Troonrede

Dinsdag 16 September 2003 om 13:48

2617 woorden onderverdeeld over 180 zinnen, met een Flesch Reading Ease score van 24 (!). De FRE is een schaal van 0-100: wie lager dan 30 scoort praat over de hoofden van het publiek heen. Juist bij een 'slecht nieuws gesprek' zou je dat niet moeten willen.

Veel erger vind ik echter dat de rede ritselt van de passieve werkwoordconstructies. U weet wel: 'moeten worden' en zo. Wie de actieve, handelende partij is blijft bij zulke passieve constructies vaak onduidelijk - in elk geval is het niet degene die de zin in de mond neemt. De actieve werkwoordconstructies in de troonrede gaan vooral over het vertrouwen dat de regering uitspreekt in de zelfredzaamheid van het volk. We zullen het zelf moeten doen; van deze regering valt weinig te verwachten.
Troonrede

Jacques Brel

Dinsdag 16 September 2003 om 10:23

Het is weer bijna herfst, tijd voor Jacques Brel. Uit mijn conservatoriumjaren heb ik een paar helden overgehouden, en in de categorie Chansonniers staat Jacques Brel daar op eenzame hoogte. Sfeer, tekst, dictie, muzikaliteit - het is allemaal van grote klasse. Daarvan getuigen ook de recent herontdekte opnamen die de VPRO in 1964, op het hoogtepunt van Brel's muzikale carriere, maakte van zijn optreden in het Bergense kunstcafé "Het huis met de pilaren". De VPRO betaalde voor het concert, maar het café had bedongen dat de gasten verplicht een exclusief diner geserveerd kregen tijdens het concert. Brel was allerminst gelukkig met die ambiance: 'Ik ben geen kroegzanger, dat ben ik al jaren niet meer. Ik hoor in een zaal te staan, en dan halen ze me hier in de provincie om in zo'n kuttent voor dove ouwe taarten op te treden.'

Nu ook fatal crashes op je mobieltje!

Maandag 15 September 2003 om 17:57

Microsoft vertelt het met trots: samen met Motorola, AT&T en Ornage lanceren ze de eerste GSM met het Windows Mobile besturingssysteem. Oh boy...
Microsoft Press Center

Startzondag

Maandag 15 September 2003 om 10:49

Dit weekend simpelweg geen tijd gevonden om te loggen: alle tijd ging zitten in de (voorbereidingen voor de) startzondag, de uitgebreide kerkdienst waarmee traditioneel het nieuwe seizoen wordt ingeluid. Het werd een volle Avondmaalsdienst van bijna twee uur met Dick op het orgel en een ad-hoc muziekgroep (Leo, Janneke en Joëlle zang, Jonathan op zang en gitaar, Bas op trompet en gitaar, Ilia op bongo's, Jacob op celllo en ondergetekende op piano en gitaar) voor de Opwekkingsliederen. Na afloop stonden buiten in het zonnetje op het plein feestelijk versierde kraampjes met taarten, cakes en koekjes in alle soorten en maten. Veel informatie over alle activiteiten en veel ludieke aandachttrekkers. Wat ik u niet wil onthouden: onze predikant, Mark Janssens, liet zich overhalen om een 'catchline' te rappen voor de kindernevendienst. Kewl! :)

Tiscali UDP

Vrijdag 12 September 2003 om 15:26

Als reactie op de dreigende UDP (Usenet Death Penalty) heeft Tiscali besloten de grootste spam-bron, de Tiscali Gratis abonnees, met onmiddelijke ingang de mogelijkheid tot posten te ontnemen. Althans - zo meldt een nog onbevestigde posting in nl.internet.misbruik.

10 jaar internetjournalistiek III

Vrijdag 12 September 2003 om 14:32

Het tweede deel van het OJR tweeluik is online: ditmaal bijdragen van o.a. Christopher Barr (o.a. CNet en ZDNet), Merrill Brown (o.a. Time Inc. MSNBC en Real) en Scott Rosenberg (Salon.com). Heel opvallend vind ik ditmaal de antwoorden op de vraag naar de "ideal experience with online news and information": zowel 'mijn' nntprss-tooltje als Adam Curry's gepersonaliseerde loglezer worden als droomervaring gezien. Wake up! ;) Graag verwijs ik u nog naar het eerste deel van dit tweeluik en de reacties van Ren de Vree en Arthur Graaff, aan wie ik de vragen uit de OJR voorlegde. Binnenkort hoop ik u ook de antwoorden van Peter Olsthoorn voor te leggen.
OJR artikel

Johnny Cash overleden

Vrijdag 12 September 2003 om 12:20

Countryrock- en Folklegende Johnny Cash (71) is in Nashville overleden.
Yahoo

De laatste flashmob...

Vrijdag 12 September 2003 om 12:06

De geplande laatste FlashMob in Manhattan liep voor de verandering uit op een verrassing voor de organisatie. Die vond dat overigens prima, want was dat niet waar het fenomeen FlashMob om begonnen was?

Menselijk navigatiesysteem

Donderdag 11 September 2003 om 12:18

Dat vrouwen en mannen anders navigeren, wisten we al een paar jaar (pdf). De een onthoudt richtingen, de ander vooral herkenningspunten. Onderzoekers hebben nu ontdekt hoe dat precies werkt.
Reuters