Sterrenbeurs

Zaterdag 27 September 2003 om 15:46

Het rommelt achter de schermen van de Sterrenbeurs, dat was wel duidelijk. Adam Curry geeft op zijn weblog zijn versie van het geheel. Ik kan niet beoordelen of het de waarheid, de gehele waarheid en niets dan de waarheid is. Slechts twee opmerkingen daarom van mijn kant: ik herken de door Adam beschreven bedrijfscultuur, en ik moet hem in elk geval gelijk geven wat betreft zijn eerdere voorspelling dat weblogs een opvallende en belangrijke rol in de Sterrenbeurs-soap spelen. Of eigenlijk: in heel medialand. Waarbij mijn inschatting is, dat dit slechts een klein voorproefje is van de impact die weblogs gaan hebben op grote delen van de samenleving.

Weblogs zullen de wereld niet veranderen. Maar ze zullen wel grote invloed hebben op de nieuwsgaring en het communicatielandschap, en zo een stempel op het tijdsgewricht zetten. Als elk succesvol communicatiemiddel zullen 'We-Media' strategisch worden ingezet: door organisaties, bedrijven, presidentskandidaten, IT-ers... Een kakofonie van stemmen. Zoals ik al eerder schreef, zal het daarbij aankomen op het 'beproeven der geesten': een vaardigheid waarin we met z'n allen nog wel wat groei kunnen gebruiken. Grappig detail is dat die mijmering destijds ook werd getriggerd door een posting van Adam Curry.

Robert Palmer (54) overleden

Vrijdag 26 September 2003 om 15:15

Robert Palmer, de Engelse gentleman-rocker (bekend van 'Can We Still Be Friends' en 'Addicted To Love') is in Parijs overleden aan een hartaanval.
CNN.com

Eolas 'update'

Donderdag 25 September 2003 om 17:48

Steeds meer partijen zien de grote impact van het Eolas-arrest op het Internet 'as we know it'.
CNet: Eolas case shakes up software rivalries

Vignette koopt Intraspect

Donderdag 25 September 2003 om 12:03

In navolging van Interwoven (die voor $171 miljoen collaboratiesoftware koploper iManage kocht) wil Vignette nu Intraspect overnemen. Intraspect, een Engels bedrijf met een indrukwekkende klantenlijst (o.a. Barclays GI, J.P. Morgan Chase en Reed Elsevier), kwam in augustus nog in het nieuws vanwege de nieuwe samenwerking met BEA Systems. Bij die gelegenheid werd Intraspects collaboratiesoftware toegevoegd aan de Weblogic 8.1 suite. Vignette betaalt slechts $20 miljoen voor Intraspect: 50% cash, de rest aandelen.
Vignette to Acquire Collaboration Leader Intraspect Software, Inc.

EU parlement en patenten

Woensdag 24 September 2003 om 17:21

"In its plenary vote on 23rd of September, the European Parliament approved the proposed directive on "patentability of computer-implemented inventions" with amendments that clearly restate the non-patentability of programming and business logic, and uphold freedom of publication and interoperation."
Een paar loze dreigementen en de EU is overstag: we krijgen hier ook softwarepatenten. Een paar scherpe kantjes zijn eraf gehaald, dat wel. Toch blijft het een slechte zaak, waardoor de softwareontwikkelaars (met name in het OpenSource domein) grote schade zullen oplopen. Een overwinning voor de (veelal Amerikaanse) softwaregiganten, die met een krachtige lobby Bolkestein en de zijnen voor hun karretje hebben gekregen. Wie vertegenwoordigen die Europarlementariërs ook alweer? Money talks, Bolkje walks. Anyway, could be worse, could be raining.
EU Parliament Votes for Real Limits on Patentability

KPN biedt scholen gratis breedband

Dinsdag 23 September 2003 om 16:31

Het 'vaste winkelnering' contract van OCenW met NL-Tree werd per 1 januari aanstaande opengebroken, om de concurrentie te bevorderen. Dat werkt: KPN biedt scholen nu gratis Internet aan. Daar zal de concurrentie blij mee zijn ;). Ik wel, overigens: nu houden scholen geld over om te investeren in ICT en een CMS.
KPN aanbod

Regenboog

Dinsdag 23 September 2003 om 11:37

Vanmorgen vroeg sierde een dubbele regenboog de hemel. Een regenboog raakt me altijd weer: niet alleen als een prachtig natuurverschijnsel, maar ook als een herinnering aan het verhaal van de zondvloed, en Gods belofte van trouw aan de mensheid. De Joden zeggen een kort gebed als ze een regenboog zien: "Baruch Atah Adonai Eloheinu Melech ha'olam oseh ma'aseh vereshit", vrij vertaald: "Ik prijs U, Eeuwige God, koning van het heelal, die alles schiep". Amen to that!

VS vs. de wereld

Maandag 22 September 2003 om 12:14

De nieuwe Democratische presidentskandidaat, Wesley Clark, heeft volgens een Newsweek peiling reeds in de eerste drie dagen van zijn campagne alle competitie achter zich gelaten. Zelfs Howard Dean en Joe Lieberman (elk 12%) legden het af tegen de 4-sterren generaal in ruste, die 14% van het Democraten electoraat voor zich won. Zijn populariteit heeft hij deels te danken aan zijn eigen kwaliteiten, deels aan de groeiende ontevredenheid over Bush. Heel opvallend is het verschil tussen de peiling die Newsweek eind vorige week hield en een MSNBC schaduwpeiling. Zou het Amerikaanse online publiek nu zoveel weldenkender zijn dan het niet-online publiek, of schuilt het verschil vooral in het feit dat iedere online wereldburger aan de MSNBC poll kan deelnemen, terwijl Newsweek uitsluitend Amerikanen bevroeg? Met name de laatste vraag is in dat opzicht een indicator. In Europa is Clark bekend (en gewaardeerd) vanwege Operation Allied Force in Kosovo, terwijl de gemiddelde Amerikaan geen idee heeft waar dat over gaat: 45% van de Newsweek respondenten had nog nooit van Wesley Clark gehoord.

Trouw & de Miljoenennota

Zaterdag 20 September 2003 om 12:35

Trouw biedt twee commentaarlijnen: eentje via een nieuwe A4-krant (pdf) over de verzorgingsstaat, eentje via de reacties van het TrouwKabinet.
TrouwKabinet reageert op de Miljoenennota