Pinksterweekend

Dinsdag 25 Mei 2010 om 08:43

Vliegeren

Tijdens het Pinksterweekend kampeerde RijnWaarde op De Heigraaf in Woudenberg. De zon scheen volop, de wind waaide waar hij wilde en het leven was goed.

Avondwandeling

Maandag 17 Mei 2010 om 11:16

Lopikerhout

De Bol

Waarom het een slim idee is je Facebook account te deleten

Woensdag 12 Mei 2010 om 09:47

Soms gaan ontwikkelingen zo langzaam dat je ze niet merkt. Een populair voorbeeld is de kikker die in een pan met koud water langzaam wordt opgewarmd. Het dier blijft rustig zitten terwijl de temperatuur stijgt, tot hij gekookt is. Zou je het arme beestje plotseling in een pan heet water hebben gezet dan was hij eruit gesprongen, maar door de geleidelijkheid merkt hij het gevaar niet. Het is een kwestie van perceptie.

Facebook heeft in de afgelopen vijf jaar zijn privacybeleid sluipenderwijs aangepast en verregaande koppelingen met andere systemen gelegd, waarbij vooral het laatste jaar grote sprongen zijn gemaakt. Nu zul je zeggen: dat is dus niet geleidelijk... maar op het Internet vliegt de tijd. Het geheugen van de gemiddelde internetter omvat slechts enkele maanden en 2009 is 'ancient history'. Opnieuw, een kwestie van perceptie.

De grote gevaren van Facebook in een paar steekwoorden: privacy, overgeërfd vertrouwen, open graph, social hub. Prachtige concepten, maar bij Facebook stuk voor stuk wolven in schaapskleren.

Canon EOS 450D focusing probleem

Woensdag 05 Mei 2010 om 16:46

Canon EOS 450D, Sigma 70-200 f/2.8Een jaar of twee geleden kocht ik een Canon EOS 450D voor collega Marina, die de camera ging gebruiken voor concert- en reportagefotografie. We vulden de kitlens aan met een Sigma 70-200 1:2.8 APO lens en dachten daarmee een fraaie set te hebben.

Marina maakte er prachtige platen mee en was best tevreden, maar steeds als ik de camera gebruikte was ik teleurgesteld over het resultaat. Zodra je een grote lensopening gebruikte (en hey, je koopt zo'n ƒ/2.8 niet voor niets!) was m'n onderwerp onscherp.

Ik schoot tussen de bedrijven door een serie testfoto's om te beoordelen waar het probleem in zou kunnen zitten. Per slot van rekening is er een groot aantal factoren van invloed op de scherpte, of om het nog wat breder te trekken de gepercipieerde scherpte: uiteraard de scherpstelling zelf en de scherptediepte (waarmee je meteen diafragma en brandpuntsafstand erbij betrekt), onscherpte door beweging, maar ook het oplossend vermogen van de optische delen van het objectief en de processing in de camera - en niet te vergeten datgene wat tussen mijn eigen oren zit: soms zijn mijn verwachtingen als oud vakfotograaf gewoon te hoog gespannen. De resultaten van de testshots waren onvoldoende duidelijk om de boosdoener aan te wijzen, maar ik was er wel door overtuigd geraakt dat er een écht probleem was en dat het niet tussen mijn oren zat.