók wat waard...

Een plaatje zegt meer...

Zaterdag 28 Juli 2007 om 11:50

(klik groot)

Klik groot om het plafond van dit rokershok te bewonderen! Meer creatieve communicatie: na het plassen handjes wassen, de commerciële revolutie, niet drinken als je nog moet rijden, verrassende toiletcapaciteit, trottoir met een bite en als uitsmijter voor vandaag het bewijs dat communiceren nog niet zo eenvoudig is...

Presidential powers

Maandag 23 Juli 2007 om 20:48

Een lezenswaardig commentaar van Adam Cohen, jurist, journalist en lid van de Editorial Board van de New York Times: "Just What the Founders Feared: An Imperial President Goes to War."

Wat is je e-mailadres? En je wachtwoord?

Maandag 23 Juli 2007 om 13:52

Zo af en toe zie je een vraag op een website voorbij komen waar je mond van openvalt. Vanmiddag overkwam me dat bij Facebook, de nieuwste hype. Facebook is een social community zoals er zovelen zijn, maar het is helemaal hip en er schijnen features in te zitten die je als 'interactive media man' gezien moet hebben, dus was het de hoogste tijd om me te registreren.

Met mijn Hotmail account mocht dat niet - op zich al raar. Mijn zakelijke e-mail vonden ze wel OK. Zodra ik mijn registratie had bevestigd kwam ik in een onbeveiligde(!) omgeving terecht waarin Facebook me vroeg mijn e-mailadres en wachtwoord op te geven voor een keur aan e-mailservices: Gmail, Yahoo, Hotmail, MSN, noem maar op. De motivatie achter die vraag: met behulp van die gegevens kan Facebook in je adresboek kijken of er al vrienden of collega's van je bij een van hun netwerken is aangesloten en je met hen in contact brengen. Blijkbaar is een Hotmail account daarvoor wél goed genoeg, maar het meest schokkende is natuurlijk: hoe háál je het in je hoofd om aan een compleet willekeurige vreemdeling (want laten we wel wezen, wie is Facebook?) je e-mailadres met wachtwoord af te geven? Hoe durven ze het überhaupt te vragen? Het enkele feit dat ze er een aparte service voor hebben gebouwd doet me vermoeden dat hele volksstammen nog zo dom zijn om die gegevens af te geven ook.

We leven in een rare wereld. Als Facebook bij je zou aanbellen met de vraag of ze je privépost even mogen lezen om te kijken of er misschien nog iemand bij zit die jij kent, zou je meteen de politie bellen. Online kijkt niemand er van op als een bedrijf je privécorrespondentie en adresboek wil bekijken. Als Tante Es aan haar studiogasten vraagt "Wie is je vader, wie is je moeder?" ervaren we dat als een beetje intieme vraag. Maar ondertussen weet Google meer van jou, je familie, vrienden, hobbies en interesses dan jij van jezelf weet en niemand vindt dat vreemd. Op internet is blijkbaar elk besef van privacy vervlogen.

Het College Bescherming Persoonsgegevens komt binnenkort met een campagne over privacy op Internet (zie deze uitzending van Netwerk), waarvoor tien nog niet nader toegelichte gouden regels zijn bedacht. Ik vraag me af of het niet te laat is.

Weekend dump

Zondag 22 Juli 2007 om 20:30

Pootjebaden in de Lek

Een druk weekend: Joëlle was verantwoordelijk voor de presentatie voor de dienst van zondagochtend, Rineke en ik namen waar voor onze kosters, Rineke zat in het voorbede team en ik was ouderling van dienst en pianist. Allemaal taakjes die voorbereiding vergden, maar gelukkig vonden we ook tijd voor ontspanning. Check de plaatjes!

Vleermuisje

Maandag 16 Juli 2007 om 15:23

Pipistrellus Pipistrellus, foto Marina Veereschild

Vanmiddag op de bank van het Sky Radio terras: een piepklein dwergvleermuisje. Da's natuurlijk niet goed: zo'n beestje hoort nu te slapen. Ik heb 'm maar in een boom gezet. Achteraf (uiteraard altijd achteraf...) lezen we op vleermuis.net dat je zo'n beestje niet met de hand moet oppakken: ze kunnen besmet zijn met hondsdolheid... Mocht uw redacteur straks dus schuimbekkend wartaal gaan uitslaan, dan weet u waar dat door komt!
(Ter geruststelling: ik ben niet gebeten, noch gekrabd, en hij heeft ook niet in een open wondje gepiest. Don't worry.)

Rozen

Vrijdag 13 Juli 2007 om 13:29

Detail van een boeket dat Rineke kreeg van vriendin M.
Meegenieten? Hij 's opklikbaar tot bureaubladformaat!

Katamari!

Dinsdag 10 Juli 2007 om 08:40

In de categorie 'ongewenst op de achterbank': een sloopkogel. Meer plaatjes hier.

Fatboy

Maandag 09 Juli 2007 om 18:27


Ilia & zijn Fatboy-met-koeprint (gewonnen bij Ben & Jerry's)

07.07.07

Zaterdag 07 Juli 2007 om 21:55

Een mooie datum vandaag: lekker repetitief. Iets dat we uitsluitend te danken hebben aan de Scytische monnik en tijdrekenaar Dionysius Exiguus, die de Christelijke jaartelling uitdacht en introduceerde bij paus Johannes I. Niets bijzonders of mystieks aan dus, maar desalniettemin grijpen veel mensen dit mooie rijtje cijfers aan als kapstok om er vervolgens iets gewichtigs aan op te hangen. Zo deden ruim 1200 stelletjes mee aan Sky Radio's Have A Nice Wedding in de hoop op deze dag te kunnen trouwen en meteen naar de zon te vliegen, slingerden Al Gore's artiesten tijdens Live Earth wereldwijd vele decibellen (en tonnen aan kerosine) de lucht in om de planeet te redden en gingen wij van Nieuwegein naar Den Helder om samen een uitgestelde vaderdag inclusief traditionele barbecue te vieren. Beregezellig, en zowaar met schitterend weer! De dag vloog om. Na de break een paar foto's.

iPhone Magic

Dinsdag 03 Juli 2007 om 09:25

Dat de iPhone tot de verbeelding spreekt is de afgelopen maanden zonneklaar geworden. Maar deze creatieve techneut weet wel heel veel moois uit z'n iPhone te toveren... (via Joris)

Marike Jager

Zondag 01 Juli 2007 om 17:16

Marike Jager (foto Gert Jan Kole)

Zo maar opeens stonden we vanmiddag, op nog geen 500 meter van ons huis, oog in oog met Neêrlands grootste singer-songwriter belofte: Marike Jager. Deze terechte winnares van een stapel prijzen (waaronder de Sky Radio talentenjacht en de Essent Award, om er maar een paar werkgevers aan hun haren bij te slepen) stal met vaste begeleiders Henk Jan Heuvelink (Wurlitzer, Fender Rhodes, kalimba, bass) en Haye Jellema (drums en cajon) de harten van het publiek op Geinbeat - tot ze werd weggeblazen door de geluidsdruk van een Ska-band op een aanpalend podium. Gemist? Op Lowlands kunt u het inhalen! Meer plaatjes na de break.