Over framing, grappige Facebook quizjes en duistere posts

Donderdag 24 November 2016 om 15:14

Twee meiden gaan er vandoor en belanden via Spanje in Portugal. Ze zijn in het gezelschap van een man met, zo wordt er uitdrukkelijk bij gemeld, de Nederlandse en de Marokkaanse nationaliteit. Zelfs op Teletekst, waar je toch moet woekeren met de ruimte, vinden ze die dubbele nationaliteit zo belangrijk dat ze het in de pagina weten te proppen.

De xenofobe onderbuiken spelen op, generalisaties en stereotiepen bepalen het gesprek. Wilders grijpt de gelegenheid aan om het bericht van Teletekst te twitteren, die ene zin nog even te herhalen en nog een keer #minderminderminder te kraaien. Waarom wachten tot we iets meer weten? De man heeft de Marokkaanse nationaliteit, *dus* is hij schuldig. Immers: hormonen, barbaren, jeweettoch? Minderminderminder. Check vooral ook even de replies op die tweet, dan zie je hoe feilloos Wilders de duisterste krachten van de samenleving weet te behagen.

Dan blijkt de zaak iets anders in elkaar te steken: de meiden zijn op eigen houtje op reis gegaan en de man in kwestie heeft ze niet ontvoerd maar is juist degene die de autoriteiten heeft gewaarschuwd. Ergo, 'de Nederlander is geen verdachte meer'. Ja, 'de Nederlander'. Geen woord meer over die dubbele nationaliteit. Absolute stilte over rechts, geen tweet van Wilders. En nee, dit is geen toeval. Bewust of onbewust werken de media zo mee aan framing.