Vat moed

Donderdag 13 December 2018 om 23:46

In 'De dag die komt', een 30 jaar oude bundel met 'proeven van schriftuitleg, meditaties, vertalingen van bijbelfragmenten, gebeden, liederen en liturgische diensten' van Huub Oosterhuis, kwam ik een aansprekend lied tegen met de titel 'Vat moed'. 'Naar Jesaja 36' stond erbij - een redactioneel foutje, want hij is overduidelijk geënt op Jesaja 35. ;-)

Benieuwd naar de melodie ging ik op zoek in de stapels liedbundels in m'n boekenkast en daarna op het internet, maar ik kon er nergens een vinden. Dus heb ik er maar eentje gemaakt, op de 85e verjaardag van de dichter, als adventsgroet voor Rijnwaarde. Margarethe Stolk speelde virtuoos de vioolpartijen in, en Krista van der Straten maakte het met haar heldere sopraan helemaal af!

Vat moed (leadsheet) Vat moed (Leadsheet)

Nooit Meer Zonder Reisgenoot / Over Water

Zaterdag 15 September 2018 om 17:01

Twee nieuwe opnames - dat wil zeggen, twee opnames die in de afgelopen maand het licht zagen. De ene, 'Nooit Meer Zonder Reisgenoot', is een lied dat ik al heel lang in m'n geestelijke knapzak met me meedraag. Het andere, 'Over Water', leerde ik pas kort geleden kennen. Extra-gratis tip: veel frequenties in deze opnames zijn niet weer te geven voor een laptop- of telefoonspeakertje. Met een hoofdtelefoon of oortjes hoor je meer :-)

Maar deze jongen huilt

Dinsdag 21 Augustus 2018 om 14:45

De avond was rustig verlopen. In kleine plukjes waren de mannen binnengekomen, jong en oud, uit alle windstreken, elk met een eigen verhaal maar met één overeenkomst: ongedocumenteerd. Een verschrikkelijke term, zo eentje die door Franz Kafka bedacht had kunnen zijn. Zo'n term waarmee een heel mens wordt gereduceerd tot het papiertje dat ie niet heeft.

Ze komen naar deze toevlucht om te slapen. Een bed, een warme douche, morgenochtend een ontbijtje en dan weer de straat op. Maar tussen nu en morgenochtend hebben ze een dak boven hun hoofd en wat gezelligheid van elkaar en de nachtwachten zoals ik. Een potje tafelvoetbal, een legpuzzel. En stopcontacten om hun telefoons op te laden, en Wifi om te appen met het thuisfront.

Het loopt al tegen middernacht als ik naar buiten loop, de tuin in, en iets naast me hoor. Daar, weggekropen in de schaduw, zit iemand zacht te snikken. Verrast, omdat ik dacht dat alle mannen al binnen waren, stap ik op 'm af.

Mutti

Woensdag 30 Mei 2018 om 00:23

2018-05/p4060006.jpg

Vrijdagmiddag, even na vier uur, gaf haar lichaam toe. Moegestreden luisterde het hart naar de sterke wil van de vrouw die het 73 jaar gediend had en stopte met kloppen. We zaten er als kinderen omheen, hielden haar handen vast, streelden haar haar. Het is goed, Mutti, je wilde al zo lang, zó graag naar Papa toe - ga nu maar. Je mag gaan slapen.

And so it goes

Woensdag 04 April 2018 om 09:38

Een oudje van Billy Joel. Het metrum is apart: steeds een onbeklemtoonde lettergreep gevolgd door een beklemtoonde, en elke versregel wordt gevormd door vier versvoeten. Een Jambische tetrameter, in rond Hollandsch. Uiteraard zwalk ik alle kanten uit met dat metrum, binnen de lijntjes kleuren was nooit mijn forte ;-) Ook qua release-timing volg ik Billy maar met mate - hij schreef het lied in 1983 en bracht het pas uit in 1989 (als sluiter van het album 'Storm Front'), tussen mijn eerste opname (vocal) en de laatste toevoeging (fretloze bass) zit slechts twee jaar.

Tafellied: Voor het goede van het land

Zondag 18 Februari 2018 om 17:37

Op het album 'God van leven' van Sela staat dit prachtige, makkelijk zingbare danklied. We zongen het onlangs tijdens de maaltijd van Hart voor Terwijde, en jawel, iedereen zong het zo mee! Deze gaat mee in de knapzak :-)

Christmas Poor

Vrijdag 16 Februari 2018 om 17:01

Het lied 'Christmas Poor' verbindt Jezus' woorden uit Matheus 25 ("Alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijkste van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor mij gedaan.") met Kerst: "You are the other who comes to me: If I open to another you're born in me." De tekst is van David Adam, de melodie van Keith Duke.

De week in foto's (en muziek)

Zondag 26 November 2017 om 00:24

Een tamelijk willekeurige greep uit de plaatjes van deze week. En de uiteindelijke versie van 'Christ has no body now but yours':

Download christ-has-no-body-now-but-yours.mp3.

"christ-has-no-body-now-but-yours" speelt.

De week in foto's

Zaterdag 18 November 2017 om 15:13

Een greep uit de plaatjes van deze week.