...of GOD veilig is in jouw handen

Zaterdag 17 Augustus 2019 om 11:16

Eén van de kunstinstallaties op het Graceland Festival 2019 is de Spiegelkapel van Rikko Voorberg en Joanne Zwart van de Popupkerk. Bij de ingang hangt een citaat van Bisschop Rowan Williams; “...dat het er niet toe doet of je veilig bent in de handen van GOD, maar of GOD veilig is in jouw handen.” Vervolgens loop je de installatie binnen, waarin je jezelf van alle kanten ziet.

Rikko Voorberg in de Spiegelkapel, Graceland Festival 2019

Het is een bijzondere ervaring: een hartelijke uitnodiging tot radicale inclusiviteit. Zoals jijzelf door God in alle facetten van je leven gezien en gekend bent, en hartelijk en onvoorwaardelijk door Hem bent aanvaard en omarmd, zo is nu Gods uitnodiging aan jou om anderen op dezelfde wijze te zien, kennen, aanvaarden, omarmen. Om Zijn liefde, op dezelfde wijze als hij ons éérst liefhad, door te geven aan de wereld.

Genade, overal.

Als je overmorgen oud bent

Zaterdag 06 April 2019 om 15:37

Marco van der Straten appte me met de vraag of ik een begeleidingstrack had voor 'Als je overmorgen oud bent' van Jules de Corte. Die had ik niet, dus maakte ik er maar een - met een onmisbare bijdrage van violiste Margarethe Stolk.

Marco zong dit prachtige lied in een uitverkochte Stadsschouwburg Odeon in Zwolle als onderdeel van zijn theaterprogramma 'Als ik in de hemel kom', als ode aan allen die verzorgen. Voor wie daar niet bij kon zijn hierbij de versie die ik voor hem inspeelde en -zong.

Like, comment of share... maar niet.

Zaterdag 06 April 2019 om 09:34

Even een post over de 'like, comment & share' posts die je overal op Facebook ziet. Je kent ze wel: 'like als jouw zus ook de liefste is', 'reageer met de eerste letter van je naam om...', '99% van de mensen zal deze post niet delen omdat ze ongevoelige klootzakken zijn, maar als jij wél vindt dat kankerpatiënten wat extra liefde nodig hebben, deel dan...'.

Van die posts die zó geschreven zijn, dat je je haast schuldig gaat voelen als je ze níet een like geeft, er op reageert of ze deelt. En ach, wat kan het ook voor kwaad?

Nou... dat kan dus eigenlijk best kwaad. Héél veel kwaad.

We Gaan Ze Halen

Zondag 30 December 2018 om 12:26

Klik hier voor een uitgebreid verslag (grotendeels eerder verschenen in EO Visie) van de reis naar Athene die Asjen van der Ziel en ik samen met zo'n 60 chauffeurs van WeGaanZeHalen maakten om de Europa onwaardige - wat zeg ik, mensonterende! - manier waarop vluchtelingen aan de randen van ons continent worden gemangeld weer op de agenda te krijgen.

Ook verkrijgbaar in een versie met meer plaatjes maar dan zonder praatjes :-)

Vat moed

Donderdag 13 December 2018 om 23:46

In 'De dag die komt', een 30 jaar oude bundel met 'proeven van schriftuitleg, meditaties, vertalingen van bijbelfragmenten, gebeden, liederen en liturgische diensten' van Huub Oosterhuis, kwam ik een aansprekend lied tegen met de titel 'Vat moed'. 'Naar Jesaja 36' stond erbij - een redactioneel foutje, want hij is overduidelijk geënt op Jesaja 35. ;-)

Benieuwd naar de melodie ging ik op zoek in de stapels liedbundels in m'n boekenkast en daarna op het internet, maar ik kon er nergens een vinden. Dus heb ik er maar eentje gemaakt, op de 85e verjaardag van de dichter, als adventsgroet voor Rijnwaarde. Margarethe Stolk speelde virtuoos de vioolpartijen in, en Krista van der Straten maakte het met haar heldere sopraan helemaal af!

Vat moed (leadsheet) Vat moed (Leadsheet)

Nooit Meer Zonder Reisgenoot / Over Water

Zaterdag 15 September 2018 om 17:01

Twee nieuwe opnames - dat wil zeggen, twee opnames die in de afgelopen maand het licht zagen. De ene, 'Nooit Meer Zonder Reisgenoot', is een lied dat ik al heel lang in m'n geestelijke knapzak met me meedraag. Het andere, 'Over Water', leerde ik pas kort geleden kennen. Extra-gratis tip: veel frequenties in deze opnames zijn niet weer te geven voor een laptop- of telefoonspeakertje. Met een hoofdtelefoon of oortjes hoor je meer :-)

Maar deze jongen huilt

Dinsdag 21 Augustus 2018 om 14:45

De avond was rustig verlopen. In kleine plukjes waren de mannen binnengekomen, jong en oud, uit alle windstreken, elk met een eigen verhaal maar met één overeenkomst: ongedocumenteerd. Een verschrikkelijke term, zo eentje die door Franz Kafka bedacht had kunnen zijn. Zo'n term waarmee een heel mens wordt gereduceerd tot het papiertje dat ie niet heeft.

Ze komen naar deze toevlucht om te slapen. Een bed, een warme douche, morgenochtend een ontbijtje en dan weer de straat op. Maar tussen nu en morgenochtend hebben ze een dak boven hun hoofd en wat gezelligheid van elkaar en de nachtwachten zoals ik. Een potje tafelvoetbal, een legpuzzel. En stopcontacten om hun telefoons op te laden, en Wifi om te appen met het thuisfront.

Het loopt al tegen middernacht als ik naar buiten loop, de tuin in, en iets naast me hoor. Daar, weggekropen in de schaduw, zit iemand zacht te snikken. Verrast, omdat ik dacht dat alle mannen al binnen waren, stap ik op 'm af.

Mutti

Woensdag 30 Mei 2018 om 00:23

2018-05/p4060006.jpg

Vrijdagmiddag, even na vier uur, gaf haar lichaam toe. Moegestreden luisterde het hart naar de sterke wil van de vrouw die het 73 jaar gediend had en stopte met kloppen. We zaten er als kinderen omheen, hielden haar handen vast, streelden haar haar. Het is goed, Mutti, je wilde al zo lang, zó graag naar Papa toe - ga nu maar. Je mag gaan slapen.

And so it goes

Woensdag 04 April 2018 om 09:38

Een oudje van Billy Joel. Het metrum is apart: steeds een onbeklemtoonde lettergreep gevolgd door een beklemtoonde, en elke versregel wordt gevormd door vier versvoeten. Een Jambische tetrameter, in rond Hollandsch. Uiteraard zwalk ik alle kanten uit met dat metrum, binnen de lijntjes kleuren was nooit mijn forte ;-) Ook qua release-timing volg ik Billy maar met mate - hij schreef het lied in 1983 en bracht het pas uit in 1989 (als sluiter van het album 'Storm Front'), tussen mijn eerste opname (vocal) en de laatste toevoeging (fretloze bass) zit slechts twee jaar.